Οδηγίες για την αλλαγή φυσιογνωμίας προγράμματος από το ΕΣΡ

Οδηγίες για την αλλαγή φυσιογνωμίας προγράμματος από το ΕΣΡ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι οποίες ισχύουν για όλα τα ραδιόφωνα και τα περιφερειακά κανάλια.

14 Απριλίου 2022

Με τα ΜΜΕ που ζητούν να μετατραπούν από μη ενημερωτικά σε ενημερωτικά (κυρίως) και τούμπαλιν να αυξάνονται, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο αποφάσισε να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του αναλυτικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν ώστε να επωφεληθούν από την σχετική διάταξη (άρθρο 39, παρ. 2) του νόμου Πέτσα-Λιβάνιου (4779/2021).

Το βασικό που πρέπει να κάνει ένα ραδιόφωνο ή ένα περιφερειακό κανάλι είναι να υποβάλλει αίτηση με τα στοιχεία του, με αναφορά στην υφιστάμενη φυσιογνωμία του και στην επιθυμητή. Σε αυτή την αίτηση θα πρέπει να επισυνάπτονται:

- Αναλυτικό πρόγραμμα μιας εβδομάδας που αντιστοιχεί στην αιτούμενη φυσιογνωμία προγράμματος. Στο πρόγραμμα θα αναγράφονται εκτός από τον τίτλο κάθε εκπομπής και τα ονόματα των παρουσιαστών (παραγωγών ή δημοσιογράφων) ή της εταιρείας παραγωγού. Ειδική αναφορά θα γίνεται όταν πρόκειται για πρόγραμμα με δικτύωση.

- Δήλωση στην οποία θα περιγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία στα οποία στηρίζεται η αίτηση (π.χ. ραδιοθάλαμοι - studio, τεχνικός εξοπλισμός, γραφεία διοικητικού προσωπικού) και από τα οποία προκύπτει ότι υπάρχει η υποδομή για τη λειτουργία σταθμού με την αιτούμενη φυσιογνωμία.

- Ονομαστική κατάσταση προσωπικού το οποίο:

α) τυχόν απασχολήθηκε για τη λειτουργία του σταθμού από την 01/01/2019 και μετά.

β) τυχόν απασχολείται για τη λειτουργία του σταθμού κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης ή δήλωση για το προσωπικό που πρόκειται να προσληφθεί.

Εφόσον πρόκειται για εργαζόμενους με σύμβαση εργασίας υποβάλλονται καταστάσεις υποβληθείσες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Εφόσον πρόκειται για δημοσιογράφους υποβάλλονται στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η δημοσιογραφική ιδιότητα (π.χ.: επαγγελματική ταυτότητα, βεβαίωση ασφάλισης στο οικείο ταμείο).

Μετά από την κατάθεση της αίτησης το «μπαλάκι» πηγαίνει στο ΕΣΡ. Όπως αναφέρει η ανεξάρτητη αρχή«η εισήγηση της υπηρεσίας (που περιέχει και παρατηρήσεις για τυχόν συμπληρωματικά στοιχεία) κοινοποιείται στον αιτούντα μαζί με την κλήση σε ακρόαση ενώπιον της Ολομέλειας. Τα τυχόν συμπληρωματικά στοιχεία αποστέλλονται στο ΕΣΡ πριν από τη διεξαγωγή της ακρόασης».

Τέλος, στην ακρόαση του κάθε σταθμού θα πρέπει υποχρεωτικά να παρίσταται ο ιδιοκτήτης του.