Τα μουσικά προγράμματα της ΕΡΑ αποχαιρετούν το 2021 και υποδέχονται το 2022

Τα μουσικά προγράμματα της ΕΡΑ αποχαιρετούν το 2021 και υποδέχονται το 2022
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με αφιερώματα, συναυλίες, ανασκοπήσεις και ειδικές μουσικές επιλογές.

28 Δεκεμβρίου 2021

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7

ΤΡΙΤΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

23.00 Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο
Συναυλία-αφιέρωμα στη θεατρική μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, με τίτλο «Τους προβολείς στήσε», που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώδειο τον Ιούλιο του 2020, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και μετέδωσε το Δεύτερο Πρόγραμμα.

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

18.00 Ελένη Γιαννοπούλου
Η εκπομπή «Ανασκόπηση των τραγουδιών που κυκλοφόρησαν το 2021» μας θυμίζει τις πιο ενδιαφέρουσες δισκογραφικές κυκλοφορίες του 2021, καθώς και τραγούδια που πρωτακούστηκαν στο Δεύτερο.

23.00 Συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη
Στις 19 Οκτωβρίου 1997, στην Πάτρα, οι Γιώργος Νταλάρας, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Σωτηρία Λεονάρδου, Κώστας Μακεδόνας και Αφροδίτη Μάνου, τίμησαν τον μεγάλο συνθέτη. Στο τέλος τραγούδησε και ο ίδιος. Τη βραδιά άνοιξε η Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

10.00 Μιχάλης Γελασάκης
Οι «Αδέσποτες νότες» αποκαλύπτουν τι έψαξαν περισσότερο οι Έλληνες στις ηλεκτρονικές αναζητήσεις τους το 2021.

22.00 Βάνα Δαφέρμου / Άντρη Βασιλειάδου / Μαρία Κοζάκου
Σε απευθείας μετάδοση από το στούντιο του Δεύτερου, οι τρεις παραγωγοί αποχαιρετούν το 2021 και υποδέχονται τη νέα χρονιά.

01.00 Πρωτοχρονιάτικη συναυλία
Σε παρουσίαση της αξέχαστης Σοφίας Μιχαλίτση, ακούμε την Πρωτοχρονιάτικη συναυλία του 1983, που ηχογραφήθηκε ειδικά για το Δεύτερο Πρόγραμμα. Στη συναυλία παίρνουν μέρος με τη σειρά που εμφανίζονται οι: «Χάνομαι γιατί ρεμβάζω», Μαργαρίτα Ζορμπαλά, «Οπισθοδρομική Κομπανία», Δήμητρα Γαλάνη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, «Παρέα», Αγάθων Ιακωβίδης και Δημήτρης Κοντογιάννης.

Την εβδομάδα που διανύουμε συνεχίζεται η μεγάλη καμπάνια του Δεύτερου για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο με… αγκαλιές βιβλίων για τους νικητές των διαγωνισμών μας. Την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021, ο δεκαήμερος βιβλιομαραθώνιος κλείνει με μια αγκαλιά βιβλία του Τόλκιν!

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

10.00 Ιωάννα Νιαώτη
Η εκπομπή «NaMaste» κάνει ποδαρικό με τη σημειολογία του αριθμού 2 και τα ορόσημα της νέας χρονιάς.

11.00 Κώστας Φασουλάς
Για δύο ώρες η εκπομπή «Πάμε εκεί που λεν τραγούδια» συναντάται με τραγούδια που συγκλίνουν στην ιδέα της έναρξης ενός καινούργιου χρόνου.

17.00 Στάθης Δρογώσης
«Τραγούδια για τους μήνες». Ο Στάθης Δρογώσης ζωντανά από το στούντιο του Δεύτερου θα ευχηθεί στους ακροατές της Αντέλμα, «Καλή Χρονιά», με ένα αφιέρωμα σε ελληνικά τραγούδια που έχουν γραφτεί για τους 12 μήνες του χρόνου.

18.00 Λίνα Νικολακοπούλου / Αλεξάνδρα Χριστακάκη
Πρωτοχρονιά με τον Θοδωρή Βουτσικάκη, στην εκπομπή «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια», που τραγουδά από Πιοβάνι και Κοέν έως Ξαρχάκο και Παπαδημητρίου. Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Ε της ΕΡΤ. Στο πιάνο ο Χρήστος Θεοδώρου, στην κιθάρα ο Κώστας Νικολόπουλος.

20.00 «Ιστορίες κλασικού ραδιοφώνου»
Η νυχτερινή ζωή παίρνει φωτιά και το γλεντάμε, μνημονεύοντας πρωτοχρονιάτικες εξόδους σε εποχές χωρίς περιορισμούς.

-------------------------

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9

Τα δημοφιλή έργα της οικογένειας Strauss έχουν συνδεθεί άρρηκτα με το εορταστικό πνεύμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Έτσι, κάθε μεσημέρι από τις 12.00 ώς τις 13.00, μέχρι την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021, ο Σταμάτης Αθανάσουλας αφιερώνει στον «Συνθέτη της Εβδομάδας» τα μουσικά έργα της διάσημης οικογένειας. Πόλκες, βαλς, εμβατήρια, καθώς και η περίφημη οπερέτα «Η νυχτερίδα» του Johann Strauss υιού.

Για τους μικρούς μας ακροατές, καθημερινά στις 18.30 ώς την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, παραμύθια σε διασκευή, σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια και ερμηνεία από την ομάδα «Φλου», που την αποτελούν οι: Ελένη Δαφνή, Βερόνικα Δαβάκη, Δημήτρης Μαγγίνας, Ροζαλία Μιχαλοπούλου και Αλέξανδρος Πέρρος.

Αγαπημένες μουσικές, από τις ωραιότερες ταινίες που συνδέθηκαν με το πνεύμα των εορτών, θα παρουσιάσει ο Χρίστος Παπαγεωργίου την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021, αλλά και την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021, στις 13.00.

Η Κάτια Καλλιτσουνάκη κοντά μας στις 15.00, την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021, με χορούς, χορευτικές σουίτες και χορευτικές ραψωδίες, ενώ την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, την ίδια ώρα θα παρουσιάσει σουίτες για πιάνο και για ορχήστρα, τραγούδια και μινιατούρες για πιάνο και για άρπα, εμπνευσμένες από τον κόσμο των παιδιών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

19.00 Στέλιος Μούστος
Η εκπομπή παρουσιάζει τρεις Βιεννέζους συνθέτες, τους A. Schoenberg, A. Berg, A. Webern, που τιμούν τον δικό τους συμπολίτη J. Strauss υιό, με τις απρόσμενες διασκευές τους για κουαρτέτο εγχόρδων, πιάνο και αρμόνιο, σε μία ατμόσφαιρα γεμάτη χιούμορ.

21.10 Αλεξάνδρα Γιαλίνη
Ο τρόπος με τον οποίο ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, Kirill Petrenko, έκοψε με την μπαγκέτα του την κορδέλα της περσινής χρονιάς, διευθύνοντας το Ετήσιο Πρωτοχρονιάτικο Γκαλά με λαμπερή χορευτική μουσική.

23.00 Δημήτρης Τρίκας
Την τελευταία ώρα του 2021, υποδέχεται το νέο έτος με εορταστικές μουσικές από κλασικά τζαζ σχήματα των Bill Evans, Oscar Peterson, Tom Scott κ.ά.

00.00 Γιώργος Μαρκάκης
Κάνουμε ποδαρικό στο 2022 παρέα με τα εορταστικά «Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα». Η πρώτη ώρα της νέας χρονιάς με εύθυμο τόνο και μουσική από διάφορα σημεία του χάρτη. Μεγάλες ορχήστρες επηρεασμένες από τοπικές παραδόσεις και ακούσματα εορταστικά από το Broadway.

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

12.15 Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης
Την ορχήστρα διευθύνει ο Daniel Barenboim σε έργα των Josef Strauss, Johann Strauss Υιού, Joseph Hellmesberger Υιού, Eduard Strauss και Carl Michael Ziehrer. Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά σε περισσότερες από 90 χώρες.
Παρουσίαση για το Τρίτο Πρόγραμμα: Μιχάλης Μεσσήνης.

21.00 Γιάννης Φίλιας
Η εκπομπή παρουσιάζει το λυρικό παραμύθι του Engelbert Humperdinck, «Χάνσελ και Γκρέτελ», βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι των αδελφών Grimm.

23.00 Αλεξάνδρα Γιαλίνη
Παρουσίαση της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, με τις υπέροχες μουσικές της αυτοκρατορικής Βιέννης, υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

-------------------------

KOSMOS 93.6

Αποκλειστικές μεταδόσεις με γεύση West End και Broadway, αναδρομή στα καλύτερα του 2021, αφιέρωμα στον Prince με αφορμή την έκδοση της βιογραφίας του και πολλή μουσική για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς και τις πρώτες ώρες του νέου χρόνου από το Kosmos.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

17.00 Γιάννης Δημητριάδης
Τα πιο αγαπημένα μιούζικαλ ζωντανεύουν μέσα από μελωδίες και τραγούδια που ερμηνεύει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡT, σε διεύθυνση Γιώργου Αραβίδη, και μας μεταφέρει νοερά στο West End του Λονδίνου και στο Broadway της Νέας Υόρκης. Τις διαχρονικές επιτυχίες από το «West Side Story», το «Cats», το «Lion King», τον «Μάγο του Οζ», «Το φάντασμα της Όπερας», τη «Μέρι Πόπινς», ερμηνεύουν οι Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Νίκος Καραγκιαούρης (βαρύτονος) και Γιάννης Φίλιας (τενόρος). Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης. Ενορχήστρωση: Σάμυ Ελγκάζαρ.
(Η ηχογράφηση της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα μεταδοθεί το Σάββατο 1η Ιανουαρίου 2022, στις 20:00 και από το Τρίτο Πρόγραμμα).

18.00 Κλάουντια Μάτολα
Ένα ραδιοφωνικό ballroom που προετοιμάζει τους ακροατές για το Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.

00.00 «Kosmos Lab»
Αλλαγή του χρόνου με ένα χορευτικό double bill. Στις 12 ακριβώς οι Έλληνες «Senior Citizens» και ακολουθεί στην 1 και για δύο ώρες o Doctor Stereo από το Μπουένος Άιρες.

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

20.00 Μαρία Μαρκουλή
Το «Fresh Unlimited» κάνει τη δική του αναδρομή στις πιο σημαντικές μουσικές στιγμές του 2021 και προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το 2022.

00.00 «Kosmos Lab»
Τα decks του Kosmos αναλαμβάνει ο UFe από το Βουκουρέστι.

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

20.00 Θάλεια Καραμολέγκου
Ο «Ωκεανός του Ήχου» παρουσιάζει ένα εκδοτικό γεγονός με πολλή μουσική: τη βιογραφία του Prince μαζί με ένα αφιέρωμα στο «τρομερό παιδί» της σόουλ από τη Μινεάπολη. Και με δώρα για τους ακροατές.