Καταστρέψτε λοιπόν το ραδιόφωνο με τη δογματική οπτική σας

Καταστρέψτε  λοιπόν το ραδιόφωνο με τη δογματική οπτική σας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Του Μπάμπη Καραλή (Κανάλι Ενα 90.4)

29 Μαρτίου 2022

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που έγραφα μια στήλη σε μια τοπική εφημερίδα. Ο Εκδότης της μου ζήτησε να γράψω ένα άρθρο για το ραδιόφωνο. Το αποτέλεσμα ήταν απίστευτο, τα τηλέφωνα που δέχτηκε πολλά από πολύ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥΣ ανθρώπους. Εδώ και τρεις ήμερες παλεύω με τον εαυτό μου…. Κατέληξα όμως ότι σημαντικό είναι να μην σταματάς να τροφοδοτείς με ιδέες τους στείρους σε φαντασία παράγοντες του μέσου. Να μην σταματάς να σέβεσαι τον συνταξιδιώτη φίλο σου ακροατή που σε εμπιστεύεται. Να μην σταματάς να ψάχνεις και να θεωρείς ιερή υποχρέωση σου να επικοινωνείς τα τραγούδια των καλλιτεχνών από το χθες και το σήμερα όπως και να λέγονται και αφήνοντας το κοινό να κρίνει και αφήνοντας τη μουσική και τον καλλιτέχνη να αναπνέει και να εξελίσσεται .Αυτή άλλωστε είναι η εργασία μου ή όχι;

Μετά από 32 χρόνια πτήσεων επαγγελματικής σχέσης με το ραδιόφωνο έχω ζήσει όχι μόνο την αλλαγή του Μέσου αλλά και την αλλαγή της κοινωνίας ολόκληρης μέσα από τις εξομολογήσεις και την επαφή με τους ακροατές. Ανθρώπους που με ακούνε από τα παιδικά τους χρόνια με γουόκμαν μέχρι και πιτσιρικάδες που γνωριζόμαστε στο απόλυτο τώρα. Και πάντα ακούω το ίδιο όταν ρωτάω «γιατί με ακούτε;». «Γιατί λες την αλήθεια, γιατί κάνεις ραδιόφωνο». Εχω τη δική μου εικόνα για το Μέσο, τη δική μου αισιόδοξη και αληθινή εικόνα του. Όχι την πλασματική, την εικόνα της χειραγώγησης του ακροατή.

Αφήνω λοιπόν τους παράγοντες του Μέσου να ψάχνουν τρόπους να έχουν κέρδη… Αφήνω τους ανθρώπους του Μέσου να είναι σκλάβοι των play list απλά λέγοντάς τους, άλλο ρυθμός άλλο αλγόριθμος Και τέλος αφήνω τις εταιρείες μετρήσεων να με βαθμολογούν με ένα ολοστρόγγυλο μηδέν που μου προξενεί πραγματικά γέλιο…. Γιατί εγώ φίλοι μου το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου το έχω περάσει στο ράδιο. Οπως το είπα το ράδιο και δεν θα μιλήσω όπως άλλοι για τα τηλέφωνα και τα μηνύματα που δέχονται. Γιατί μεγάλα Μέσα σε prime time ώρες δεν έχουν ακροατές αλλά συμπαρουσιαστές-ακροατές, συγκεκριμένους που τηλεφωνούν πάλι και πάλι και πάλι…. Και συνήθως συμπαθέστατους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που εάν κάνεις ζάπινγκ θα τους συναντήσεις σε επόμενη συχνότητα και παρόμοια κουβέντα.

Εγώ έχω την εικόνα της πόλης των αντιδράσεων σε αυτά που λέω, σε αυτά που μεταδίδω, που τα λαμβάνω με τους πιο αληθινούς και ποικίλους τρόπους, έχω την εικόνα του ανθρώπου που ακούει μουσική, που θέλει να ακούσει ραδιόφωνο και τον αποτρέπετε. Καταστρέψτε λοιπόν το Μέσο με τη δογματική οπτική σας, παίξτε με τους ρόλους και τις εργασίες εκατοντάδων ανθρώπων. Στείλτε τους ανθρώπους στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους καλλιτέχνες στο Ίντερνετ. Γκρεμίστε ό,τι χτίσαμε με μεράκι κάποιοι ρομαντικοί. Ο Θεός να μας δίνει υγεία, εκεί θα είμαστε να γεννάμε διαρκώς ιδέες για συνεχίσουμε να υπάρχουμε.