«Μακριά από τους δρόμους της Καμπούλ» στο Πρώτο Πρόγραμμα 105.8

«Μακριά από τους δρόμους της Καμπούλ» στο Πρώτο Πρόγραμμα 105.8
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τον ξεριζωμό και την περιπλάνηση των Αφγανών προσφύγων.

30 Αυγούστου 2021

Ειδικό πρόγραμμα για τους κατοίκους του Αφγανιστάν που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους, λόγω των συγκρούσεων που λαμβάνουν χώρα εκεί εδώ και δεκαετίες, θα μεταδώσει το δημόσιο ενημερωτικό ραδιόφωνο. Τρεις δημοσιογράφοι, ο Θωμάς Σίδερης από την ΕΡΤ, η Joyce Davis από το αμερικανικό δίκτυο PENLIVE και ο Muhammad Tahir από το Radio Free Europe, δημιούργησαν το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ «Μακριά από τους δρόμους της Καμπούλ», που παρουσιάζει Αφγανούς πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί προσωρινά σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Μεταξύ άλλων ακούγονται οι μαρτυρίες του Νατζίμπ, ενός φοιτητή πολιτικών επιστημών στο Βερολίνο, της Νάμτζα και της Αλίνα, δύο εφήβων που ζουν στο Λονδίνο και ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, προσφύγων από την Τουρκία, την Ινδία και την Ινδονησία, παλαιότερες συνεντεύξεις από πρόσφυγες στην πολυβραβευμένη ταινία του Θωμά Σίδερη «Το θολό ποτάμι του Μπαασίμ», αλλά και ο πατέρας ενός Γάλλου στρατιώτη που σκοτώθηκε σε μια από τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Επιπλέον, στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 105.8 θα βρίσκεται ο Ρεζά Γκολαμί, αφγανός πρόσφυγας και πρόεδρος της Αφγανικής κοινότητας στην Ελλάδα, για να καταθέσει τη δική του μαρτυρία, με τον βραβευμένο συγγραφέα Άρη Μαραγκόπουλο να διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο του Ρεζά.

Το «Μακριά από τους δρόμους της Καμπούλ» είναι ο προπομπός του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ «Far away from the streets of Kabul» που ετοιμάζει αυτή την περίοδο ο Θωμάς Σίδερης.

(φώτο: New York Times)