God bless the Queen

God bless the Queen
Ακολουθήστε μας στο Google news

Θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να δει κανείς τη βασίλισσα Ελισάβετ σε μια ροκ συναυλία.

09 Σεπτεμβρίου 2022

 

Του Ηλία Σελιμά

Παρ' όλα αυτά, δεν ήταν λίγες οι φορές που αντάλλαξε χειραψία με μουσικούς θρύλους κατά τη διάρκεια της βασιλείας της.

Μία από τις πρώτες περιπτώσεις που η ροκ μουσική πέρασε το κατώφλι του παλατιού ήταν το 1965, όταν οι Beatles πήγαν στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να παραλάβουν από τη βασίλισσα τα μετάλλια Member of the Most Excellent Order of the British Empire.

Έκτοτε, πολλοί ροκ καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη βασίλισσα. Με την πάροδο των ετών, η Αυτής Μεγαλειότης επέλεξε έναν αριθμό αστέρων της ροκ για να λάβουν σημαντικές τιμές. Ο Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας -ή CBE, όπως συνηθίζεται να λέγεται- είναι η υψηλότερη τιμή που μπορεί να λάβει κάποιος εκτός από τον ιππότη. Έχει απονεμηθεί σε έναν μακρύ κατάλογο θρυλικών μουσικών, όπως ο Robert Plant, ο Sting, ο Rod Stewart, ο Roger Daltrey, οι Bee Gees και ο διάσημος παραγωγός των Beatles George Martin.

Ο Elton John είχε ήδη ανακηρυχθεί Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας όταν η Βασίλισσα τον ανακήρυξε ιππότη το 1998, τόσο για τη μουσική του όσο και για το φιλανθρωπικό του έργο. Ο Bono χρίστηκε ιππότης από το βασιλικό παλάτι, κερδίζοντας την αναγνώριση το 2007. Αργότερα αλληλεπίδρασε με τη Βρετανίδα μονάρχη στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών στο Λονδίνο, αφού κλήθηκε να μιλήσει στο πλαίσιο της τελετής απονομής των βραβείων της Βασίλισσας για το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο, η οποία αναγνώριζε νέους φοιτητές. «Νομίζω ότι είναι μια καταπληκτική γυναίκα», δήλωσε τότε ο Bono. «Δεν είναι εύκολη δουλειά και εργάζεται σκληρά».

Ο Ringo Starr ανακηρύχθηκε επίσης ιππότης το 2018 - ο εγγονός της βασίλισσας πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο οποίος είναι πλέον ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, πραγματοποίησε την τελετή στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος» σημείωσε ο Daltrey όταν έλαβε το CBE το 2004. «Είναι πραγματικά υπέροχο να με τιμά η χώρα μου. Αισθάνομαι ανάξιος για μια τέτοια τιμή».

Εν τω μεταξύ, το Officer of the Order of the British Empire (OBE), μια ελαφρώς μικρότερη αλλά και πάλι εντυπωσιακή τιμή, έχει δοθεί μεταξύ άλλων στην Annie Lennox και τον Graham Nash.

Ο Mick Jagger έλαβε το δικό του τίτλο του ιππότη το 2003. Οι φήμες τότε έδειχναν ότι η ίδια δεν θεωρούσε ότι ο τραγουδιστής των Rolling Stones ήταν ο καταλληλότερος αποδέκτης της τιμής. Ο βιογράφος του Τζάγκερ Κρίστοφερ Άντερσον υποστήριξε στο βιβλίο του "Mick: The Wild Life and Mad Genius of Mick Jagger" ότι η βασίλισσα απέρριψε επανειλημμένα το αίτημα του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να γίνει ιππότης ο Jagger. (Εικάζεται ότι η βασίλισσα μπορεί να αισθανόταν άβολα για τη φιλία του Jagger με την αδελφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα, η οποία είχε πεθάνει το 2002 αλλά είχε γίνει αντικείμενο προηγούμενων βασιλικών σκανδάλων). Τελικά το αίτημα εγκρίθηκε, αλλά η βασίλισσα κατέληξε να έχει προγραμματίσει μια μικρή χειρουργική επέμβαση τη συγκεκριμένη ημέρα, οπότε τα καθήκοντα ανέλαβε ο γιος της, πρίγκιπας Κάρολος.

Το 2000, ο David Bowie αρνήθηκε με σεβασμό να λάβει το CBE. Τρία χρόνια αργότερα, η Αυτής Μεγαλειότητα ήταν έτοιμη να χρίσει τον διάσημο ροκά, αλλά και πάλι ο Bowie αρνήθηκε την τιμή. «Δεν θα είχα ποτέ την πρόθεση να δεχτώ κάτι τέτοιο», αντανακλούσε αργότερα το είδωλο. «Σοβαρά δεν ξέρω για ποιο λόγο. Δεν είναι αυτό για το οποίο πέρασα τη ζωή μου δουλεύοντας».

Τα παραπάνω συμβάντα αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος ενός μεγάλου καταλόγου ροκ καλλιτεχνών που τιμήθηκαν από την εκλιπούσα Βασίλισσα.

Μεταξύ των μουσικών που απέτισαν φόρο τιμής στην Ελισάβετ Β' ήταν ο Paul McCartney, ο Mick Jagger, ο Ozzy Osbourne, ο Geezer Butler και πολλοί άλλοι.