Η δήλωση του Ρουμάνου πυροσβέστη που δεν έγινε ποτέ

Η δήλωση του Ρουμάνου πυροσβέστη που δεν έγινε ποτέ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα fake news δίνουν και παίρνουν στα sites και, ιδίως, στα social media.

11 Αυγούστου 2021

Του Γιάννη Παντελάκη

Από χθες στο διαδίκτυο -ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης- κυκλοφορεί μια ενδιαφέρουσα δήλωση του διοικητή των Ρουμάνων πυροσβεστών για τις φωτιές στην Εύβοια. Σύμφωνα με αυτήν, «η φωτιά θα μπορούσε να είχε σβήσει από την πρώτη μέρα» και οι πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας μας «επιχειρούσαν σαν να μην ήθελε κάποιος να σβήσει η φωτιά». Για κάποιο «περίεργο» λόγο στα δημοσιεύματα ο Ρουμάνος επικεφαλής δεν έχει όνομά.

Χιλιάδες μάτια είδαν αυτή την δήλωση του Ρουμάνου, την αναπαρήγαγαν, την σχολίασαν, έβρισαν, σιχτίρισαν, διαμόρφωσαν άποψη, ενώ αποτέλεσε και την πλήρη επιβεβαίωση των συνωμοσιολόγων ότι «ξένα και ντόπια κέντρα καίνε την πατρίδα μας». Λογικό, με αυτές τις ιστορίες ζουν.

Εψαξα την συγκεκριμένη δήλωση του Ρουμάνου διοικητή σε δεκάδες ιστοσελίδες της χώρας του. Τον άνθρωπο τον λένε Φλόριν Ποπ, έχει κάνει αρκετές δηλώσεις αλλά πουθενά δεν αναφέρει αυτά που καταγράφονται στο Ελληνικό διαδίκτυο, απλά σχολιάζει την ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών κλπ. Μια ώρα πριν, ο Ποπ, αναγκάστηκε να στείλει και σχετική επιστολή διάψευσης για την δήλωση που δεν έκανε. Ομως, η ζημιά είχε ήδη γίνει, πολλές χιλιάδες απ όσους διάβασαν την «μη δήλωση» έχουν ήδη διαμορφώσει την πεποίθηση ότι κάποιοι έβαλαν τις φωτιές και κάποιοι (προφανώς οι ίδιοι) τις άφησαν επίτηδες να συνεχίζουν το έργο τους.

Οι χρήστες των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης που καυλώνουν να κάνουν προπαγάνδα με τους «από εδώ» ή τους «από εκεί» για να αυτοεπιβεβαιώνουν τις απόψεις τους, δεν έχουν υποχρέωση να διασταυρώνουν μια πληροφορία που θα δουν στις οθόνες τους. Αυτοί που εργάζονται στις ιστοσελίδες, έχουν μια τέτοια υποχρέωση γιατί δηλώνουν δημοσιογράφοι...