Μία επανένωση των DEEP PURPLE με τον Ritchie Blackmore θα ήταν «εντελώς ασεβής»

Μία επανένωση των DEEP PURPLE με τον Ritchie Blackmore θα ήταν «εντελώς ασεβής»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αυτό λέει ο Ian Gillan.

25 Νοεμβρίου 2022

Του Ηλία Σελιμά

Ο Blackmore είναι συνιδρυτής των DEEP PURPLE και έγραψε πολλά από τα πιο αξιομνημόνευτα κιθαριστικά riffs τους, συμπεριλαμβανομένου του "Smoke On The Water", αλλά δεν έχει παίξει με το συγκρότημα από την αποχώρησή του το 1993. Ο Steve Morse ανέλαβε ουσιαστικά τη θέση του Blackmore το 1994 και ήταν στο συγκρότημα για 28 χρόνια - περισσότερο από τον Ritchie - πριν αντικατασταθεί επίσημα από τον Simon McBride τον Ιούλιο.

Ο Gillan μίλησε για την πιθανότητα επιστροφής του Blackmore σε μια νέα συνέντευξη στο RockFM της Ισπανίας. Ο 77χρονος τραγουδιστής δήλωσε: "Κοιτάξτε, οι DEEP PURPLE είναι μια οικογένεια που ήταν μαζί πριν μπω εγώ. Το '68, ήταν ο Ritchie Blackmore, ο Jon Lord, ο Ian Paice, ο Nick Simper και ο Rod Evans. Ο Roger Glover και εγώ μπήκαμε το '69. Και στα ενδιάμεσα διαστήματα, υπήρξαν ο David Coverdale και ο Glenn Hughes και μερικοί άλλοι τύποι. Και μετά, όταν μεγαλώσαμε, όταν κατασταλάξαμε και η ανθρώπινη χημεία ήταν εντάξει, τα πηγαίναμε μια χαρά. Είχαμε την επανένωση με το 'Perfect Strangers', αλλά όλα ήταν ελαφρώς διαφορετικά. Ο Ritchie ήταν διαφορετικός, και νομίζω ότι όλοι ήμασταν. Ο Ritchie ήταν ο συγκάτοικός μου στους DEEP PURPLE, κάναμε πάρτι μαζί. Και δεν μου αρέσει να σκέφτομαι τα αρνητικά. Έχω απλά πολλές φανταστικές αναμνήσεις από τον Ritchie ως έναν σπουδαίο κιθαρίστα [με] μια κακή αίσθηση του χιούμορ - και εννοώ κακή - και έναν επαγγελματία, ένα πραγματικά καλό παιδί, με αυτή την έννοια. Αλλά κάτι άλλαξε στον Ritchie όταν ξαναβρεθήκαμε μαζί, και όλοι είχαμε αλλάξει, και η ανθρώπινη χημεία δεν ήταν ακριβώς η ίδια. Έτσι έγινε δύσκολο. Και στο τέλος, υπήρξε αυτός ο ανταγωνισμός. Και απολύθηκα από το συγκρότημα επειδή ήθελα να κάνω περισσότερες περιοδείες, ενώ ο Ritchie ήθελε να κάνει λιγότερες περιοδείες. Είχαμε μια συνάντηση μια μέρα και είπα: "Γιατί δεν πάμε στη Νότια Αμερική;". Γιατί δεν πάμε στη Ρωσία; Γιατί να μην πάμε σε όλο τον κόσμο; Είμαστε μια ενεργή μπάντα". Και την επόμενη μέρα ο Ritchie είπε: "Λοιπόν, ή αυτός ή εγώ". Έτσι επέλεξαν αυτόν. Και αυτό ήταν μια χαρά. Και μετά έκαναν ένα δίσκο με έναν άλλο τραγουδιστή, δεν θυμάμαι το όνομά του. Και η δισκογραφική εταιρεία είπε, "Είτε θα πάρετε τον Ian πίσω στο συγκρότημα είτε θα σκίσουμε το συμβόλαιο". Έτσι επέστρεψα στους DEEP PURPLE και ο Ritchie τρελάθηκε. Δεν του άρεσε. Έτσι τελικά έφυγε. Έτσι, με κανονικούς όρους, σε μια οικογένεια ή κάτι τέτοιο, επειδή είμαστε μια οικογένεια, θα νόμιζες ότι ήταν σαν διαζύγιο - κάτι τέτοιο. Έφυγε. Αλλά ήθελε να κρατήσει τον έλεγχο της μπάντας αφού είχε φύγει. Και από τότε είναι ένας μπελάς. Αλλά τα πάμε πολύ καλύτερα αυτές τις μέρες. Νομίζω ότι ο μάνατζέρ του έχει μεγάλη σχέση με το πρόβλημα που υπάρχει. Οπότε είναι ένα από αυτά τα πράγματα που τα αντιμετωπίζεις".

Ο Ian πρόσθεσε: "Νομίζω ότι η ιδέα μιας πρόσκλησης για μια μεγάλη επανένωση ή κάτι τέτοιο, θα ήταν εντελώς ασεβής απέναντι στους ζωντανούς, αναπνέοντες DEEP PURPLE. Θα ήταν απαίσιο. Η ατμόσφαιρα θα ήταν τρομερή. Θα ήταν τεχνητό. Θα ήταν μόνο για τα χρήματα - τίποτα άλλο. Επειδή δεν υπάρχει αγάπη εκεί. Δεν υπάρχει συγγένεια.


"Το 25% της ουσίας των DEEP PURPLE είναι ο αυτοσχεδιασμός, και τώρα έχουμε έναν μουσικό που είναι απολύτως απίστευτος.

Ερωτηθείς αν είναι ακόμα σε επαφή με τον Ritchie και αν υπάρχει κάποια πιθανότητα ο κιθαρίστας να μοιραστεί ξανά τη σκηνή με τους DEEP PURPLE, ο Ian είπε: "Όχι. Η απάντηση στην ερώτησή σου είναι ναι, είμαστε σε επαφή. Οι εντάσεις χαλάρωσαν αρκετά αφού τακτοποιήσαμε τις επαγγελματικές μας υποθέσεις και τακτοποιήσαμε τα πάντα. Υπήρχαν προηγούμενοι μάνατζερ από το παρελθόν που δεν είχαν κάνει τα πράγματα ακριβώς όπως θα ήθελες. Δεν πληρώθηκα για 10 χρόνια όταν ήμουν με τους DEEP PURPLE - στα μεγάλα χρόνια - και ένας Θεός ξέρει τι συνέβη με όλα αυτά. Και υπήρχαν και άλλες εντάσεις. Και περιττό να πω ότι όλα ήταν πολύ άσχημα όταν τελειώσαμε και ο Ritchie έφυγε. Αλλά τώρα είμαστε πολύ μεγάλοι για κάτι τέτοιο. Έχουμε και οι δύο γράψει κάποια ευχάριστα σημειώματα μέσω των μάνατζέρ μας. Δεν μπορώ να γράψω στον Ritchie ή να του τηλεφωνήσω γιατί δεν έχει τηλέφωνο, δεν έχει υπολογιστή. Ζει σε έναν μεσαιωνικό κόσμο, και του δίνουν μηνύματα και τέτοια πράγματα. Αλλά μου έχει στείλει μερικά ευχάριστα λόγια και του έχω στείλει μερικά ευχάριστα λόγια. Υπάρχουν ακόμα ζητήματα, υπάρχουν ακόμα διαφωνίες. Έχω δει να λέγονται πολλές ανοησίες - δεν αξίζει καν να σηκωθείς στην αφορμή - αλλά ακούω τον [πρώην τραγουδιστή των DEEP PURPLE] David Coverdale και άλλους να μιλούν για το τι συνέβη στο Rock And Roll Of Fame. Λοιπόν, ήμασταν πολύ ευγενικοί με όλους, με την τωρινή μπάντα. Και προσκαλέσαμε τον Ritchie να παίξει το 'Smoke On The Water' μαζί μας στην τελετή, αλλά αρνήθηκε. Οπότε, [αυτά] είναι απλά ευκαιριακά σχόλια από τους άλλους.

"Ποτέ δεν είχαμε ανταγωνισμό με τον Ritchie", διευκρίνισε ο Ian. "Έχει τις δικές του ερμηνείες και οι υπόλοιποι έχουμε τις δικές μας ερμηνείες, οπότε δεν αξίζει πραγματικά να εκνευριζόμαστε γι' αυτό. Αλλά νομίζω ότι μάλλον τόσο αργά στην καριέρα μας, και με τα πράγματα να εξελίσσονται τόσο ευχάριστα για το συγκρότημα, θα ήταν αρκετά φυσικό -το συζητήσαμε αυτό πριν από χρόνια και χρόνια, όταν πρωτοσυζητήθηκε- θα ήταν ένα τσίρκο και θα αποσπούσε την προσοχή από όλα όσα κάνουμε, για να είμαι ειλικρινής. Δεν θα ήταν καθόλου διασκεδαστικό, γιατί δεν δουλεύουμε έτσι πια".

Ο Blackmore είχε πει στο παρελθόν ότι ο μάνατζερ των PURPLE τον εμπόδισε να ακολουθήσει τους πρώην συμπαίκτες του στη σκηνή κατά τη διάρκεια της τελετής ένταξης στο Rock And Roll Hall Of Fame το 2016, και το χρησιμοποίησε αυτό ως δικαιολογία για να μην παρευρεθεί στην εκδήλωση.