Νέο βιβλίο από τον Bob Dylan

Νέο βιβλίο από τον Bob Dylan
Ακολουθήστε μας στο Google news

The Philosophy of Modern Song

25 Σεπτεμβρίου 2022

Του Ηλία Σελιμά

Ένα νέο βιβλίο, The Philosophy of Modern Song, γραμμένο από κάποιον που γνωρίζει κάτι παραπάνω για το θέμα -τον Bob Dylan- θα κυκλοφορήσει την 1η Νοεμβρίου 2022 από τον εκδοτικό οίκο Simon and Schuster. Το βιβλίο είναι το πρώτο του Dylan μετά την έκδοση των απομνημονευμάτων του, Chronicles, Volume One, το 2004.

Ο Dylan άρχισε να γράφει το βιβλίο The Philosophy of Modern Song το 2010. Το βιβλίο περιλαμβάνει περίπου 60 δοκίμια που καλύπτουν απρόσμενες επιλογές από τραγουδοποιούς όπως ο Elvis Costello ("Pump It Up"), ο Little Richard ("Tutti Frutti" και "Long Tall Sally"), οι Clash ("London Calling") και οι Eagles ("Witchy Woman"). Άλλοι που παρουσιάζονται είναι η Nina Simone, ο Hank Williams, ο Ray Charles, ο Carl Perkins και ο Johnny Cash.

Άλλα ονόματα κλασικής ροκ περιλαμβάνουν τους The Who ("My Generation"), τους Allman Brothers Band ("Midnight Rider") και τον Jackson Browne ("The Pretender"). Ορισμένα αγαπημένα ποπ τραγούδια βρίσκονται επίσης ανάμεσα στις επιλογές: "If You Don't Know Me By Now", "Beyond the Sea", "By the Time I Get to Phoenix" και "Strangers in the Night", μεταξύ αυτών.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, το βρετανικό περιοδικό Uncut αποκάλυψε ορισμένους από τους προσκεκλημένους αφηγητές για την ηχητική έκδοση του βιβλίου. Εκτός από τον ίδιο τον Dylan, το δημοσίευμα κατονόμασε τους ηθοποιούς Jeff Bridges, Steve Buscemi, John Goodman, Oscar Isaac, Helen Mirren, Rita Moreno, Sissy Spacek, Alfre Woodard, Jeffrey Wright και Renée Zellweger.

Ο Ντίλαν κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2016

"Η έκδοση του λαμπρού και καλειδοσκοπικού έργου του Bob Dylan θα είναι μια διεθνής γιορτή για τα τραγούδια ενός από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής μας", δήλωσε στην ανακοίνωση ο επικεφαλής της Simon and Schuster, Jonathan Karp. "Η φιλοσοφία του σύγχρονου τραγουδιού θα μπορούσε να έχει γραφτεί μόνο από τον Bob Dylan. Η φωνή του είναι μοναδική και το έργο του μεταδίδει τη βαθιά εκτίμηση και κατανόηση των τραγουδιών, των ανθρώπων που ζωντανεύουν αυτά τα τραγούδια και του τι σημαίνουν τα τραγούδια για όλους μας".

Η ανακοίνωση συνεχίζει: "Αναλύει αυτό που αποκαλεί παγίδα των εύκολων ομοιοκαταληξιών, αναλύει πώς η προσθήκη μιας μόνο συλλαβής μπορεί να μειώσει ένα τραγούδι και εξηγεί ακόμη και πώς το bluegrass σχετίζεται με το heavy metal. Και ενώ (τα δοκίμια) αφορούν φαινομενικά τη μουσική, στην πραγματικότητα είναι διαλογισμοί και προβληματισμοί για την ανθρώπινη κατάσταση. Σε όλο το βιβλίο διατρέχουν σχεδόν 150 προσεκτικά επιμελημένες φωτογραφίες, καθώς και μια σειρά από ονειρικά ριφ που, αν τα πάρουμε όλα μαζί, μοιάζουν με επικό ποίημα".

Το εξώφυλλο του βιβλίου περιλαμβάνει ένα πορτρέτο του Little Richard με τους τραγουδιστές του ροκαμπίλι Alis Lesley και Eddie Cochran, το οποίο φωτογραφήθηκε στην Αυστραλία τον Οκτώβριο του 1957.