Ακούστε και δείτε το νέο single «Atopos» της Björk

Ακούστε και δείτε το νέο  single «Atopos» της Björk
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ερχεται και το άλμπουμ της.

07 Σεπτεμβρίου 2022

Το τραγούδι είναι προπομπός του 10ου στούντιο άλμπουμ «Fossora» της Ισλανδής καλλιτέχνιδας, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 30 Σεπτεμβρίου μέσω της One Little Independent Records.

Του Ηλία Σελιμά. 

«Μπορείτε να το παίξετε δυνατά;» ρώτησε η Björk από τους θαυμαστές της στο Twitter μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού. «Οι στίχοι είναι εμπνευσμένοι από αυτό που ο Roland Barthes περιέγραψε ως το αταξινόμητο ΑΛΛΟ "οι διαφορές μας είναι άσχετες η ένωσή μας είναι ισχυρότερη από εμάς». Σε ένα ξεχωριστό tweet, η Björk εξήγησε: «['Atopos' είναι] ηχητικά ένας βαρύς καταβαραθρωμένος (ηχητικά) κόσμος. Έχουμε έξι μπασοκλάρινε, που φωλιάζουν και μας σκάβουν στο έδαφος».

Το σουρεαλιστικό επίσημο βίντεο για το single -σκηνοθετημένο από τον Viðar Logi- ακολουθεί την Björk καθώς διασκεδάζει σε ένα απόκοσμο περιβάλλον. Πρωταγωνιστεί ως ο χαρακτήρας του "λαμπερού ξωτικού του δάσους" που εμφανίζεται στο εξώφυλλο του "Atopos".

Μιλώντας παλαιότερα για το επερχόμενο Fossora, η Björk εξήγησε ότι ο δίσκος αφορά «μια λέξη που επινόησα. Είναι το θηλυκό του fossore (digger, delver, ditcher), οπότε εν ολίγοις σημαίνει 'αυτή που σκάβει' ( στο έδαφος )».

Η ίδια είπε: «Ονομάζεται "Fossor", που σημαίνει: "Η γυναίκα που ψάχνει για να βρει το όνομα της: "Κάθε άλμπουμ ξεκινάει πάντα με ένα συναίσθημα που προσπαθώ να διαμορφώσω σε ήχο. Αυτή τη φορά το συναίσθημα ήταν η προσγείωση στη γη και το σκάψιμο των ποδιών μου στο έδαφος. Ήταν επίσης συνυφασμένο με το πώς βίωσα το 'τώρα'. Αυτή τη φορά 7 δισεκατομμύρια από εμάς το κάναμε μαζί, φωλιάζοντας στα σπίτια μας, μπαίνοντας σε καραντίνα για αρκετό καιρό σε ένα μέρος ώστε να βγάλουμε ρίζες».

Τον Οκτώβριο του 2021, η Björk δήλωσε ότι το LP είχε δημιουργηθεί «για τους ανθρώπους που κάνουν κλαμπινγκ στο σπίτι τους στο σαλόνι τους» κατά τη διάρκεια των αποκλεισμών που επιβάλλει η COVID.