Ian Anderson, για τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Ian Anderson, για τα μάρμαρα του Παρθενώνα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι Jethro Tull σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

22 Σεπτεμβρίου 2022

Του Ηλία Σελιμά

Πώς θα αισθανόταν ο νέος μας βασιλιάς Κάρολος Γ αν το βασιλικό στέμμα φυλασσόταν μόνιμα σε ένα μουσείο στην Αθήνα;" αναρωτιέται ο frontman των Jethro Tull

Λίγες ώρες πριν το live της στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών (την Παρασκευή στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη) ο ιδρυτής και τραγουδιστής των Jethro Tull, Ian Anderson, αφήνει στην άκρη τις μουσικές προετοιμασίες και με αφορμή την αγάπη του για την Ελλάδα και την τέχνη γενικότερα... μιλάει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

"Η κλοπή διαφόρων εθνικών ιστορικών μνημείων ανά τους αιώνες από άλλες χώρες πρέπει να αναγνωριστεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν, ίσως, προσωρινά ασφαλέστερα σε ξένα χέρια και θα μπορούσαν να εκτιμηθούν από πολύ περισσότερους ανθρώπους σε μουσεία κύρους, όπως το Βρετανικό Μουσείο. Αλλά αυτό ήταν τότε. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για το σήμερα. Η επιστροφή των λεγόμενων Ελγινείων Μαρμάρων πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα για το Βρετανικό Μουσείο" λέει ο Βρετανός πολυοργανίστας, ο οποίος με την καλλιτεχνική του ευφυΐα ξεχώρισε ήδη από τα πρώτα βήματα του συγκροτήματος.

Συνεχίζοντας, ο Βρετανός μουσικός και ερμηνευτής αναρωτιέται τι θα συνέβαινε αν τα βρετανικά κειμήλια φυλάσσονταν σε ένα αθηναϊκό μουσείο. "Το 2021, η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον να στηρίξει τη συνέχιση της παραμονής αυτών των ιστορικών θησαυρών ήταν θλιβερή την ίδια στιγμή που οι πρόσφατες ενδείξεις δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι και πολιτικοί υποστηρίζουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Ίσως ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα. Εξάλλου, η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει ένα ακριβές αντίγραφο για το Βρετανικό Μουσείο, καθώς πολλά από αυτά αντικαθιστούν άλλα ανεκτίμητα κειμήλια. Πώς θα αισθανόταν ο νέος μας βασιλιάς Κάρολος Γ' αν το βασιλικό στέμμα φυλασσόταν μόνιμα σε ένα μουσείο στην Αθήνα;".

Ο Ian Anderson είναι μια ιδιαίτερη, εμβληματική και πολύ αγαπητή προσωπικότητα και μαζί με τους Jethro Tull είναι άξια παιδιά του progressive rock. Χωρίς ταμπέλες, όμως, και βασιζόμενοι στη μαγεία της δημιουργίας, είναι ένα από τα συγκροτήματα που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη διεθνή μουσική σκηνή.