Ο νόμος Κρέτσου, ο νόμος Πιερρακάκη και οι «Οικογενειακές Ιστορίες» (σε 10 βήματα)

Ο νόμος Κρέτσου, ο νόμος Πιερρακάκη και οι «Οικογενειακές Ιστορίες» (σε 10 βήματα)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο προϋπολογισμός των επιλέξιμων δαπανών ανέρχεται στα 2.730.058 ευρώ με επιχορήγηση 1.092.023 ευρώ.

27 Σεπτεμβρίου 2021

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Η παραπάνω απόφαση για επιδότηση της αστείας χαζο-σειράς του Alpha από το ΕΚΟΜΕ, ανέβηκε στη Διαύγεια την προηγούμενη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου και δημιούργησε αντιδράσεις. Δικαίως ή αδίκως. Ευκαιρία λοιπόν να δούμε τι ακριβώς παίζει με τις επιδοτήσεις των σειρών και των ταινιών ώστε να είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα.

1) Η επιδότηση των φιλμ είναι απόφαση-νόμος του τότε υπουργού Λευτέρη Κρέτσου.

2) Επιδοτούσε το 35% των κινηματογραφικών ή τηλεοπτικών παραγωγών που γυρίζονταν στην Ελλάδα. Στόχος να τονωθεί η αγορά του σινεμά και η αγορά γύρω από αυτό. Οπερ κι εγένετο.

3) Η κίνηση Κρέτσου λοιδορήθηκε στην αρχή από την τότε αντιπολίτευση και τα φιλικά της ΜΜΕ επειδή μία από τις πρώτες ταινίες που επιδοτήθηκαν ήταν του Κώστα Γαβρά για τον Γιάνη Βαρουφάκη. Τόσο κοντόφθαλμοι...

4) Είχε γράψει κι ένα πύρινο άρθρο στην Athens Voice εναντίον του Γαβρά ο Μάνος Βουλαρίνος του ΣΚΑΪ μέχρι που μερικές ημέρες μετά πήρε επιδότηση και μία σειρά του ΣΚΑΪ με αποτέλεσμα, ο σατιρικός... καλλιτέχνης, να βάλει την ουρά στα σκέλια.

5) Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τον εξέλιξε το νόμο Κρέτσου κάνοντας κάποιες αλλαγές. Πάτησε πάνω σε αυτόν και «προχώρησε».

6) Καταρχάς αύξησε το ποσοστό της επιδότησης από 35 σε 40%.

7) Ομως, έδωσε τη δυνατότητα στους ξένους παραγωγούς που έρχονται στην Ελλάδα να μη χρησιμοποιούν μόνο Έλληνες επαγγελματίες, αλλά και ξένους. Τα τιμολόγια από το εξωτερικό μπορούν πλέον να φτάσουν στο 50% του κόστους. Γι αυτό και στην ταινία του Μπαντέρας στη Θεσσαλονίκη είδαμε να εργάζονται και πολλοί από τη Βουλγαρία.

8) Επίσης, στο νόμο Κρέτσου υπήρχε ως βασικός όρος ενίσχυσης των σίριαλ, το κόστος των 30 χιλιάδων ευρώ ανά επεισόδιο ώστε να διασφαλίζεται κάπως η ποιότητα. Στο νόμο Πιερρακάκη το όριο κατέβηκε στα 10 χιλιάδες ευρώ με αποτέλεσμα να επιδοτούνται και κάποιες «Οικογενειακές Ιστορίες».

9) Από την πλευρά Πιερρακάκη λένε πως οι αλλαγές έγιναν για να ανοίξει ακόμα περισσότερο η αγορά. Τα δεκάδες σίριαλ που βλέπουμε φέτος είναι αποτέλεσμα του συγκεκριμένου νόμου. Και κάπως έτσι γλιτώσαμε και από τα τούρκικα.

10) Τα ΜΜΕ που τότε κατηγορούσαν το νόμο Κρέτσου σήμερα γράφουν πως η Ελλάδα μετατράπηκε σε Χόλιγουντ.