Τι θέλουν δηλαδή, να μην δώσουν άδεια στον «105.5 Στο Κόκκινο»;

Τι θέλουν δηλαδή, να μην δώσουν άδεια στον «105.5 Στο Κόκκινο»;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τρεις τύπους φορέων φαίνεται να προτείνει για τις ραδιοφωνικές άδειες η «Ομάδα Εργασίας», που έχει συσταθεί για αυτόν τον σκοπό.

12 Οκτωβρίου 2021

Είναι η Ομάδα Εργασίας για τη ραδιοφωνία που συστάθηκε σύμφωνα με την απόφαση 1471/25.6.2021 της Προεδρίας της Κυβέρνησης και τις εντολές του (τότε) αρμόδιου Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Θοδωρή Λιβάνιου και έχει κάνει έως τώρα, λίγο πριν καταθέσει τις προτάσεις της, έξι δίωρες συνεδριάσεις. 

Στις προτάσεις της λοιπόν (δεν είναι ακόμα οι τελικές), σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίνεται η άποψη ότι οι σταθμοί που θα είναι υποψήφιοι για να αδειοδοτηθούν θα πρέπει να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με το εταιρικό τους σχήμα.

Ωστόσο γίνεται ειδική μνεία στα ραδιόφωνα των κομμάτων. Αν ισχύουν οι πληροφορίες, αποκλείονται από τη διαδικασία γιατί «δεν είναι νοητή η λειτουργία τους, δεδομένων των συνταγματικών υποχρεώσεων πολυφωνίας». Αφήνοντας, έτσι, εκτός διεκδίκησης άδειας τον 105.5 Στο Κόκκινο, που ανήκει σε Α.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, και το ΑΡΤ 90.6 που ανήκει απευθείας στο ΛΑ.Ο.Σ. Αδιανόητα πράγματα! Αλήθεια, πού ζούμε;  

 Ιδού οι τρεις κατηγορίες ραδιοσταθμών:

Εμπορικοί

Είναι εκείνοι που θα μπορούν, εκτός από το πρόγραμμά τους, να μεταδίδουν κανονικά διαφημίσεις και δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς όσον αφορά την εμβέλειά τους. Ωστόσο οι ραδιοσταθμοί αυτής της κατηγορίας θα πρέπει, σύμφωνα με το κείμενο, να είναι μόνο Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.) ή Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.). Αφήνοντας, έτσι, εκτός τα φυσικά πρόσωπα -ιδιαίτερα δημοφιλές καθεστώς λειτουργίας στην περιφέρεια-, τις Ι.Κ.Ε. μέσω των οποίων λειτουργούν οι αυτοδιαχειριζόμενοι σταθμοί και κάποιοι άλλοι περιφερειακοί, και άλλους εταιρικούς τύπους (Ο.Ε., Ε.Ε. κ.λπ.).

 

Μη κερδοσκοπικοί

Εκεί θα υπάγονται τα δημοτικά ραδιόφωνα, ως επιχειρήσεις ειδικού σκοπού από τους εκάστοτε δήμους, αλλά και εκείνα που θα λειτουργούν από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δηλαδή από ΑΕΙ και Μητροπόλεις. Εκεί η «Ομάδα Εργασίας» θέτει περιορισμούς στη δραστηριότητά τους, καθώς προτείνει να μην γίνουν περιφερειακής εμβέλειας, δηλαδή να καλύπτουν πλήρως την περιοχή εξυπηρέτησής τους από τουλάχιστον τρία κέντρα εκπομπής, και να υπάρξει διαφήμιση «μέχρι ενός ορίου».

 

Κοινωνικοί-ερασιτεχνικοί

Πρόκειται για μια νέα κατηγορία, στην οποία θα μπορούν να λάβουν άδεια σωματεία, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες και σχολικές μονάδες. Εκείνοι οι ραδιοσταθμοί θα εκπέμπουν μόνο «μικροτοπικά», δηλαδή «ταρατσάτα» και έξω από τα κέντρα εκπομπής, με περιορισμένη εμβέλεια και ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Παρόλο που γίνεται λόγος και για «ερασιτεχνικούς» σταθμούς, η παραπάνω πρόταση δεν συμπεριλαμβάνει τους ραδιοερασιτέχνες.