Oυδέποτε απαντήσαμε αρνητικά στον Λεωνίδα Καβάκο

Oυδέποτε απαντήσαμε αρνητικά στον Λεωνίδα Καβάκο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ διαψεύδει τον μουσικό που έσπευσε να την κατηγορήσει.

11 Απριλίου 2022

Ιδού η ανακοίνωση του Σωματείου:

Με εύλογα ερωτήματα αλλά και έντονο προβληματισμό ενημερώθηκε το Σωματείο των μουσικών της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ για την αναίτια επίθεση του διεθνούς αναγνωρισμένου μουσικού κ. Λεωνίδα Καβάκου. Ο διακεκριμένος Έλληνας μουσικός κατηγόρησε ουσιαστικά το Σωματείο μας ότι λειτούργησε προσχηματικά με τελικό στόχο την ακύρωση της πρώτης συνεργασίας του με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Χώρας του ως Μαέστρος. Είναι λοιπόν υποχρέωση μας να δώσουμε κάποιες απαραίτητες διευκρινήσεις αλλά και εξηγήσεις πρώτα στον Έλληνα πολίτη ,που υπηρετούμε από το μετερίζι της Τέχνης, όσο και στον αναμφισβήτητα κορυφαίο βιολιστή της εποχής μας.

Το Σωματείο Σ.Ε.Κ.Ο.Χ.ΕΡΤ με το που ενημερώθηκε από τη Διοίκηση της Εταιρίας για την πρόθεση του κ. Καβάκου να συμπράξει με την Ορχήστρας μας αρχικά αποδέχτηκε με ιδιαίτερη τιμή και χαρά την επικείμενη συνεργασία. Αν και ο κ. Καβάκος έχει μακροχρόνιους δεσμούς με την Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας δεν ‘έτυχε’ να συμπράξει μαζί της στα πλαίσια των καλλιτεχνικών υποχρεώσεών του. Ο φιλανθρωπικός μάλιστα χαρακτήρας της όλης εκδήλωσης ήταν για τους μουσικούς από μόνος του αρκετός για την πραγματοποίησής της. Γι’ αυτό το λόγο ομόφωνα το Προεδρείο γνωμοδότησε τη Διοίκηση να προχωρήσει στις επιμέρους πρακτικές διαδικασίες. Μάλιστα το κατεπείγον της συναυλίας και η αλλαγή και σύμπτυξη του προγραμματισμού της ορχήστρας θα αντιμετωπιζόταν με καλή διάθεση και με επιθυμία να συνεργαστούμε με τον διαπρεπή Έλληνα μουσικό. Παρόλες τις δυσκολίες και
ανισότητες που η Ορχήστρα μας αντιμετωπίζει (προκήρυξη οργανικών θέσεων, συμβασιούχοι που καλύπτουν τις θέσεις αυτές με ομηρία δεκαπέντε χρόνων), η επιθυμία προσφοράς για ένα φιλανθρωπικό σκοπό ξεπερνούσε όλες τις αντιξοότητες.

Είναι λοιπόν τουλάχιστον άδικο να ενημερωνόμαστε από τα social media ότι αρνηθήκαμε και μάλιστα με προσχηματικό τρόπο την πραγματοποίηση της συναυλίας. Μάλιστα κατηγορηθήκαμε από τον κ. Καβάκο ότι στείλαμε συγκεκριμένα αρνητική απάντηση στην πρότασή του. Πρέπει λοιπόν να τονίσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδέποτε απαντήσαμε αρνητικά, είτε γραπτώς είτε προφορικώς , στηνπρόταση συνεργασίας του με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Σε κάθε περίπτωση η πρόταση του κ. Καβάκου για εμάς παραμένει προς συζήτηση, αν και ο ίδιος φυσικά το επιθυμεί, θεωρώντας ότι έπεσε θύμα μιας κακής πληροφόρησης. Η μόνη προϋπόθεση που από την αρχή θέσαμε όπου κληθήκαμε να συζητήσουμε είναι η οποιαδήποτε εκδήλωση να παραμείνει μακριά από πολιτικά κίνητρα αναδεικνύοντας την παγκοσμιότητα της μουσικής και την κοινή μας αγωνία για τερματισμό του Πολέμου.