Θέλετε να μάθουμε για τα Τάγματα Αζόφ στην Ουκρανία;

Θέλετε να μάθουμε για τα Τάγματα Αζόφ στην Ουκρανία;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Θα ακούσουμε την «Αφύλαχτη διάβαση», στο Πρώτο Πρόγραμμα.

10 Μαρτίου 2022

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί το Σάββατο 12 Μαρτίου, από 13:00 έως 14:00, διερευνά την πολλαπλή δράση του λεγόμενου «Τάγματος Αζόφ» πριν και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέσα από τεκμήρια και πηγές: τις εκθέσεις ανεξάρτητων ερευνητικών φορέων, την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία το 2016 αλλά και τα προπαγανδιστικά βίντεο του τάγματος σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το «τάγμα Αζόφ», στην ουσία ένα τάγμα πολιτοφυλακής, δημιουργήθηκε με κύριο σκοπό την εκκαθάριση των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας από ρωσόφιλους αυτονομιστές. Στην πορεία αναπτύχθηκαν διάφορα παρακλάδια του τάγματος και είναι γνωστή η σύνδεσή του με το εθνικιστικό κόμμα National Corps αλλά και με τη λεγόμενη «Εθνική Πολιτοφυλακή».

Το τάγμα προσέλκυσε εξαρχής διάφορους καλά εκπαιδευμένους εθελοντές με ναζιστική ιδεολογία, ενώ όπως αποτυπώνεται και στην έκθεση του ΟΗΕ προέβησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια σε εγκληματικές πράξεις σε βάρος Ουκρανών πολιτών, εγκλήματα που όπως περιγράφονται στην έκθεση σχετίζονται με το φύλο, την ελευθερία της έκφρασης κλπ. Ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του αμερικανικού δικτύου NBC πριν από τέσσερα χρόνια έφερε στο φως τις κατασκηνώσεις του τάγματος μέσα στις οποίες παιδιά εκπαιδεύονταν στον στρατιωτικό τρόπο ζωής προκειμένου να γίνουν οι αυριανοί μαχητές του τάγματος.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης