Αφιέρωμα στην ΕΡΤ2 για τη βία κατά των γυναικών

Αφιέρωμα στην ΕΡΤ2 για τη βία κατά των γυναικών
Ακολουθήστε μας στο Google news

25 Νοεμβρίου, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

23 Νοεμβρίου 2022

 

Παρασκευή 25/11, στις 21:00, η ΕΡΤ2 προγραμμάτισε την επανάληψη της εκπομπής «Μια μέρα για όλο τον κόσμο – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Από το σκοτάδι στο φως»

Το επεισόδιο εστιάζει στην Κακοποίηση. Μία ειλικρινή, συγκλονιστική, θαρραλέα μαρτυρία από μία γυναίκα, που για δέκα συνεχόμενα χρόνια ήταν θύμα βίας μέσα στο ίδιο της το σπίτι, καταγράφει η κάμερα της Μαριάννας Οικονόμου.
Όσο αυτονόητο κι αν φαίνεται σε όποιον βρίσκεται «έξω» από μία κατάσταση κάθε περιστατικό βίας να εγείρει άμεσα αντιδράσεις, άλλο τόσο δύσκολο είναι για το θύμα να ορθώσει ανάστημα. Ερωτήματα όπως «γιατί έμεινες;», «γιατί δεν έτρεξες να καταγγείλεις;», δεν μένουν αναπάντητα.
Ο συνδυασμός σωματικής και ψυχολογικής βίας δημιουργούν μία ύπουλη «ασθένεια» που σε κατατρώει χωρίς να αντιλαμβάνεσαι τη σοβαρότητά της, παρά μόνο όταν τα συμπτώματα δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν.
Ο κακοποιητής γνωρίζει πολύ καλά πώς λειτουργεί η ενοχοποίηση του θύματος, η μετατόπιση της ευθύνης σ’ αυτό, και το εκμεταλλεύεται. Και όσο πιο «καλλιεργημένος» είναι τόσο πιο αριστοτεχνικά φροντίζει να σκεπάζει τα ίχνη του, έτσι ώστε το θύμα να μην έχει «κάτι να δείξει» – ακόμη κι αν προχωρήσει σε καταγγελία.
Μία μάνα με δύο παιδιά, οικονομικά εξαρτημένη από τον σύζυγο, εντελώς αποκομμένη από οικογενειακό και φιλικό περίγυρο, δύσκολα κάνει το επόμενο βήμα.
Η Α. το έκανε μόλις διάβασε τον νόμο. Μόλις έμαθε τα δικαιώματά της. «Τότε ένιωσα ξαφνικά πως κρατώ στα χέρια μου ένα Ευαγγέλιο», θα πει χαρακτηριστικά. Τα υπόλοιπα, έρχονται από μόνα τους: οι άνθρωποι που θα σε υποστηρίξουν, οι δομές, το νομικό πλαίσιο, η ασφάλεια.
Αρκεί η κακοποιημένη γυναίκα να κάνει το πρώτο βήμα. Να μιλήσει. Τότε ο φόβος θα φύγει για να δώσει τη θέση του στην ελπίδα. Και στις λύσεις.

Σκηνοθεσία – σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου
Διεύθυνση παραγωγής: Ραχήλ Μανουκιάν
Αρχισυνταξία: Βάσω Χρυσοστομίδου
Έρευνα: Γεωργία Σαλαμπάση
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Μισουρίδης
Ηχοληψία: Δάφνη Φαραζή
Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου
Μουσική επιμέλεια: Σταύρος Συμεωνίδης