Οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων.
03 Αυγούστου 2022
Του Γιάννη Αλμπάνη
Το Reuters κάνει ρεπορτάζ για την ομολογία του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, ότι η υπηρεσία του υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές συνομιλίες του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη. Η ομολογία έγινε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την περασμένη Παρασκευή.
Το Reuters. το πρακτορείο της παγκόσμιας εμβέλειας, που συγκεντρώνει χιλιάδες πληροφορίες κάθε μέρα, έκρινε ότι είναι σημαντική είδηση η παρακολούθηση ενός δημοσιογράφου από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του. Έκρινε δηλαδή ότι πρόκειται για μια αποκάλυψη που ενδιαφέρει τα εκατομμύρια αναγνώστριες/τες του που ζουν σε όλο τον κόσμο.
Αυτή που κατά το Reuters ήταν είδηση και μάλιστα μεγάλη, για την πλειονότητα των ελληνικών ΜΜΕ όχι μόνο δεν ήταν μεγάλη είδηση, αλλά δεν ήταν καν άξια μνείας. Σαν να είναι λογικό και αποδεκτό σε μια δημοκρατία να παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες έναν δημοσιογράφο που ερευνά σκάνδαλα. Μόνο μικρός αριθμός αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ δεν έθαψε το θέμα.
Ας θυμηθούμε απλώς εκείνον τον παλιό κανόνα της Πολιτικής Επιστήμης, δηλαδή ότι ο ασφυκτικός έλεγχος της Ενημέρωσης και η χρησιμοποίηση υπόγειων μηχανισμών εναντίον των διαφωνούντων, συνιστούν βασικά χαρακτηριστικά των ανελεύθερων καθεστώτων.