Το χαμένο rock άλμπουμ της Mariah Carey

Το χαμένο rock άλμπουμ της Mariah Carey
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αυτό που η δισκογραφική της εταιρεία ήλπιζε να μην ακούσουμε ποτέ...

17 Σεπτεμβρίου 2022

Του Ηλία Σελιμά

Η Mariah Carey ηχογράφησε ένα alt. rock άλμπουμ κρυφά το 1995, προς τρόμο της δισκογραφικής της εταιρείας. Τώρα εντόπισε τις αρχικές μίξεις και είναι έτοιμη να το μοιραστεί με τον κόσμο.

Η Mariah Carey σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το "ασεβές, ωμό και επείγον" εναλλακτικό ροκ άλμπουμ που ηχογράφησε κρυφά το 1995, σύμφωνα με το Rolling Stone, αφού εντόπισε τα αρχικά tapes, τα οποία η δισκογραφική της εταιρεία αρνήθηκε να κυκλοφορησει.

Συνεργαζόμενη με ένα συγκρότημα με το όνομα Eel Tree, που αργότερα μετονομάστηκε σε Chick, η R&B/Pop σούπερ σταρ ηχογράφησε το άλμπουμ, εμπνευσμένο από καλλιτέχνες όπως οι Hole, Alanis Morissette και Veruca Salt, ενώ "επίσημα" δούλευε πάνω στο πέμπτο στούντιο άλμπουμ της, Daydream. Οι ηχογραφήσεις για το "μυστικό" άλμπουμ φημολογείται ότι διεξήχθησαν μετά τα μεσάνυχτα, με την Carey να συνυπογράφει κάθε τραγούδι του δίσκου, εκτός από μια διασκευή του Surrender των Cheap Trick.

"Εξερευνούσα τη μουσική μου γκάμα, αλλά ήμουν επίσης γεμάτη οργή", έγραψε η τραγουδίστρια στα απομνημονεύματά της "The Meaning Of Mariah Carey" του 2020, αναφερόμενη στο πρότζεκτ. "Ήταν πάντα μια πρόκληση για μένα να αναγνωρίζω και να εκφράζω το θυμό. Η προσωπική μου ζωή ήταν ασφυκτική κατά τη διάρκεια του Daydream και ένιωθα μια απεγνωσμένη ανάγκη να απελευθερωθώ".

"Έπαιζα με το ύφος των αεράτων-grunge, punk-φωτεινών λευκών τραγουδιστριών που ήταν δημοφιλείς εκείνη την εποχή", πρόσθεσε. "Ξέρετε εκείνες που έμοιαζαν να είναι τόσο ανέμελες με τα συναισθήματά τους και την εικόνα τους. Μπορούσαν να είναι θυμωμένες, αγχωμένες και ακατάστατες, με παλιά παπούτσια, τσαλακωμένα παντελόνια και ατίθασα φρύδια, ενώ κάθε κίνηση που έκανα εγώ ήταν τόσο υπολογισμένη και περιποιημένη. Ήθελα να απελευθερωθώ, να ξεσπάσω και να εκφράσω τη δυστυχία μου - αλλά ήθελα επίσης να γελάσω".

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τα γέλια σταμάτησαν όταν η είδηση για το πρότζεκτ έφτασε στην εταιρεία της Carey, τη Sony Music, την οποία διευθύνει ο σύζυγος της Carey, Tommy Mottola. Τα στελέχη της εταιρείας ενημέρωσαν ευθέως την Carey ότι η εταιρεία δεν θα κυκλοφορούσε το άλμπουμ στην αρχική του μορφή, υποστηρίζοντας ότι οι ηχογραφήσεις, τις οποίες η Carey περιέγραψε ως "ασεβείς, ωμές και επείγουσες", θα έβλαπταν την εικόνα της.

Ως συμβιβασμό, η Carey έπεισε μια φίλη της, την Clarissa Dane, να ηχογραφήσει εκ νέου τα φωνητικά της σε κάθε κομμάτι, θάβοντας τα δικά της φωνητικά χαμηλά στη μίξη. Ο δίσκος, με τίτλο Someone's Ugly Daughter, και με το συγκρότημα Chick, κυκλοφόρησε στη συνέχεια με χαμηλούς τόνους από την Epic/550 Records, χωρίς να αναφέρεται η συμμετοχή της Carey στο project. Δύο singles, το Malibu και το Demented, εμφανίστηκαν με ελάχιστες φανφάρες, και μετά το άλμπουμ κρύφτηκε διακριτικά κάτω από το χαλί.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε το 2020 στον Zane Lowe, η Carey εξομολογήθηκε. "Έμπλεξα κάπως που έκανα αυτό το άλμπουμ -το εναλλακτικό άλμπουμ- επειδή τότε, όλα ήταν υπερ-ελεγχόμενα από τις εξουσίες".

Τώρα, όμως, σε μια νέα συνέντευξη που παραχώρησε στο Rolling Stone, η Carey αποκαλύπτει ότι τελικά πήρε στην κατοχή της την αρχική μίξη του άλμπουμ και θα το κυκλοφορήσει στην αρχική του μορφή.

Για να πάρετε μια γεύση από το άλμπουμ, ακούστε το single Demented, με την Dane στα φωνητικά.