Δεκαπενταύγουστος στα κανάλια και τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ

Δεκαπενταύγουστος στα κανάλια και τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ειδικά προγράμματα από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση για το «Πάσχα του καλοκαιριού».

14 Αυγούστου 2022

ΕΡΤ2

07.00 «Δεν είσαι μόνος»
Η σειρά ντοκιμαντέρ της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού είναι αφιερωμένη στη Θεοτόκο Μαρία, και έχει τίτλο «Παναγία, η Πλατυτέρα των Ουρανών», καθώς και στα άπειρα προσωνύμια που την ακολουθούν: η Πλατυτέρα, η Αειπάρθενος, η Γλυκοφιλούσα, η Μυρτιδιώτισσα, η Οδηγήτρια, η Φαρμακολύτρια, η Γοργοεπήκοος, η Θαλασσινή, η Μυριώνυμη, η Λημνιά, η Παναγία των Βλαχερνών, η Παναγιά της Τήνου, η Παναγία Σουμελά, και τόσα άλλα.

08.00 Θεία Λειτουργία
Σε απευθείας σύνδεση με τον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας Τήνου, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης. Η λειτουργία θα μεταδοθεί και από την ERT WORLD.

-------------------------

ΕΡΤ3

08.00 Θεία Λειτουργία
Σε απευθείας μετάδοση το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο από το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, στα υψώματα του Βερμίου.

11.30 «Σύγχρονη παραδοσιακή μουσική»
Αφιέρωμα στην υμνολογία που σχετίζεται με το ιερό πρόσωπο της Παναγίας. Η Θεοτόκος κατέχει εξέχουσα θέση στη συνείδηση του λαού. Η μορφή της είναι ταυτόσημη της στοργής, της τρυφερότητας και της προστασίας.

12.30 «Παναγίες του Αιγαίου»
Η σειρά ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει στη Σαντορίνη, στην Παναγία της Επισκοπής, ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία των Κυκλάδων, που χτίστηκε κατά τον 11ο αιώνα από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό.

-------------------------

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7

10.00 «Δεκαπενταύγουστος του Αιγαίου - Η Κοίμηση της Θεοτόκου»
Πρόγραμμα από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, σε επιμέλεια και παρουσίαση της Φεβρωνίας Ρεβύνθη. Ένα γλαφυρό οδοιπορικό στην υμνολογία της ημέρας, αλλά και στους τρόπους που κάθε τόπος τιμά τη μέρα αυτή, μέσα από την παράδοση.

Από τις 12.00 η Μαρία Κοζάκου, από τις 14.00 η Βάνα Δαφέρμου και από τις 16.00 ο Σιδερής Πρίντεζης, ζωντανά από το studio του Δεύτερου ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και τις μουσικές της μέσα από ρυθμούς, σκοπούς, έθιμα αλλά και γεύσεις της ημέρας.

Ειδικά διαμορφωμένο είναι το μουσικό πρόγραμμα «Τα τραγούδια της Παρέας» από το απόγευμα ως αργά το βράδυ, για την ξεκούραστη επιστροφή των ταξιδιωτών της μέρας, με την Έλενα Διάκου να εκπέμπει ζωντανά από τις 20.00.

-------------------------

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

06.00 «Κάθε τόπος και τα τραγούδια του»
Η εκπομπή μας προσκαλεί σε ένα μουσικό ταξίδι σε ολόκληρη την Ελλάδα, με παραδοσιακά τραγούδια από το αρχείο της ΕΡΤ.

08.00 Θεία Λειτουργία
Σύνδεση με τον Ιερό Ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Τήνο, για τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Τη μετάδοση θα κάνει ο δημοσιογράφος της «Φωνής της Ελλάδας» Θωμάς Σίδερης. Μετά το τέλος της απευθείας μετάδοσης, ο Προκόπης Αγγελόπουλος, από το στούντιο της «Φωνής της Ελλάδας», θα συνομιλήσει με τον Θωμά Σίδερη που θα περιγράψει την ατμόσφαιρα του εορτασμού από το νησί της Τήνου.

13.00 «Αφύλαχτη Διάβαση»
Ειδική εορταστική έκδοση της εκπομπής, με την προφορική μαρτυρία του τελευταίου επιζήσαντα ναύτη του αρματαγωγού «Έλλη», το οποίο βυθίστηκε από τις τορπίλες του ιταλικού υποβρυχίου «Ντελφίνο», ανήμερα της Παναγιάς του 1940, παίρνοντας στον υγρό τάφο του έναν υπαξιωματικό και οκτώ ναύτες.

14.00 «Greek Music Express»
Στην εκπομπή θα μεταδοθεί ένα αφιέρωμα στην αγγλική γλώσσα, για τη διαχρονική παρουσία της εορτάζουσας Μαρίας στο ελληνικό τραγούδι, από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα.

15.00 «Τα ξωτικά της παράδοσης»
Η δημοτική ελληνική μουσική πρωταγωνιστεί στην εκπομπή, μεταδίδοντας αυθεντικές εκτελέσεις του παραδοσιακού νησιώτικου γλεντιού.

16.00 «Η παγκόσμια φωνή μας»
Η εκπομπή παρουσιάζει τα ήθη και έθιμα του Δεκαπενταύγουστου στα νησιά του Ιονίου. Φιλοξενούμενοι στην εκπομπή είναι ο αντιδήμαρχος Ληξουρίου και γνώστης της λαογραφίας του Ιονίου, Μάκης Γαλανός και η υπεύθυνη του Ιόνιου Κέντρου Τεχνών και Πολιτισμού, Σοφία Καγκάδη.

17.00 «Ηλιοτρόπια»
Αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου είναι η εκπομπή, με ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών (Σολωμού, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Βάρναλη, Βρεττάκου, Ελευθερίου κ.ά.), εμπνευσμένα από την Παναγία και διανθισμένα με κλασική μουσική.

18.00 «Στους ορίζοντες των τραγουδιών»
Η εκπομπή επιλέγει τραγούδια που η Παναγία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους Έλληνες δημιουργούς της έντεχνης και λαϊκής μουσικής σκηνής.

19.00 «Καλές θάλασσες»
Στην εκπομπή θα μεταδοθεί ένα δίωρο ειδικό αφιέρωμα για τους Έλληνες ναυτικούς που ταξιδεύουν στις θάλασσες του κόσμου, από τα πανηγύρια του τόπου τους.

21.00 «Φυσάει ο μπάτης, φυσάει το κύμα»
Ένα δίωρο πανόραμα μουσικής απ’ όλο τον κόσμο, με κύριο άξονα τη θρησκευτική μουσική από δημιουργίες του Vivaldi και του Μίκη Θεοδωράκη μέχρι gospel και ύμνους από τους Ινδιάνους των Άνδεων.

-------------------------

102 FM & 9.58 FM

07.00 Μουσικές επιλογές
09.00 Πία Μπακογιώργου
Μουσικές και τραγούδια της ξένης και ελληνικής δισκογραφίας.
11.00 Γιώργος Μητράκης
Ο παλμός της επικαιρότητας.
13.00 Άννα Γιαννακίδου
Γιορτινό τραπέζι με λαικά και ρεμπέτικα τραγούδιας.
15.00 Μουσικές επιλογές
18.00 Αλέξανδρος Τριανταφύλλου
Ένα δίωρο πρόγραμμα με ήθη, έθιμα, λογοτεχνία, μουσική, εκδηλώσεις και δρώμενα που αφορούν στην γιορτή της Παναγίας.
20.00 Μουσικές επιλογές

Στις 08.00 ο 102 FM θα μεταδώσει ζωντανά το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο από το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο.