Oλόκληρο σύστημα λογοκρισίας και φίμωσης μιας δημοσιογραφικής φωνής

Oλόκληρο σύστημα λογοκρισίας και φίμωσης μιας δημοσιογραφικής φωνής
Ακολουθήστε μας στο Google news

Διαμαρτυρία 180 Πανεπιστημιακών για τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Θωμά Σίδερη.

14 Απριλίου 2022

Τα κατάφεραν η ΕΡΤ, το Πρώτο Πρόγραμμα και ο διευθυντής του Αρης Τόλιος. Τα κατάφεραν με την εξώθηση σε παραίτηση του Θωμά Σίδερη. Τα κατάφεραν κι έκαναν περίγελο την ΕΡΤ. Κι ένωσαν 180 Πανεπιστημιακούς που διαμαρτύρονται για όλα όσα τραγελαφικά συνέβησαν στη Δημόσια Ραδιοφωνία. 

Το κείμενο της διαμαρτυρίας των Πανεπιστημιακών και τα ονόματά τους

Ο Θωμάς Σίδερης είναι ένας βραβευμένος δημοσιογράφος, με έργο σημαντικό που διακρίνεται πάντα από ιδιαίτερη ευαισθησία και ανθρωπιά στη θεματολογία του, την επαγγελματική αρτιότητα της τεκμηρίωσης των πληροφοριών που μεταδίδει, τους χαμηλούς τόνους και την ευγένεια στο ύφος του. Πλούσιο είναι το ιστορικό του με θαυμάσιες εκπομπές εκτός των άλλων, για τις κοινότητες των Ελλήνων, για εγκλήματα πολέμου, για το Ολοκαύτωμα, για το προσφυγικό, για φυλετικά ζητήματα, ενώ το ντοκιμαντέρ του «LET ME BREATHE», το 2021 κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ ICAN/HANNA των ΗΠΑ. Έχει λάβει περισσότερα από 20 κινηματογραφικά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ στις ΗΠΑ, στον Καναδά και αλλού. Τιμήθηκε πέρυσι με το βραβείο Torch από το World Affairs Council of Harrisburg για τον αγώνα του για τα κοινωνικά δικαιώματα. Είναι επίσημο μέλος του Ιδρυματος Δημοσιογραφων και Συγγραφέων με εδρα τη Νεα Υορκη και μέλος του advisory board του Ιδρυματος για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι επίσημο μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου. Τιμήθηκε το 2018 με το δημοσιογραφικό βραβείο Μπότση και ήταν για τρεις συνεχόμενα έτη υποψήφιος στη μικρή λίστα για το βραβείο του καλύτερου δημοσιογράφου της Ευρώπης, του θεσμού PRIX EUROPA awards, για τρία συνεχόμενα έτη.

Πρόσφατα παρουσίασε στο δημόσιο ραδιόφωνο της Ελλάδας (ΕΡΤ/Πρώτο Πρόγραμμα), ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για το λεγόμενο «Τάγμα Αζόφ», ένα τάγμα πολιτοφυλακής με νεοναζιστική βάση, που αποδεδειγμένα χρηματοδοτήθηκε και εκπαιδεύτηκε από μυστικές και στρατιωτικές υπηρεσίες μεγάλων δυτικών δυνάμεων, πρωταγωνίστησε στο πραξικόπημα της πλατείας Μαϊντάν 2014, στις εκτελέσεις Ρώσων κατοίκων των ανατολικών περιοχών και κατόπιν ενσωματώθηκε στον εθνικό στρατό της Ουκρανίας.
Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στηρίχθηκε σε αναγνωρισμένες δυτικές πηγές: την Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ουκρανία (2016), στο ντοκιμαντέρ του αμερικανικού δικτύου ΝΒC για τις παιδικές κατασκηνώσεις του Τάγματος στις οποίες τα παιδιά χειραγωγούνται στη βάση της ρητορικής μίσους για τον άλλον, καθώς και στις αναλυτικές εκθέσεις ενός φιλοδυτικού ουκρανικού περιοδικού (Euromaidan Press) και του ερευνητικού φορέα Bellingcat.
Εξαιτίας αυτής της εκπομπής του, ο κ. Θωμάς Σίδερης έγινε στόχος χυδαίων επιθέσεων από πλευράς δημοσιογράφων με υψηλή θέση στο μιντιακό και το κυβερνητικό καθεστώς στη χώρα μας. Στη δημοκρατία, η αντίρρηση, η αμφισβήτηση, η άλλη άποψη είναι ιερά. Τόσο ιερά ώστε πρέπει να τα σεβόμαστε και όταν τα υφιστάμεθα και όταν τα ασκούμε. Η στοχοποίηση και καθύβριση του κ. Σίδερη («ανδρείκελο του Πούτιν», «Απάνθρωπος», «Παλιάνθρωπος», «εχθρός της Δύσης») για την άποψή του, μάλλον δεν είναι ευπρεπής χρήση του δικαιώματος της διαφωνίας, από πλευράς εκείνων που καμαρώνουν για τον αστικό τους πολιτισμό και τη δημοκρατικότητά τους. Ιδιαίτερη απέχθεια προκαλούν όταν απευθύνονται σε άνθρωπο με το ιστορικό που προαναφέραμε. Η επίθεση συνοδεύτηκε από δίκη προθέσεων («κρυφοπουτινικός»), παρόλο που σε κανένα σημείο της εκπομπής του δεν δικαιολογεί την εισβολή και τα εγκλήματα του Πούτιν, το δε υλικό του προέρχεται από δυτικές πηγές, ορισμένες εκ των οποίων είναι απαγορευμένες στη Ρωσία. Το επιχείρημα ότι ο κ. Σίδερης κάνει «μεγάλη φασαρία» για ένα ναζιστικό μόρφωμα που πήρε μόνο 2% στις εκλογές, οπότε δυσφημεί τον αγώνα της Ουκρανίας καταρρέει μετά την πρόσφατη θρασύτατη και απαράδεκτη εμφάνιση μέλους του εν λόγω τάγματος στη Βουλή των Ελλήνων. Αν ένας εκ των δύο πολιτών που επέλεξε ο Ζελένσκι ως βιτρίνα της χώρας του, δηλώνει υπερήφανα ότι είναι μέλος ναζιστικής οργάνωσης, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η πραγματική δύναμη του τάγματος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο υποστηρίζει ο δημοσιογράφους στο ντοκιμαντέρ του. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για θεμιτή κατ’ αρχήν διαφορά εκτιμήσεων.

Το πραγματικά ανησυχητικό όμως, είναι ότι μαζί με τις φραστικές επιθέσεις, ο δημοσιογράφος δέχθηκε μεγάλη ψυχολογική πίεση όχι μόνον από επώνυμους και ανώνυμους υβριστές και απειλούντες, αλλά και από τους υπηρεσιακούς προϊσταμένους του. Ο ίδιος ο κ. Σίδερης, μη αντέχοντας το εις βάρος του κλίμα οδηγήθηκε σε μια ραδιοφωνική «αυτοεξορία», παραιτούμενος από την παραγωγή περιεχομένου στο Πρώτο Πρόγραμμα και μεταφέροντας την εκπομπή του στη «Φωνή της Ελλάδας», η οποία δεν ακούγεται στην Ελλάδα.

Ο τρόπος που κινητοποιήθηκε ένα ολόκληρο σύστημα λογοκρισίας και φίμωσης μιας δημοσιογραφικής φωνής προκαλεί έντονες ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου και για την ποιότητα της δημοκρατίας, όχι στην Ουκρανία, αλλά εδώ. Το υβρεολόγιο και οι συκοφαντίες από τα μέσα δικτύωσης και από ιδιωτικά ΜΜΕ πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα μεταφράστηκαν σε αφόρητες διοικητικές πιέσεις, από μια δημόσια υπηρεσία ενημέρωσης, η οποία κατά τρόπο πρωτοφανή για δημοκρατία, τελεί υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού.

Το θλιβερό συμβάν- όχι μεμονωμένο δυστυχώς- δικαιώνει τα συμπεράσματα του πορίσματος του ευρωπαϊκού οργανισμού Media Freedom Rapid Response (MFRR) ο οποίος στην έκθεσή του με τίτλο «Έλεγχος του μηνύματος: Προκλήσεις για το ανεξάρτητο ρεπορτάζ στην Ελλάδα» (Δεκέμβριος 2021), τοποθετεί τη χώρα μας σε ντροπιαστικά χαμηλή θέση σε ζητήματα ελευθερίας λόγου.
Στη δημοκρατία, η διαφωνία σε οποιοδήποτε ζήτημα- συμπεριλαμβανομένου και του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας- είναι όχι μόνο θεμιτή, αλλά επιθυμητή, καθώς κεντρίζει την αναζήτηση της αλήθειας, πέρα από το νέφος της προπαγάνδας των αντιμαχόμενων, και εμποδίζει τη μονομέρεια και τον φανατισμό.

Όμως, η ισηγορία προϋποθέτει την ισονομία. Αν ο ένας εκ των δύο διαφωνούντων έχει το δικαίωμα (πόθεν;) να καθυβρίζει αλλά και να υποδεικνύει τον άλλο ως άξιο απομάκρυνσης και εντέλει να πετυχαίνει την απομάκρυνσή του, αν μπορεί δηλαδή να φιμώνει τον άλλο, έξω από τη διαδικασία της ισότιμης επιχειρηματολογίας, τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τη δημοκρατία μας. Δεν είναι αυτή η Δύση του sapere aude, την οποία αναγνωρίζουμε ως πολιτισμική μας κατάκτηση και κληρονομιά.

Εκφράζουμε την ηθική μας συμπαράσταση στον κ. Θωμά Σίδερη με την ενθάρρυνση και την ευχή να συνεχίσει να αποτελεί εξαίρεση και παραφωνία – μαζί με ελάχιστους άλλους- μέσα στον δημοσιογραφικό πολτό της ομοιομορφίας και της μοναδικής άποψης που πνίγει τη χώρα μας.

Υπογραφές

1. Αγγελόπουλος Γιώργος, ΑΠΘ
2. Αϊδίνης Αθανάσιος, ΑΠΘ
3. Αθανάσιος Αθάνατος, Καλλιτέχνης
4. Αθανασίου Κυριάκος, ΕΚΠΑ
5. Αναγνωστοπούλου Σία, Πάντειο Πανεπιστήμιο
6. Αναστόπουλος Τάσος, ΑΠΘ
7. Ανδρέου Ελένη, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
8. Αντωνίου Λίλιαν, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
9. Αλεξάτος Γιώργος, συγγραφέας - ιστορικός

10. Αλετράς Αλέξιος, Πανεπιστήμιο Πάτρας
11. Ασλανίδης Π., ΑΠΘ
12. Αυγήτα Λουίζα, ΑΠΘ
13. Αυγητίδου Σοφία, ΑΠΘ
14. Αυγουστίδης Νίκος
15. Βάκη Φωτεινή, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
16. Βενέτης Γιώργος, φοιτητής
17. Βεντούρας Ερρίκος, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
18. Βεντούρης Αντώνιος, ΑΠΘ
19. Βερβέρης Γιώργος, Δικηγόρος
20. Βιδάλη Σοφία, Πάντειο Πανεπιστήμιο
21. Βιδάκης Νικόλαος, ΕΛΜΕΠΑ
22. Βόγλης Πολυμέρης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
23. Βυλλιώτης Ηρακλής , Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
24. Γαβρόγλου Κώστας, ΑΠΘ
25. Γαρούφης Αχιλλέας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
26. Γαρύφαλλος Γιώργος, ΑΠΘ
27. Γάσπαρη Κυριακή, ηθοποιός
28. Γελασάκης Μύρων
29. Γερολουκά- Κωστοπαναγιώτου Γεωργία, ΕΚΠΑ
30. Γεωργαντάς Ηλίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
31. Γιαννησοπούλου Μαρία, Πανεπιστήμιο Κρήτης
32. Γιανουλόπουλος Γιάνης, Πάντειο Πανεπιστήμιο
33. Γκασούκα Μαρία, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
34. Γκοράνης Πολύδωρος, ΔΕΠ ΕΚΠΑ
35. Γκουντούλα Αλεξάνδρα , φοιτήτρια
36. Γκικόπουλος Φοίβος, ΑΠΘ
 37. Γουργουλιάνης Κων/νος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
38. Γώγου Λέλα, Παν/μιο Δυτικής Αττικής
39. Δαγδιλέλης Βασίλης, Αφυπηρετήσας Καθηγητής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

40. Δαφέρμος Ολύμπιος
41. Δεληγιαννιδης Γιώργος, Αναπληρωτής Καθηγητής Στατιστικής
42. Δημητρίου Στέφανος, Πάντειο Πανεπιστήμιο
43. Δημητριάδου Κατερίνα
44. Δημητρόπουλος Γιάννης, Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας
45. Δημολιάτης Γιάνης, αφυπηρετήσας Καθηγητής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
46. Διαμαντοπούλου Ευαγγελία, ΕΚΠΑ
47. Διβάρης Γιώργος, ΑΠΘ
48. Δοξιάδης Κύρκος, ΕΚΠΑ
49. Δρακόπουλος Ιωάννης, διοικητικός υπάλληλος ΕΚΠΑ
50. Δρόσος Διονύσης, ΑΠΘ
51. Ελευθεριάδης Χρήστος, ΑΠΘ
52. Ζαρωτιάδης Γρηγόρης, Κοσμήτωρ Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
53. Ζαρκάδης Γιάννης, Πανεπιστήμιο Πάτρας
54. Ζαφειροπούλου-Καρατζόγλου Φιλαρέτη, Πανεπιστήμιο Πάτρας
55. Ζάχος Γιώργος, Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
56. Ζιάκου Κατερίνα, φιλόλογος
57. Ζουγανέλη Παναγιώτα, κοινωνιολόγος
58. Θεοδωρίδης, Κοινωνιολόγος, συγγραφέας
59. Θεοδώρου Κική, , Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
60. Θεοχαράκης Νίκος, ΕΚΠΑ
61. Ιγνατάκης Χ.Ε., ΑΠΘ
62. Καβάλα Μαρία, ΑΠΘ
63. Κατσιβέλη Ματίνα, συνταξιούχος
64.Καζαντζής Γιώργος
65. Καζάκος Άρις, ΑΠΘ
66. Καλομενιδης Γιάννης, ΕΚΠΑ
67. Καλέφ Εζρά Τζων, αφυπηρετήσας Καθηγητής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
68. Καλφακάκου Ρία, αφυπηρετήσασα Καθηγήτρια ΑΠΘ
69. Κάννερ Έφη, ΕΚΠΑ
70. Καμτσίδου Ιφιγένεια, ΑΠΘ
71. Καραμανώλη Αικατερίνη, ΑΠΘ
72. Καρασαββόγλου Τάσος, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας

73. Καραπαππάς Δημήτρης Συντ/χος τυπογράφος
74. Κασάπη Ελένη, ΑΠΘ
75. Κατερη Αγγελική
76. Καψή Σταυρουλα, εργατρια -ανεργη
77. Κονδύλη Μαριάννα, Πανεπιστήμιο Πάτρας
78. Κονταξάκης Κώστας, ΕΛΜΕΠΑ
79. Κουντούρης Μάνος, ΕΚΠΑ
80. Κουτούπη-Κητή Ελίζα, ΑΠΘ
81. Καλατζής Γιάννης Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
82. Κάππας Κώστας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
83. Καραγιαννίδου Ευαγγελία, ΑΠΘ
84. Καρακατσούλη Άννα, ΑΠΘ
85. Κατσαρδή Βανέσσα, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
86. Καψάλη Βασιλική, φιλόλογος
87. Κικεμένη Νατάσα, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
89. Κλαμπατσέα Ρένα, ΕΜΠ
90. Κονταξάκης Κώστας, ΕΛΜΕΠΑ
91. Κοιλιάρη Αγγελική, ΑΠΘ
92. Κούγκολος Θανάσης, ΑΠΘ
93. Κουζέλης Γεράσιμος, αφυπηρετήσας Καθηγητής ΕΚΠΑ
94. Κουτζουράδης Γιάννης, σύνταξ. δημοσιογράφος
95. Κουτούλη Αργυροπούλου Ε., ΑΠΘ
96. Κουτσονίκος Γιάννης, Πανεπιστήμιο Πάτρας

97. Κουτσούκος Ηλίας, Συγγραφέας, δημοσιογράφος
98. Κρανιάς Γιώργος
99. Κρεστενίτης  Γιάννης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ
100. Κυπριανός Παντελής, Πανεπιστήμιο Πάτρας
101. Κυριακάκη Γεωργία, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
102. Κυριακόπουλος Απόστολος, ΔΠΘ
103. Λαδά Σάσα, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ
104. Λάζου Βασιλική, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΠ) ΑΠΘ
105. Λαμπριανίδης Θεόδωρος, ΑΠΘ
106. Λιάμπας Τάσος, ΑΠΘ
107. Λυμπεράτος Ανδρέας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
108. Μάγος Κώστας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
109. Μακρής Παντελής, Κοινωνιολόγος
110. Μανωλίδης Κώστας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
111. Μαρκέτος Σπύρος, ΑΠΘ
112. Μάρκου Μαρία, ΕΜΠ
113. Ματέρη Παναγιώτα ιστορικός
114. Ματθαίου Άννα, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
115. Μάρκου Κώστας, Πανεπιστήμιο Πάτρας
116. Μαρούδας Λεωνίδας, Πανεπιστήμιο Πάτρας
117. Μαυρομάτη Γεωργία
118. Μαυροσκούφης Δημήτρης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ
119. Μήτρου Γιάννης, ΕΔΠ ΑΠΘ
120. Μίσσιου Διονυσία, ΑΠΘ
121. Μιχαλάκης Ανδρέας, Πανεπιστήμιο Πάτρας
122. Μιχαλοπουλου Βιβιαννα, γλωσσολογος
123. Μουδόπουλος Σταύρος, ΕΚΠΑ
124. Μπαλάντινα Αλεξάνδρα, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
125. Μπαλτζής Αλέξανδρος, ΑΠΘ
125. Μπαλτζής Κώστας, ΑΠΘ
126. Μπάρλας Δημήτρης. Συνταξιούχος εκπαιδευτικός
127. Μπασιούκας Κων/νος, αφυπηρετήσας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
128. Μπιτσάνης Γιάννης, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ΙΗΔΛ
129. Μπογρης Αντώνιος, ΔΕΠ ΑΠΘ
130. Μποζατζής Νίκος, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
131. Μπόσκου Δημήτριος, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ
132. Μαργαρίτης Γιώργος, ΑΠΘ
133. Μυλόπουλος Γιάννης, ΑΠΘ
134. Μυλόπουλος Νικήτας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
135. Νικολάου Γιώργος, Πανεπιστήμιο Πάτρας
136. Ξαναλάτου Νάση

137. Οικονομίδης Παναγιώτης, ΑΠΘ
138. Παλούρα Ελένη, ΑΠΘ
139. Παπαβλασόπουλος Ευθύμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
140. Παπαγεωργίου Βασίλης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ
141. Παπαδιοδώρου Γεώργιος, ΔΙΠΑΕ
142. Παπαδόπουλος Ραφαήλ, διδάκτορας πολιτικής φιλοσοφίας
143. Παπαδοπούλου Βασιλική, ΑΠΘ
144. Παπαδοπούλου Έλενα, Πολυτεχνείο Κρήτης
145. Παπαθεοδώρου Εφη, ΑΠΘ
146. Παπακωνσταντίνου Γιώργος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
147. Παπανικολάου Γιώργος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
148. Παπαπαύλου- Ιωακειμίδου Στέλλα, ΑΠΘ
149. Παπαστάθης Κώστας, ΑΠΘ
150. Παπουτσής Αχιλλέας, ΑΠΘ
151. Παρασκευόπουλος Νικόλαος, ΑΠΘ
152. Παρέντη Μαρία, νομικός
153. Πατέλη Ιόλη, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Πάτρας
154. Πατέλης Δημήτρης, Πολυτεχνείο Κρήτης
155. Παυλίδου Ελένη, ΑΠΘ
156. Πεντάζου Ιουλία, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
157. Περδικούρη Ελένη, Πανεπιστήμιο Πάτρας
158. Πέτρου Δήμητρα
159. Πολιτου Αναστασια, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
160. Πουρνάρη Μαρία, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
161. Πρίνος Παναγιώτης, ΑΠΘ
162. Ρεθυμνιωτάκη Ελένη, ΕΚΠΑ
163. Ρεπούση Μαρία, ΑΠΘ
164. Ρίζος Σπύρος, Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
165. Ρήγας Φώτης
166. Σακελλαριάδης Θανάσης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
167. Σαμαρά Κωνσταντινή, ΑΠΘ
168. Σαριδάκης Γιάννης, Πολυτεχνείο Κρήτης
169. Σερντεδάκις Νίκος, Πανεπιστήμιο Κρήτης
170. Σιγάλας Μιχάλης, ΑΠΘ
171. Σιώμος Θωμάς, ΑΠΘ
172. Σκαλιδάκης Γιάννης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
173. Σκολιανός Στέφανος, ΑΠΘ
174. Σκουληκάρης Χάρης, ΑΠΘ
175. Σκουρολιάκου Κατερίνα, ΠΑΔΑ
176. Σπουρδαλακης Μιχάλης, ΕΚΠΑ

177. Σπύρτου Άννα, Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας

178. Σταμάτης Δημοσθένης. ΔΙΠΑΕ

179. Σταμάτης Κώστας, ΑΠΘ
180. Σταμπουλής Γιώργος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
181. Στέρπης Χρήστος, ιστορικός, υποψήφιος διδάκτορας
182. Στρατουδάκης Θεοφάνης, νομικός
183. Στυλιανού Άρης, ΑΠΘ
184. Σωτηρόπουλος Σωτήρης, ΑΠΘ
185. Τάκης Ανδρέας, ΑΠΘ
186. Τερζή Αρχόντω, Πανεπιστήμιο Πάτρας
187. Τσαφταρίδης Νικόλας, ΕΚΠΑ
188. Τζάκης Διονύσης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
189. Τοσουνίδης Αντώνης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
190. Τουλής Γιάννης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
191. Τουλούμη Γιώτα, ΕΚΠΑ
192. Τρανός Τριαντάφυλλος, ΑΠΘ
193. Τσίκαρης Βασίλειος, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
194. Τσιριγώτης Γεώργιος, ΔΙΠΑΕ
195. Τσιτούρας Αργύρης ιδιωτικός υπάλληλος
196. Τσιτσελίκης Κωστης, ΠΑΜΑΚ
197. Υετίωνος Θεοδώρα, εκπαιδευτικός
198. Φασουλιώτης Δημήτριος, ΕΚΠΑ
199. Φλιτούρης Λάμπρος, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
200. Φουρτούνης Γιώργος, Πάντειο Πανεπιστήμιο
201. Φουτάκης Δημήτρης, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας
202. Φτερνιάτη Άννα, Πανεπιστήμιο Πάτρας
203. Φωτάκης Κώστας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
204. Χαλκιά Λία ΕΚΠΑ
205. Χαντζαρούλα Ποθητή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
206. Χαραλαμπάκη Μαρία, καθηγήτρια φιλόλογος
207. Χαρκούτσης Γιάννης, γραφίστας
208. Χολή Παπαδοπούλου Θεοδώρα, ΑΠΘ
209. Χριστόπουλος Κώστας, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
210. Χριστοπουλου Στελλα, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
211.Χρονάκη Άννα, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
212. Ψαρίδης Τάκης, Δημοσιογράφος