Πέθανε στα 80 του χρόνια ο Danny Kalb, κιθαρίστας των Blues Project

Πέθανε στα 80 του χρόνια ο Danny Kalb, κιθαρίστας των Blues Project
Ακολουθήστε μας στο Google news

Απεβίωσε το Σάββατο σε οίκο ευγηρίας στο Μπρούκλιν.

21 Νοεμβρίου 2022

 

Του Ηλία Σελιμά

Την είδηση επιβεβαίωσε ο αδελφός του Kalb, Jonathan, ο οποίος δήλωσε στους New York Times ότι ο αδελφός του είχε διαγνωστεί με καρκίνο πριν από περίπου τρία χρόνια.

Γεννημένος ως Daniel Ira Kalb στο Μπρούκλιν, ο κιθαρίστας μεγάλωσε στο Mount Vernon της Νέας Υόρκης και άρχισε να παίζει όταν ήταν 13 ετών. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν και εμφανιζόταν στα τοπικά καφενεία όταν διασταυρώθηκαν οι δρόμοι του με έναν άλλο νεαρό μουσικό που βρισκόταν στο δρόμο για κάτι μεγαλύτερο, τον Bob Dylan.

"Ο Dylan έμεινε μαζί μου για λίγες εβδομάδες στο Μάντισον στο δρόμο του από το Hibbing, Minn., προς τη Νέα Υόρκη", δήλωσε ο Kalb στο AM New York το 2013. "Διασκεδάσαμε τόσο πολύ, που εγκατέλειψα το σχολείο και τον ακολούθησα".

Στη συνέχεια ο Kalb γνώρισε τον Dave Van Ronk, μια σημαίνουσα φιγούρα της folk μουσικής σκηνής του Greenwich Village. Ο κιθαρίστας έγινε γρήγορα και ο ίδιος στυλοβάτης της σκηνής, παίζοντας και ηχογραφώντας με ονόματα όπως ο Dylan, η Judy Collins και ο Phil Ochs.

Συνέβαλε με δύο τραγούδια, το "I'm Troubled" και το "Hello Baby Blues", στο The Blues Project του 1964: A Compendium of the Very Best on the Urban Blues Scene, το οποίο παρουσίαζε μουσικούς από την περιοχή του Greenwich Village που έπαιζαν παραδοσιακή ακουστική μπλουζ μουσική. Ο Kalb αποφάσισε να επικεντρωθεί στα ηλεκτρικά μπλουζ αφού είδε μια εμφάνιση του John Lee Hooker εκείνη την εποχή.

Την επόμενη χρονιά, ο Kalb σχημάτισε το Danny Kalb Quartet με τον κιθαρίστα Artie Traum, τον μπασίστα Andy Kulberg και τον ντράμερ Roy Blumenfeld. Σύντομα ο Traum αντικαταστάθηκε από τον κιθαρίστα Steve Katz. Στη συνέχεια προστέθηκε ο τραγουδιστής Tommy Flanders και το γκρουπ άλλαξε το όνομά του σε Blues Project, μια αναφορά στο άλμπουμ της Elektra στο οποίο είχε εμφανιστεί ο Kalb.

Στη συνέχεια το συγκρότημα έκανε οντισιόν για την Columbia Records, όπου ο παραγωγός Tom Wilson προσέλαβε τον session μουσικό Al Kooper, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Wilson στο "Like a Rolling Stone" του Dylan. Η Columbia δεν τους προσέφερε συμβόλαιο, αλλά ο Kooper προσκλήθηκε στη συνέχεια να ενταχθεί στο συγκρότημα και ο Flanders αποχώρησε σύντομα. Στη συνέχεια, ο Wilson μετακόμισε στην MGM, όπου υπέγραψε συμβόλαιο με τους Blues Project σε μία από τις θυγατρικές της εταιρείας, τη Verve/Folkways. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους, Live at the Cafe Au Go Go, κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1966, ενώ ακολούθησε περιοδεία στις ΗΠΑ.

Η μοναδική στούντιο δουλειά των Blues Project, το Projections του 1966, περιείχε μια εκτέλεση του "Two Trains Running" του Muddy Waters, ένα τραγούδι που αποτελούσε από καιρό μέρος των σετ του Kalb. Την ίδια χρονιά, οι Blues Project μοιράστηκαν ένα λογαριασμό με τον Waters. Μετά τη συναυλία, ο Kalb πλησίασε τον ήρωά του.

"Έπρεπε να μάθω, κατά βάθος, τι σκέφτηκε για τη δική μας εκδοχή αυτού του κομματιού που ξεκίνησε στο Νότο πριν από πολλά χρόνια, πριν το ηχογραφήσει με οποιαδήποτε ηλεκτρική μπάντα", είπε ο Kalb στο UCR το 2016. "Και αυτοί οι παράξενοι λευκοί άνθρωποι έκαναν αυτό το τραγούδι: Τι ήταν αυτό; Έτσι, λίγο πριν ο Muddy ανοίξει την πόρτα για να φύγει, πήγα στον Muddy Waters και του είπα: "Κύριε Waters - λοιπόν, τι νομίζετε;".

"Ήξερα σε εκείνο το σημείο ότι ήξερε τι τον ρωτούσα, και μου είπε: 'Με επηρέασες πραγματικά'", πρόσθεσε ο Kalb. "Αν είχα πεθάνει τότε, θα ήταν αρκετό".

Ακολούθησε ακόμη ένα άλμπουμ της κλασικής εποχής των Blues Project, το Live at Town Hall του 1967, ενώ το συγκρότημα εμφανίστηκε και στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποπ του Monterey το 1967. Μέχρι τότε, ωστόσο, οι Blues Project είχαν αρχίσει να διασπώνται. Ο Kalb κυκλοφόρησε το Crosscurrents με τον Stefan Grossman το 1968, αλλά δεν επέστρεψε στο στούντιο για δεκαετίες. Το Planned Obsolescence έφτασε επίσης το 1968 υπό το έμβλημα των Blues Project, αλλά συμμετείχαν μόνο οι Blumenfeld και Kulberg. Διάφορες άλλες συνθέσεις κυκλοφόρησαν στη συνέχεια μια σειρά από ελάχιστα ακουσμένα LP της εποχής του '70.

Η σόλο καριέρα του Kalb συνεχίστηκε με το All Together Now του 2003, το Played a Little Fiddle του 2007, το I'm Gonna Live the Life I Sing About του 2008 και το Moving in Blue του 2013. Ο Kalb επανενώθηκε επίσης αξιομνημόνευτα με τους Katz και Blumenfeld το 2012 ως Blues Project, μαζί με άλλους μουσικούς.

Αν και έγιναν διάσημοι για την ερμηνεία τραγουδιών που είχαν γράψει άλλοι, ο Kalb θεώρησε ότι αυτό δεν υποβαθμίζει το δημιουργικό ταλέντο των Blues Project. "Δεν είμαστε ένα είδος μπάντας που μιμείται, παρόλο που χρησιμοποιούσαμε πολύ συχνά υλικό άλλων ανθρώπων". "Αλλά επειδή γράφεις τα δικά σου τραγούδια, εκτός κι αν είσαι μεγάλος τραγουδοποιός όπως ο Dylan ή κάποιος άλλος, δεν σημαίνει ότι όλα τα τραγούδια σου είναι σπουδαία, μόνο και μόνο επειδή τα έγραψες εσύ. Πιστεύω σε αυτό. Πιστεύω στο να γράφεις τραγούδια και το ενθαρρύνω. Αλλά ήμασταν μια σπουδαία μπάντα. Αυτό είναι το μόνο που θέλω να πω".