Απόρρητο και η προστασία των ανθρώπων που μας μιλούν

Απόρρητο και η προστασία των ανθρώπων που μας μιλούν
Ακολουθήστε μας στο Google news

Του Τάσου Τέλλογλου

29 Αυγούστου 2022

Πριν από 22 χρόνια ένας εισαγγελέας μου εμπιστεύθηκε στα «χωράφια» του γιατί δεν μπορούσε να βγάλει άκρη με την προϊσταμένη του που ήταν με τους «κακούς». Τον είχα παρακαλέσει τότε να πάρει ένα κινητό που να χρησιμοποιείται μόνο για την επικοινωνία μας. Δεν με άκουσε και συνέχισε να μιλάει από το σταθερό του σπιτιού του. Οι κακοί μέσα από τη φυλακή -είχαν προφυλακισθεί- έβαλαν έναν ντετέκτιβ που τον κατέγραψε με υποκλοπή στο ΚΑΦΑΟ, ευτυχώς λέγαμε κοινοτοπίες αλλά η αποδεδειγμένη συνδιάλεξη έφτασε για να περάσει πειθαρχικό (σσ είχα σκεφτεί τότε να παρατήσω αυτή τη δουλειά γιατί είχα αποτύχει να τον προστατεύσω)

Πριν από 10 χρόνια όταν ο Στηβεν Γκρέυ των ερευνών του Reuters (προϊστάμενος του τότε ο Hugo Dixon) κατάλαβε ότι παρακολουθούμαστε από ντετέκτιβ ή αστυνομικούς στη δεύτερη δουλειά τους (σσ για κάποιον ολιγάρχη) για λογαριασμό μεγάλης ελληνικής τράπεζας, όταν μας φωτογράφησαν στο μαιευτήριο που γεννήθηκε ο μικρότερος γιος μου. Νωρίτερα οι «άγνωστοι» είχαν διαρρήξει το γραφείο του Νικόλα Λεοντόποιυλου που συνεργαζόταν με τον Γκρέυ στην έρευνα για την Τράπεζα. Συμφωνήσαμε με την ασφάλεια του Reuters να σκηνοθετήσουμε μία συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου ήρθαν και τους πιάσαμε. Ενας τουλάχιστον ήταν αστυνομικός σε δεύτερη απασχόληση. Μας είχε πει ότι το «έκανε για 100 ευρώ» και ότι «έχει παιδιά να ζήσει».

Τέτοια έγιναν και τους τελευταίους μήνες (λεπτομέρειες δεν είναι της παρούσης). Σημασία έχει ότι πολλές από τις πηγές μας που αναζητά ο κ Ντογιάκος μας προειδοποίησαν «κοίτα νάρθεις μόνος σου». Μερικοί στην πόλη αυτή εξακολουθούμε να ζούμε από αυτή την δουλειά και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα να βλέπουμε μόνοι μας τις πηγές μας όση πολιτική σταθερότητα κι αν κοστίσει.

Στη φωτογραφία ο Τάσος Τέλλογλου με τον Στηβεν Γκρέυ και τον Θανάση Κουκάκη χθες στο Σούνιο. Από το facebook.