Η πρώτη έγχρωμη «Μουσική Βραδιά» με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη (βίντεο)

Η πρώτη έγχρωμη «Μουσική Βραδιά» με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη (βίντεο)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σήμερα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τα θάνατο του Λουκιανού (7 Φεβρουαρίου 2017)

07 Φεβρουαρίου 2022

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την πρώτη έγχρωμη «Μουσική Βραδιά» του Γιώργου Παπαστεφάνου που γυρίστηκε το 1980, αφιερωμένη στην 10χρονη πορεία του Λουκιανού Κηλαηδόνη και στις μνήμες των εφηβικών χρόνων του ’50 που πέρασαν στα τραγούδια του αγαπημένου μουσικοσυνθέτη. 

Ακούγονται τραγούδια του 1970 από το ξεκίνημα της δισκογραφικής δουλειάς του Λουκιανού Κηλαηδόνη όπως, «Όσο αγαπιόμαστε τα δυο» (στιχ. Λουκ. Κηλαηδόνη), «Μη χτυπάς σ’ ένα σπίτι κλειστό» (στιχ. Μ. Ελευθερίου), «Η φωτογραφία» (στιχ. Κ. Μητροπούλου), «Μια Κεφαλονίτισσα» (στιχ. Λ. Κηλαηδόνη), «Μια Κυριακή του Μάρτη» (στιχ. Ν.Γκάτσου). Τότε εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μανώλη Μητσιά με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη. Στα πλάνα, γυρισμένα στο σπίτι του Κηλαηδόνη στο Ψυχικό, ο Μητσιάς μαζί με την πρωτοεμφανιζόμενη τότε Γλυκερία τραγουδούν και ο Λουκιανός στο πιάνο τους συνοδεύει.

Ο Θανάσης Βέγγος τραγουδάει θεατρικές του επιτυχίες σε μουσική Κηλαηδόνη και θυμάται την συνεργασία του μαζί του, στα θέατρα Ριάλτο και Βρετάνια το 1977 και 1978, με τον σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαηλίδη στα έργα «Μαμ κακά κοκό και νάνι» και «Τι έκανες στον Τρωικό πόλεμο Θανάση;». Ερμηνεύει «Είμαι Έλλην αθλητής» και «Εμπρός παιδιά» σε στίχους του Γιώργου Μιχαηλίδη και στο πιάνο συνοδεύει ο Λουκιανός.

Προβάλλονται πλάνα από την παράσταση του Ελεύθερου Θεάτρου «Το τράμ το τελευταίο» (1976) στο Άλσος Παγκρατίου στη σκηνή, καθώς και το τραγούδι «Γιαξεμπόρε» που έγραψε για το «Θίασο» του Θ. Αγγελόπουλου. Περιέχεται επίσης, απόσπασμα με την Άννα Καλουτά σε κινηματογραφικό τραγούδι του Κηλαηδόνη σε στίχους Λευτ. Παπαδόπουλου από την ταινία του Π.Βούλγαρη «Ελευθέριος Βενιζέλος, 1910-1927» (1980).

Στη διάρκεια της εκπομπής, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης παίζει στο πιάνο του και τραγουδά «Τα θερινά σινεμά» (1978). Περιλαμβάνονται, τέλος, πλάνα από τον ιστορικό θερινό κινηματογράφο «Αλκαζάρ» του Φ. Φίνου στον σταθμό Λαρίσης.

Έτος παραγωγής: 1980
Επιμέλεια – παρουσίαση: Γιώργος Παπαστεφάνου
Σκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη