H δημοσιογραφία του Collective

H δημοσιογραφία του Collective
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μη χάσετε το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ από τη Ρουμανία που παίζεται τώρα στους κινηματογράφους.

18 Οκτωβρίου 2021

Το σκηνοθέτησε o γεννημένος στη Ρουμανία Γερμανός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Νανάου και παρουσιάζει την έρευνα ενός δημοσιογράφου, αθλητικής εφημερίδας μάλιστα, του Καταλίν Τολοντάν για τη διαφθορά στο δημόσιο σύστημα Υγείας της Ρουμανίας. Ερευνα που έριξε την κυβέρνηση. 

Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε μια πυρκαγιά στο κλαμπ Colectiv, στο Βουκουρέστι, το 2015. Επαιζε ένα τοπικό συγκρότημα, η φωτιά διαδόθηκε σε χρόνο dt και κάηκαν πολλά παιδιά. Αλλά πολύ περισσότερα πέθαναν μετά στα νοσοκομεία από εγκαύματα που δεν θα έπρεπε να είναι θανατηφόρα. Αλλά έγιναν θανατηφόρα λόγω των ελλείψεων στα νοσοκομεία της Ρουμανίας, ελλείψεων που οφείλονταν εν πολλοίς στη διαφθορά του ιατρικού και του πολιτικού συστήματος. Μέχρι και τα απολυμαντικά των χειρουργικών εργαλείων νόθευαν! 

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ ήταν υποψήφιο για δύο Οσκαρ ενώ τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερου Ευρωπαϊκού Ντοκιμαντέρ στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου και το Βραβείο Κοινού LUX στα Βραβεία LUX 2021. Και αξίζει πραγματικά.

Δύο είναι τα βασικά πρόσωπα. Ο Καταλίν Τολοντάν όπως είπαμε, αθλητικογράφος και εκδότης της καθημερινής εφημερίδας GazetaSporturilor. Και ο Βλαντ Βοϊκουλέσκου, ο ιδεαλιστής νέος Υπουργός Υγείας της Ρουμανίας που ανέλαβε όταν ο προκάτοχός του αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά τις πρώτες αποκαλύψεις. Επεσε όλη η κυβέρνηση δηλαδή. Βλέπετε εκεί τα σκάνδαλα δεν είναι σκευωρία. 

Το μαγικό του φιλμ είναι που βλέπουμε πάρα πολλά στιγμιότυπα μέσα από τη ζωή της εφημερίδας και τις συσκέψεις τους αλλά και από το υπουργείο Υγείας μια και ο υπουργός παραχώρησε απεριόριστη πρόσβαση στο κινηματογραφικό συνεργείο σε όλες τις δραστηριότητές του, δημόσιες αλλά και εκείνες μέσα από τις κλειστές πόρτες.

Φυσικά και η κατάσταση που βλέπουμε στη Ρουμανία θυμίζει πλήρως την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Δείτε το Collective και θα καταλάβετε. Θα ανέβει στο Cinobo αμέσως μετά. Και δείτε στο τρέιλερ παρακάτω τι συμβαίνει όταν οι δημοσιογράφοι γίνονται κολαούζοι της εξουσίας.