Γιατί το Open αποδείχθηκε το καλύτερο ελληνικό κανάλι για την Ουκρανία

Γιατί το Open αποδείχθηκε το καλύτερο ελληνικό κανάλι για την Ουκρανία
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κάθισα και παρακολούθησα ατελείωτες ώρες τις τελευταίες ημέρες τα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.

28 Φεβρουαρίου 2022

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Κλεισμένος στο σπίτι, υποχρεωτικά, αναγκαστικά, πέρασα ατελείωτες ώρες έχοντας ταυτόχρονα ανοιχτά ραδιόφωνα (πάντα), τηλεόραση και φυσικά υπολογιστή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε, λέμε τώρα, την πιο κατάλληλη στιγμή.

Από τα ιδιωτικά κανάλια μόνο ο ΣΚΑΪ και το Open είχαν συνεχή ροή (ο ΣΚΑΪ έκοβε τα βράδια για το Survivor). Το Open λοιπόν έκανε την καλύτερη μετάδοση του πολέμου για δύο, πολύ συγκεκριμένους, λόγους.

Πρώτον μετατράπηκε σε κανάλι 24ωρης ειδησεογραφικής ροής. Σοφή απόφαση. Αλλωστε δεν είχε να χάσει και τίποτε, στις τελευταίες θέσεις της τηλεθέασης ήταν, ενώ έτσι κέρδισε και πόντους. Βέβαια αν δεν έκανε καλή μετάδοση και όπως έπρεπε όχι μόνο πόντους δεν θα κέρδιζε αλλά θα καταποντίζονταν κι άλλο.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι οι ανταποκριτές που έχει το κανάλι και οι οποίοι, ειδικά αυτή τη φορά, βρίσκονταν όπου ακριβώς έπρεπε να βρίσκονται. Τι να τους κάνεις αν ήταν στο Λονδίνο και το Παρίσι; Δεν θα σου πρόσφεραν τίποτε, αλλού ήταν τα γεγονότα...

Λοιπόν, Θανάσης Αυγερινός από το Ροστόφ, Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσιγκτον, Παντελής Βαλασσόπουλος από το Βερολίνο, Μαρία Αρώνη από τις Βρυξέλλες, Μαρία Ζαχαράκη από την Κωνσταντινούπολη. Στα πιο hot, γεωγραφικά, σημεία. Και είχε επίσης απεσταλμένους τον Χρήστο Νικολαϊδη στο Κίεβο (ο μοναδικός Έλληνας δημοσιογράφος εκεί) και τον Σωτήρη Δανέζη στη Μαριούπολη, στις δύο πόλεις δηλαδή της Ουκρανίας που μας ενδιέφεραν.

Με όλους αυτούς το Open είχε το σημαντικότερο, το ζητούμενο: ρεπορτάζ. Ρεπορτάζ εκεί που συνέβαινε, την ώρα που συνέβαινε. Μπορεί να υπήρχαν διάφορες επαναλήψεις, αναμενόμενο για 24ωρη ροή, αλλά πάντοτε τους άκουγες με προσοχή. Συγγνώμη κιόλας αλλά είχαν να πουν πράγματα..

Οσο για διάφορες κατηγορίες στα social, αλλά και σήμερα στα ραδιόφωνα, για φιλορωσική στάση του Αυγερινού, είναι αστειότητες. Κάθε ανταποκριτής μεταφέρει στην πραγματικότητα το ρεπορτάζ του και τα πρακτορεία από τον τόπο που βρίσκεται. Λογικό το ρεπορτάζ του να χρωματίζεται ή, έστω, να μοιάζει έτσι. Σε άλλους περισσότερο, σε άλλους λιγότερο. Είναι και θέμα συγκυριών. Ο Αυγερινός μετέφερε ρεπορτάζ που κανείς άλλος δεν είχε. Ωραία η ανάλυση από το στούντιο αλλά την ώρα των γεγονότων αποζητάς τους δημοσιογράφους, οι διεθνολόγοι και οι αναλυτές έπονται.

Το Open είχε την... ευτυχία, επίσης, οι δύο απεσταλμένοι του να είναι εξαιρετικά φιλικοί και συμπαθείς στον τηλεοπτικό φακό (Χρήστος Νικολαϊδης όλα τα λεφτά στο Κίεβο και η σταθερή αξία Σωτήρης Δανέζης), ενώ και όλο το team στο αθηναϊκό στούντιο λειτούργησε άψογα (Γιάννης Παπαδόπουλος και Φαίη Μαυραγάνη, το εξαιρετικό δίδυμο Ευλαμπία Ρέβη και Βασίληςς Τσεκούρας, Πόπη Τσαπανίδου -λιγότερο-. Ματίνα Παπαδέα, Αλεξία Τασούλη, Χρήστος Τσιγουρής κ.'α.).

Τέλος, όσοι κατηγορούν το Open για φιλορωσική στάση αυτές τις μέρες, μάλλον δεν θα παρακολούθησαν και πολύ ώρα το κανάλι και τις μεταδόσεις του...