Τρία βράδια με ιστορικά ντοκιμαντέρ για τους Ναζί στην ΕΡΤ3

Τρία βράδια με ιστορικά ντοκιμαντέρ για τους Ναζί στην ΕΡΤ3
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η τηλεόραση που αγαπάμε να βλέπουμε.

26 Οκτωβρίου 2021

Από απόψε μέχρι και την 28η Οκτωβρίου θα προβληθούν σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση ιστορικά ντοκιμαντέρ και σειρές που αφορούν τους ναζί κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου στις 23:00

«Oustachis: le génocide oublié / Ουστάσι: ο φασισμός στην Κροατία»

Το γαλλικό ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία της Ουστάσι. Αυτοί οι Κροάτες εθνικιστές ενεπλάκησαν σε πολλές αιματηρές επιθέσεις πριν απ’ τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι που ανήλθαν στην εξουσία το 1941 με την στήριξη των Ναζί. Αντικαπιταλιστές και αντιδημοκράτες, ηγήθηκαν μιας εκστρατείας εθνοκάθαρσης στη χώρα και συμμετείχαν ενεργά στην Τελική Λύση. Ωστόσο, το καθεστώς τους είναι απ’ τα λιγότερο γνωστά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η ιστορία τους έχει σχεδόν ξεχαστεί. Γιατί φρόντισαν τόσο επιμελώς να σβηστεί;

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου στις 23:00

«Le procès d’ Auschwitz, la fin du silence / Οι δίκες του Άουσβιτς»

Δεκέμβριος του 1963. Για πρώτη φορά στην ιστορία, 22 πρώην μέλη των Ες-Ες θα δικαστούν για τα εγκλήματα που διέπραξαν στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς. 200 επιζώντες θα αποκαλύψουν σε όλο τον κόσμο τη φρίκη που βίωσαν, αναγκάζοντας το γερμανικό λαό να αντιμετωπίσει τις ευθύνες του.

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου

20:00 «Σπάζοντας τον κωδικό του Χίτλερ / The codebreaker who hacked Hitler»

Ο Γκόρντον Γουέλτσμαν ήταν από τους πρώτους αναλυτές κωδικών και αποκρυπτογράφησης στο Μπλέτσλεϊ Παρκ, την έδρα της Αντικατασκοπείας των συμμαχικών δυνάμεων. Χωρίς εκείνον, οι κώδικες της γερμανικής μηχανής Enigma μπορεί να μην είχαν αποκρυπτογραφηθεί και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος να είχε διαρκέσει δύο επιπλέον χρόνια. Η συνεισφορά του ήταν εξίσου σημαντική με του Άλαν Τούρινγκ, και θα έπρεπε να είναι εξίσου διάσημος, αλλά ελάχιστοι έχουν ακούσει για εκείνον.
Ο Γουέλτσμαν βιομηχανοποίησε την κρυπτανάλυση, και οι μυστικές υπηρεσίες Μεγάλης Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών αποτελούν, στην ουσία, τους διαδόχους του. Πρωτοπόρησε στη χρήση της Ανάλυσης Κίνησης, που αποτέλεσε ισχυρό εργαλείο στη διάρκεια του πολέμου, αν και η χρήση της στο Μπλέτσλεϊ Παρκ παραμένει απόρρητη.
Μετά τον πόλεμο ακολούθησε την επανάσταση των υπολογιστών στην Αμερική. Ο Ψυχρός Πόλεμος τού παρείχε άλλη μία ευκαιρία, τη δημιουργία ενός συστήματος επικοινωνιών κατά τη διεξαγωγή της μάχης, που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.
Ο Γκόρντον Γουέλτσμαν προχώρησε στην έκδοση των απομνημονευμάτων του το 1982, αποκαλύπτοντας μυστικά της δράσης του κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η αντίδραση των αρχών ήταν ακαριαία, καθώς έχασε τη δουλειά του κι απειλήθηκε με τεράστια πρόστιμα και φυλάκιση.

21:00 «La face cacheé du Vatican / Βατικανό και Γ΄Ράιχ: Μια ανίερη συμμαχία»

Στη μέση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Καθολικοί ζητούσαν καθοδήγηση από τον Πάπα. Ο Χίτλερ είχε ήδη θέσει κρυφά σε εφαρμογή το σχέδιό του για την εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης. Κρυφά, δηλαδή, από τους περισσότερους - εκτός από τον Πάπα Πίο τον 12ο. Ο Πάπας παρέμεινε σιωπηλός, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος περίμενε κάποια βαρυσήμαντη χειρονομία ή κάποια λόγια που να καταδίκαζαν τις φρικαλεότητες του Χίτλερ.
Επέλεξε, όμως, να παραμείνει σιωπηλός μπροστά στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους ναζί σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμη κι όταν αυτά έλαβαν χώρα κάτω από τα παράθυρα του Πάπα. Τέτοια ήταν η περίπτωση της εκκαθάρισης του εβραϊκού Γκέτο στη Ρώμη το 1943, για την οποία ο Πάπας δεν είχε επίσημη αντίδραση.
Με την πρώτη ματιά, ο Ναζισμός και ο Καθολικισμός είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι. Το Βατικανό μοιάζει να είναι ένας θεσμός υπεράνω πάσης υποψίας. Η Εκκλησία, ωστόσο, αντιμέτωπη με την άνοδο του ναζισμού, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την εξόντωση των Εβραίων, θα διαδραματίσει έναν διφορούμενο – και ενίοτε ανίερο - ρόλο. Αρκετοί άντρες της Εκκλησίας, ιερείς και επίσκοποι, ένθερμοι θαυμαστές του Χίτλερ, έγιναν ακόμα και συνένοχοι.

23:00 «Ο πόλεμος του Χίτλερ/Adolf Hitler’s war»

Μια σειρά 5 ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τη φρίκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τη ματιά της ναζιστικής Γερμανίας και του Αδόλφου Χίτλερ.
Μέσα από συνεντεύξεις ακαδημαϊκών ιστορικών από την Πολωνία, τη Λευκορωσία, τη Ρωσία, τη Γερμανία και την Ουκρανία, καθώς και μέσα από πλάνα αρχείου που δεν έχουν ξαναδεί το φως της δημοσιότητας, αντικρίζουμε την ωμή πραγματικότητα που έζησαν οι άνθρωποι τότε, στην προσπάθεια του Χίτλερ να επεκταθεί στην Ανατολή σκοτώνοντας εκατομμύρια πολίτες όλων αυτών των χωρών.