Kendrick Lamar: Ενα μουσικό έπος που δεν αφήνει κανέναν να ξεφύγει

Kendrick Lamar: Ενα μουσικό έπος που δεν αφήνει κανέναν να ξεφύγει
Ακολουθήστε μας στο Google news

Είναι ο σημαντικότερος καλλιτέχνης στον χώρο της μαύρης μουσικής την τελευταία δεκαετία. Μακράν ο κορυφαίος.

22 Μαΐου 2022

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Το καινούργιο του άλμπουμ βγήκε την προ-προηγούμενη Παρασκευή κι έκανε όλο τον κόσμο να παραμιλάει. Λέγεται «Mr. Morale & The Big Steppers», στις μουσικές πλατφόρμες (Spotify, Tidal, Apple κτλ) ανέβηκε την Παρασκευή 13 Μαΐου (στην Ελλάδα στις 7 το πρωί, ήμασταν στημένοι από πάνω και περιμέναμε) και για ένα 24ωρο είχε πάνω από 100 εκατομμύρια παιξίματα! Σε ένα 24ωρο 100 εκατομμύρια streams, ασύλληπτο νούμερο.

Δικαίως, μια και πρόκειται για ένα άλμπουμ-κολοσσό. Ενα αληθινό μουσικό έπος. Ενας «μαύρος» δίσκος τόσο καλός που συγκρίνεται με τα μεγάλα «μαύρα» άλμπουμ της δεκαετίας του '70. Ο Kendrick μπαίνει δίπλα σε ονόματα όπως ο Marvin Gaye και ο Curtis Mayfield - τηρουμένων, εννοείται, των αναλογιών και των εποχών. Μοιάζει ιερόσυλο, το ξέρω, ίσως και να είναι λίγο υπερβολή. Και οφείλω να σας αποκαλύψω πως όταν ρώτησα τον Γιάννη Πετρίδη, τον μεγάλο Γιάννη Πετρίδη, αν ευσταθεί αυτή η σύγκριση, μου απάντησε αρνητικά. Το θεώρησε επίσης υπερβολικό. Anyway, το «Mr. Morale & The Big Steppers» είναι όπως και να 'χει ένα σπουδαίο άλμπουμ. Στα περισσότερα ξένα περιοδικά κι εφημερίδες οι κριτικοί το βαθμολόγησαν με 5 στα 5. Είναι διπλό, 9 και 9 τραγούδια, διάρκειας μιας ώρας και 13 λεπτών. Πλούσιο μουσικά (χιπ χοπ, σόουλ, τζαζ απ' όλα) και extreme στιχουργικά, με θέματα για τον ρατσισμό, την ομοφοβία, την αλλαγή φύλου, τη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση στην οικογένειά του και τη μαύρη κοινότητα. Κι έχει και πολλές συμμετοχές: τη νεο-σόουλ Summer Walker, την τραγουδίστρια από την Καραϊβική Amanda Reifer, τον Βρετανό τραγουδοποιό Sampha, τον ράπερ Baby Keem, τον άλλον ράπερ Kodak Black και, τέλος, μια μεγάλη έκπληξη που ακούει στο όνομα Beth Gibbons. Ναι, συμμετέχει και η Beth Gibbons των σπουδαίων Portishead.

Ο Kendrick Lamar είναι τώρα 34 ετών και θεωρείται ο επιδραστικότερος ράπερ των τελευταίων ετών. Το πρώτο άλμπουμ του «Good Kid, MAAD City» κυκλοφόρησε το 2012 και αποθεώθηκε από τους κριτικούς. Η μεγάλη επιτυχία ήρθε με το «To Pimp a Butterfly» (2015), που ανακάτευε σόουλ και φανκ και τζαζ με ρίμες που αναφέρονταν στη ζωή και τα προβλήματα των μαύρων στην Αμερική. Και, το 2017, ήρθε ακόμα ένα εξαιρετικό έργο, το «Damn» (2017), άλμπουμ που τον απογείωσε και ήταν εκείνο που του χάρισε το βραβείο Πούλιτζερ για τη μουσική. Είναι το πρώτο και το μοναδικό έως τώρα άλμπουμ που παίρνει Πούλιτζερ χωρίς να ανήκει στον χώρο της κλασικής ή της τζαζ μουσικής. Το βραβείο αυτό δίνεται από τo 1943 και το παίρνουν-έπαιρναν αποκλειστικά συνθέτες κλασικής μουσικής, με μόνες εξαιρέσεις τρεις μόλις τζαζίστες: τον Ornette Coleman, τον Wynton Marsalis και τον Henry Threadgill. Σκεφτείτε πως δεν το έχει κερδίσει (και ας πλησίασε κοντά μια χρονιά) ούτε καν ο Bob Dylan, ο σημαντικότερος Αμερικανός μουσικός του προηγούμενου αιώνα. Το περιοδικό Time συμπεριέλαβε τον Kendrick το 2016 στη λίστα του με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, ενώ το Rolling Stone έχει τοποθετήσει τρία άλμπουμ του μέσα στη λίστα του με τα 500 σημαντικότερα άλμπουμ στην ιστορία της μουσικής.

«Ο Kendrick Lamar επιστρέφει με ένα συναρπαστικό έπος που συνδέει τον προσωπικό πόνο με το συλλογικό τραύμα – και δεν αφήνει κανέναν να ξεφύγει» έγραψε για το «Mr. Morale & The Big Steppers» ο Guardian.