Άλλα διαβάζουν οι ξένοι αναγνώστες για το Αιγαίο και άλλα οι Ελληνες

Άλλα διαβάζουν οι ξένοι αναγνώστες για το Αιγαίο και άλλα οι Ελληνες
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δείτε πώς στήνεται ένας κυβερνητικός και δημοσιογραφικός αντιπερισπασμός.

21 Φεβρουαρίου 2022

Την προηγούμενη Πέμπτη δημοσιεύτηκε πολύμηνη έρευνα τεσσάρων μεγάλων ΜΜΕ του εξωτερικού για δολοφονικές πρακτικές του ελληνικού Λιμενικού στο Αιγαίο: Guardian (Βρετανία), Lighthouse Reports (Ολλανδία), Μediapart (Γαλλία) και Spiegel (Γερμανία). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που αναδημοσιεύσαμε κι εμείς στην «Εφ.Συν.», «δυο πρόσφυγες βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό, στα μέσα Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο παράνομης και βίαιης επαναπροώθησης από τη Σάμο, όταν οι λιμενικοί τούς πέταξαν απευθείας στη θάλασσα, καταμεσής στο Αιγαίο χωρίς σωσίβιο, για να κολυμπήσουν προς την τουρκική ακτή, ενώ δεν ήξεραν κολύμπι». Μάλιστα δεν τους έβαλε στις γνωστές πορτοκαλί φουσκωτές σχεδίες τύπου liferaft, 1ον), για λόγους οικονομίας, καθώς τα liferaft στοιχίζουν ακριβά και, 2ον), για να μην αγοραστούν νέα liferaft από το εξωτερικό και τραβήξουν έτσι την προσοχή των ξένων.

Αυτό ήταν το ρεπορτάζ και όπως καταλαβαίνετε δεν είναι και ό,τι πιο θετικό για τη χώρα μας. Το ρεπορτάζ των τεσσάρων ΜΜΕ δεν έπαιξε στα εγχώρια συστημικά ΜΜΕ, δεν το ανέφερε -αν δεν μου ξέφυγε κάτι- κανένα τηλεοπτικό κανάλι. Αναμενόμενο και συνηθισμένο. Αυτή τη φορά όμως έγινε και κάτι παραπάνω. Τώρα, λοιπόν, έδρασε και η ελληνική κυβέρνηση. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συγκεκριμένα. Πώς; Εδωσε έτοιμο ρεπορτάζ στα ελληνικά ΜΜΕ.

«Βίντεο-ντοκουμέντο από τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο» διαβάζουμε, με τον ίδιο τίτλο, σε πολλά sites. Γράφει, λόγου χάριν, το «Πρώτο Θέμα»: «Στο φως της δημοσιότητας έρχεται βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο φαίνονται καρέ καρέ οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο πέλαγος. Στα στιγμιότυπα που δίνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου φαίνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το τουρκικό Λιμενικό όχι μόνο δεν αποτρέπει τη διέλευση των σκαφών, που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις βρίσκεται κοντά τους». Δεν λέω πως δεν ισχύουν αυτά, απλώς είναι η μία πλευρά (εκείνη που μας συμφέρει).

Μάθαμε επίσης πως ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης τοποθετήθηκε «με αφορμή δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που κάνουν λόγο για υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις». Υποτιθέμενες οι επαναπροωθήσεις και ας δημοσιεύουν τα ξένα ΜΜΕ τόσα αποδεικτικά στοιχεία, αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας. Ερχεται ο κ. Μηταράκης και βγάζει ως αναξιόπιστα ΜΜΕ όπως τα Guardian (Βρετανία), Lighthouse Reports (Ολλανδία), Μediapart (Γαλλία) και Spiegel (Γερμανία). Ας γελάσουμε και ας κλάψουμε ταυτόχρονα.

Εννοείται πως στα δελτία ειδήσεων των καναλιών έπαιξε κανονικά (μόνο) το ρεπορτάζ του υπουργείου. Ετσι, άλλα πράγματα έμαθαν (και μαθαίνουν) για το θέμα των προσφύγων στο Αιγαίο οι ξένοι αναγνώστες και άλλα οι Ελληνες. Αναρωτιέσαι, ειλικρινά, ποιοι είναι τελικά οι πιο σωστά πληροφορημένοι. Εσείς τι λέτε;