Σαν σήμερα πέθανε (πάνω στο πόντιουμ!) ο Δημήτρης Μητρόπουλος

Σαν σήμερα πέθανε (πάνω στο πόντιουμ!) ο Δημήτρης Μητρόπουλος
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το Αρχείο της ΕΡΤ φέρνει στο φως υλικό τραβηγμένο πριν από τον πόλεμο.

02 Νοεμβρίου 2021

Το πρωί 2 Νοεμβρίου του 1960 πεθαίνει πάνω στο πόντιουμ, στη Σκάλα του Μιλάνου, την ώρα της πρόβας, ο κορυφαίος αρχιμουσικός Δημήτρης Μητρόπουλος (1896 - 1960), στο αποκορύφωμα της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Ο μεγάλος Έλληνας πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στις Ηνωμένες Πολιτείες (από το 1938 διηύθυνε τη Συμφωνική Ορχήστρα Μινεάπολης και από το Δεκ. '48 ήταν μόνιμος μαέστρος της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης).

Oι εκτελέσεις του εξακολουθούν ύστερα από μισό και πλέον αιώνα να αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της μουσικής τέχνης φέροντας τη σφραγίδα μιας απόλυτα προσωπικής αντίληψης. Ακόμη και στις πρόβες διηύθυνε χωρίς παρτιτούρα, χαρακτηριστικό της μουσικής του ιδιοφυΐας. Τιμήθηκε με ανώτατες διακρίσεις τόσο από την ελληνική Πολιτεία όσο και από τα σημαντικά μουσικά ιδρύματα της Ευρώπης και της Aμερικής.

Στο απόσπασμα από την εκπομπή ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, παραγωγής 1990, παρακολουθούμε πλάνα από επίσκεψη του Δημήτρη Μητρόπουλου στην Ακρόπολη και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, τα οποία χρονολογούνται ανάμεσα στο 1935 και 1938. Προέρχονται από ταινία που ο ίδιος ο Μητρόπουλος χάρισε στη φωτογράφο Nelly's (Νέλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη) και εκείνη με τη σειρά της, τη δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη. Ο κινηματογραφικός φακός έχει αποτυπώσει το Δημήτρη Μητρόπουλο ενώ ανεβαίνει στην Ακρόπολη, περπατάει στο Ερέχθειο και τον Παρθενώνα, κάθεται στα μάρμαρα των μνημείων και κρατάει σημειώσεις.

πηγή φωτό: YouTube andro.gr