Έφυγε ο John Hartman, ιδρυτικό μέλος των Doobie Brothers

Έφυγε ο John Hartman, ιδρυτικό μέλος των Doobie Brothers
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο John ήταν ένα άγριο πνεύμα, σπουδαίος ντράμερ και showman.

23 Σεπτεμβρίου 2022

Του Ηλία Σελιμά

"Σήμερα είναι στην σκέψη μας ο John Hartman, ή Little John για εμάς", έγραψαν οι Doobies σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. "Ο John ήταν ένα άγριο πνεύμα, σπουδαίος ντράμερ και showman κατά τη διάρκεια της θητείας του στους Doobies. Ήταν επίσης στενός φίλος για πολλά χρόνια και ένα αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας του συγκροτήματος! Στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας σε όλους τους αγαπημένους του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Αναπαύσου εν ειρήνη Τζον".

Γεννημένος στις 18 Μαρτίου 1950 στο Falls Church της Va., ο Hartman μετακόμισε στο San Jose της Καλιφόρνια γύρω στο 1970. Εκεί, σχημάτισε αυτό που θα γινόταν οι Doobie Brothers με τον τραγουδιστή και κιθαρίστα Tom Johnston, αφού τον σύστησε ο Skip Spence των Moby Grape. Ο Hartman και ο Johnston μοιράστηκαν ένα σπίτι και ο ντράμερ έμεινε ενθουσιασμένος από το παίξιμο του.

Ο κιθαρίστας Patrick Simmons και ο μπασίστας Dave Shogren θα συμπληρώσουν την αρχική σύνθεση των Doobie Brothers. Το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος - σε παραγωγή του Ted Templeman - θα κυκλοφορήσει το 1971. Εκείνη την εποχή, οι Doobies ήταν γνωστοί για την άτακτη συμπεριφορά τους, καθώς συναναστρέφονταν τακτικά με τους Hells Angels. Ο Hartman τράβηξε τα βλέμματα κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος όταν έβγαλε ένα όπλο στο στούντιο.

"Ήταν ένα αστείο - ένα πιστόλι εκκίνησης αγώνων ", εξομολογήθηκε αργότερα ο ντράμερ. "Τρόμαξε τόσο πολύ [τους παραγωγούς]. Δεν είχα ιδέα ότι ήταν τόσο ευαίσθητοι ή εύθραυστοι. Δεν μπορώ να σας πω πόσες φορές ζήτησα συγγνώμη".

Ο Hartman ήταν ο μοναδικός ντράμερ των Doobie Brothers κατά τον σχηματισμό τους, αλλά μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτο άλμπουμ τους, το συγκρότημα πρόσθεσε τον Michael Hossack ως αναπληρωματικό. Η μπάντα θα χρησιμοποιούσε δυο ντράμερ από το 1971 και μέχρι το 2016, όταν το μέλος της περιοδείας Ed Toth έγινε ο μοναδικός ντράμερ τους.

Η πρώτη θητεία του Hartman με τους Doobie Brothers διήρκεσε από το 1970-79, κατά τη διάρκεια της οποίας έπαιξε σε πολλά πολυπλατινένια άλμπουμ, όπως το 1973 στο The Captain and Me, το 1974 στο What Were Once Vices Are Now Habits και το 1978 στο Minute by Minute. Το τελευταίο έγινε το πρώτο και μοναδικό Νο. 1 LP του συγκροτήματος στο Billboard 200 και γέννησε το κορυφαίο, βραβευμένο με Grammy single "What a Fool Believes".

Αν και το συγκρότημα γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία, οι εντάσεις στο εσωτερικό του συγκροτήματος ήταν τεταμένες. Η χρήση ναρκωτικών εντός του γκρουπ έκανε την κατάσταση εύφλεκτη . Εν τω μεταξύ, ο Michael McDonald, ο οποίος είχε ενταχθεί στους Doobies το 1975 αντικαθιστώντας τον Johnston, ήταν τελειομανής στο στούντιο, ένα χαρακτηριστικό που δεν άρεσε σε μερικά από τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος. Το 1979, μετά από μια περιοδεία στην Ιαπωνία, ο Hartman εγκατέλειψε τους Doobie Brothers.

"Όλα κατέρρεαν", θυμάται δεκαετίες αργότερα. "Θυμάμαι να κάθομαι σε μια πρόβα στην Καλιφόρνια και να ακούω τον Μάικλ να λέει ότι δεν ήθελε να βγει από το αυτοκίνητό του λόγω κάποιου άγχους".

Το συγκρότημα θα διαλυόταν αργότερα το 1982, αλλά, μετά από μια πενταετή παύση, οι Doobie Brothers επανενώθηκαν το 1987 για να εμφανιστούν σε μια φιλανθρωπική συναυλία για το Ίδρυμα Βοήθειας Βετεράνων του Βιετνάμ. Ο Hartman ήταν μεταξύ των αποφοίτων που συμμετείχαν στην παράσταση, η οποία έδωσε το έναυσμα για μια επιτυχημένη περιοδεία επανένωσης την ίδια χρονιά. Ο ντράμερ συμμετείχε σε δύο επόμενα άλμπουμ επανένωσης, το Cycles του 1989 και το Brotherhood του 1991, πριν αποχωρήσει οριστικά από το συγκρότημα το 1992. Εισήχθη στο Rock & Roll Hall of Fame ως μέλος των Doobie Brothers το 2020.

Στη ζωή του μετά τους Doobie Brothers, ο Hartman εκπαιδεύτηκε για να γίνει αστυνομικός. Ο ντράμερ αποφοίτησε από μια εφεδρική αστυνομική ακαδημία το 1988 και πέρασε αρκετά χρόνια δουλεύοντας για το τοπικό αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Ωστόσο, όταν θέλησε να προσληφθεί ως πλήρους θητείας αστυνομικός, το ροκ σταρ παρελθόν του Hartman αποδείχθηκε προβληματικό. Ο πρώην ντράμερ απορρίφθηκε από περισσότερα από 20 αστυνομικά τμήματα λόγω της παραδεχόμενης προηγούμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών όταν ήταν μέλος των Doobie Brothers.

"Αυτοί οι τύποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είμαι πρόβλημα αξιοπιστίας εξαιτίας αυτού που έκανα", δήλωσε ο Hartman το 1994, αφού μήνυσε ανεπιτυχώς ένα αστυνομικό τμήμα για αυτό που θεώρησε ως διάκριση. Αν και επέμεινε ότι δεν είχε "τίποτα να κρύψει", ο Χάρτμαν εξέφρασε την αγανάκτησή του που τον έκριναν για το παρελθόν του. "Ποιος το ήξερε; Πρέπει να ωριμάσετε.Αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν θέλεις να κάνεις. Να παίρνεις ναρκωτικά.".