H «Αγρια Ορχιδέα» του Φοίβου

H «Αγρια Ορχιδέα» του Φοίβου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενα τραγούδι από τον καινούργιο του δίσκο είναι σίγουρο ότι θα ξεσηκώσει αντιδράσεις.

11 Απριλίου 2022

Από τον καινούργιο δίσκο του Φοίβου Δεληβοριά που είναι καταπληκτικός - θα υπάρχει αναλυτική παρουσίαση στο Rolling Stone που κυκλοφορεί την Παρασκευή 29 Απριλίου με την Εφημερίδα των Συντακτών. Ο δίσκος λέγεται «ΑΝΙΜΕ» και θα κυκλοφορήσει από την Inner Ear σε CD και Digital στις 6 Μάϊου και σε διπλό LP στις 3 Ιουνίου.

Σε αυτό λοιπόν υπάρχει το τραγούδι «Αγρια Ορχιδέα». Πάρτε μία γεύση από τους στίχους:
«Εχω βαρεθεί να κοιτάζω τα αρχίδια σου / τα περίφημα αρχίδια σου τα αρχαϊκά / έτσι όπως τα απλώνεις τα θλιμμένα τα αρχίδια σου / στα φύλλα της αμπέλου τα ειρηνικά.
Εχω βαρεθεί να απολογούμαι στη μάνα σου / που κλαίει άσπρα δάκρυα Βουγιουκλακικά / και που στέλνει φωτό απ' όταν ήσουν στην πάνα σου / που ήτανε τα αρχίδια σου ακόμα μικρά».

Είχε μιλήσει για το συγκεκριμένο τραγούδι ο Φοίβος στην «Εφ.Συν.» όταν ρωτήθηκε για τον Αδωνη Γεωργιάδη για το αν «αλλοιώνεται ο πληθυσμός μας από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες». Η απάντησή του ήταν όλα τα λεφτά: «Και βέβαια, αλλά προς το καλύτερο. Όταν ένας άνθρωπος σώζεται από τον θάνατο στη δική σου αγκαλιά, παύεις να έχεις αυτή τη μοσχαρίσια φάτσα κι αυτή την "αρχιδίσια ερημιά" που εκπέμπουν άτομα όπως ο συγκεκριμένος υπουργός. Ας μου επιτραπεί η έκφραση, είναι από στίχο σε καινούργιο μου τραγούδι. Μια μέρα έβλεπα αυτόν τον υπουργό να μιλάει. Μετά άλλαξα κανάλι και μίλαγε ο Λιάγκας. Το βράδυ είδα στον ύπνο μου δύο γιγάντια αρχίδια που πετούσαν πάνω απ’ την πόλη. Κι έγραψα ένα τραγούδι, την "Άγρια Ορχιδέα"».

Ο υπουργός απάντησε τότε: «Είναι λυπηρό και σοκαριστικό να βλέπεις τελικά τη φτήνια που έκρυβαν μέσα τους άνθρωποι που από μακριά φάνταζαν σημαντικοί και με ποιότητα. Αλλά η εποχή, αν έχει ένα καλό, είναι ότι έδειξε ποια ήταν η αληθινή ποιότητα που ο καθένας είχε μέσα του… εδώ του κ. Φοίβου Δεληβοριά…».

Μέχρι να κυκλοφορήσει ο δίσκος και να ακούσετε την απίστευτη «Αγρια Ορχιδέα» ακούστε το κομμάτι «Απόψε Είμαι Κοντά Σου» που κυκλοφόρησε σήμερα ως προπομπός του άλμπουμ. Η σκηνοθεσία είναι του The Boy.