«The Healer» του John Lee Hooker

«The Healer» του John Lee Hooker
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ετοιμάζεται επανέκδοση.

12 Σεπτεμβρίου 2022

Του Ηλία Σελιμά

Το άλμπουμ που χάρισε στον John Lee Hooker ένα τεράστιο νέο κοινό και το πρώτο του βραβείο Grammy, το The Healer, θα επανακυκλοφορήσει από την Craft Recordings σε βινύλιο 180 γραμμαρίων και CD στις 28 Οκτωβρίου.

Το άλμπουμ του 1989 αποθεώθηκε στα Grammy για το ντουέτο του Hooker με την Bonnie Raitt, "I'm In The Mood". Περιείχε επίσης συνεργασίες με τους Carlos Santana, George Thorogood, Los Lobos, Canned Heat, Charlie Musselwhite και Robert Cray. Η νέα έκδοση βινυλίου "κόπηκε" στην Quality Records Pressing (QRP), ενώ συμμετοχή είχε και ο βραβευμένος τεχνικός Bernie Grundman.

Ο Hooker ήταν 73 ετών όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ και η θέση του στο στερέωμα των μπλουζ είχε καθιερωθεί καιρό πριν. Κανείς όμως δεν μπορούσε να προβλέψει τις διαστάσεις της επιστροφής που αντιπροσώπευε η επιτυχία του The Healer, περισσότερα από 40 χρόνια αφότου είχε γίνει διάσημος με την επιτυχία της R&B "Boogie Chillen'". Ο αποκαλούμενος βασιλιάς του Boogie επηρέασε κάθε καλλιτέχνη του blues στο πέρασμά του, μερικοί από τους οποίους είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τα σέβη τους ως καλεσμένοι στο δίσκο.

Το The Healer ηχογραφήθηκε στα Russian Hill Recording Studios στο Σαν Φρανσίσκο και η παραγωγή έγινε από τον κιθαρίστα Roy Rogers. Ήταν μέλος της Coast to Coast Band του Hooker και στη συνέχεια επέβλεψε τρεις ακόμη δίσκους του Hooker: το υποψήφιο για Grammy Mr. Lucky (1991), το Boom Boom του 1992 και το Chill Out (1995).

Η Raitt ενώθηκε με τον μουσικό της ήρωα για να διασκευάσουν και να επανασχεδιάσουν την επιτυχία του 1951 "I'm in the Mood", κερδίζοντας το Grammy για την καλύτερη παραδοσιακή μπλουζ εκτέλεση. Ο Santana εμφανίστηκε, εξίσου ξεχωριστά, στο εναρκτήριο ομώνυμο κομμάτι, το οποίο έγινε παγκόσμια επιτυχία, ενώ ο Cray εκπροσώπησε τη νέα γενιά των αστέρων του μπλουζ και ξεκίνησε μια συνεχιζόμενη όπως αποδείχτηκε συνεργασία με τον Hooker στο funky "Baby Lee".

Το "Cuttin' Out" επανένωσε τον Hooker με τους αγαπημένους blues-rock Canned Heat, με τους οποίους ηχογράφησε το LP Hooker 'N Heat του 1971. Ένας άλλος blues-rock ύποπτος , ο George Thorogood, έκανε guest στο "Sally Mae" (αρχικά το B-side του "Boogie Chillen'"), και ο γνωστός αρμονίστας Charlie Musselwhite συνόδευσε τον για πολλά χρόνια φίλο του στο "That's Alright". Η λίστα των καλεσμένων συμπληρώθηκε από τους Los Lobos του East Los Angeles στο "Think Twice Before You Go" με γεύση zydeco.

Ο Hooker εμφανίστηκε σόλο σε τρία κομμάτια για το The Healer, το απογυμνωμένο "Rockin' Chair", τη μελαγχολική μπαλάντα "My Dream" και το τελευταίο νούμερο, το "No Substitute". Το άλμπουμ πούλησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως.

Προπαραγγελίες