Ενας ύποπτος κώδικας, δήθεν δεοντολογίας

Ενας ύποπτος κώδικας, δήθεν δεοντολογίας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με την έγκριση του ΕΣΡ ώστε να αποκτήσει θεσμική νομιμότητα.

19 Δεκεμβρίου 2022

Tο «Σχέδιο Κώδικα Δεοντολογίας Οπτικοακουστικών και Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων» της κυβέρνησης που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το είχαν στα χέρια τους τα μέλη του ΕΣΡ και το συζητούσαν από τις αρχές Οκτωβρίου. Μέσα σε εντάσεις και τσακωμούς. Υπενθυμίζουμε πως στην αρμοδιότητα του ΕΣΡ βρίσκονται η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και όλα τα βίντεο ή τα podcast του διαδικτύου. Ο,τι έχει σχέση με οπτικοακουστικό περιεχόμενο με άλλα λόγια.

Τον συγκεκριμένο κώδικα τον συνέταξε μια ομάδα νομικών και μοιάζει σαν να τον συνέταξε στα υπόγεια του μεγάρου Μαξίμου. Θέλουν να ελέγξουν πλήρως και το διαδίκτυο, αυτός είναι ο πραγματικός τους στόχος. Μερικά άρθρα του είναι εξόχως προβληματικά. Ειδικά το Αρθρο 1 για το «πεδίο εφαρμογής»: «Οι ρυθμίσεις του παρόντος αφορούν όλα τα προγράμματα που μεταδίδονται από τους πάσης φύσεως φορείς που υπόκεινται στην ελεγκτική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης».

Αυτό σημαίνει ότι οι ρυθμίσεις του συγκεκριμένου κώδικα αφορούν όλα τα προγράμματα, όχι μόνο τα δημοσιογραφικά, αλλά και τη μυθοπλασία ή τη σάτιρα! Αδιανόητο. Είναι δυνατόν να ισχύουν οι ίδιοι κώδικες για τα περιεχόμενα τεκμηρίωσης και τα περιεχόμενα μυθοπλασίας; Αυτή η διάκριση είναι εδώ και πολλά χρόνια δεδομένη και αδιαμφισβήτητη σε παγκόσμιο επίπεδο. Θυμάστε τι σας λέγαμε στις αρχές Οκτωβρίου; Επειδή την ενημέρωση την ελέγχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, θέλουν να ελέγξουν και τα υπόλοιπα. Τη σάτιρα, ας πούμε. Κι αν εξαφάνισαν την πολιτική σάτιρα από την τηλεόραση, θέλουν να την εξαφανίσουν από παντού. Ετσι, η «Ελληνοφρένεια» για παράδειγμα, όπως και οι εκπομπές που κάνει κάθε Τρίτη ο Χριστόφορος Ζαραλίκος στο YouTube, γνωρίζοντας πολύ μεγάλη επιτυχία, θα ελέγχονται από τον κώδικα. Θα παραβιάζει τη δημοσιογραφική δεοντολογία μια σατιρική εκπομπή και θα τιμωρείται γι’ αυτό; Είναι δυνατόν;

 

Υπάρχουν ωστόσο κι άλλα άρθρα «επικίνδυνα». Στο άρθρο 22 λένε ότι «η δημοσιογραφική έρευνα δεν πρέπει να υποκαθιστά τις αστυνομικές, ανακριτικές ή άλλες αρμόδιες αρχές». Είναι όλα τόσο αόριστα γραμμένα ώστε να ερμηνεύονται με πολλούς τρόπους. Ποιος δηλαδή μπορεί να πει πότε ακριβώς η δημοσιογραφική έρευνα υποκαθιστά τις αστυνομικές αρχές; Στο ίδιο άρθρο γράφει πως «τα εγκλήματα, η τρομοκρατία, η βία δεν πρέπει να εξυμνούνται, να αναδεικνύονται ή να προβάλλονται με τρόπο που μπορεί να θεωρηθεί επιδοκιμαστικός». Οσο και να σας φανεί γελοίο, το ΕΣΡ θα μπορεί να βάλει πρόστιμο σε κανάλι που προβάλλει το «La Casa de Papel».

Το άρθρο 28 από μόνο του δημιουργεί τεράστιες υποψίες σήμερα: «Απαγορεύεται η μετάδοση πληροφοριών και εικόνων που έχουν αρμοδίως χαρακτηριστεί απόρρητες, καθώς και όσες αφορούν την εθνική άμυνα, την ακεραιότητα της χώρας και τη δημόσια ασφάλεια». Χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι εδώ; Ποιος δεν καταλαβαίνει ότι τρέμουν τις υποκλοπές;

 

Το άρθρο 33 βάζει σε κίνδυνο την «πολιτική πολυφωνία» μια και εδώ αφήνει ευρύ πεδίο για ερμηνείες κατά το δοκούν διαχωρίζοντας τις άξιες προς δημοσίευση πολιτικές ειδήσεις από τις μη άξιες! Γράφει: «Κατά τη μετάδοση των προγραμμάτων πρέπει να εξασφαλίζεται η πολιτική πολυμέρεια και πολυφωνία. Η συντακτική ελευθερία των παρόχων υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας και των παρόχων ραδιοφωνικών υπηρεσιών ως προς την επιλογή του τρόπου εξασφάλισης της πολιτικής πολυφωνίας, καθώς και η ελευθερία των δημοσιογράφων ως προς την επιλογή των άξιων μεταδόσεως ζητημάτων πρέπει να ασκούνται κατά τρόπον, ώστε να διασφαλίζεται, σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα του κοινού στην αντικειμενική ενημέρωση και στη λήψη ειδήσεων και πληροφοριών». Θα βγαίνει δηλαδή ένα κανάλι, θα λέει πως δεν θεωρήσαμε άξιες μετάδοσης διάφορες ειδήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα εξαφανίζουν το κόμμα και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ενα από τα κριτήρια για την «εκτίμηση της ύπαρξης άξιων προς μετάδοση γεγονότων» είναι η «προσδοκία και η έκταση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης». Θα βγαίνει δηλαδή ένα κανάλι, θα λέει «Υποκλοπές τέλος», όπως είχαν πει και τα «Νέα», και θα κόβει τις ειδήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή όποιο άλλο κόμμα που θα θεωρεί ότι αδικείται; «Τα κόμματα δικαιούνται να απευθυνθούν στον φορέα που φέρεται να έχει προβεί στην παράλειψη ή την παραποίηση». Θα διαμαρτύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ και ο ΣΚΑΪ θα στενοχωριέται.

Δεν θα παίζει πλέον ρόλο και πόσο ακριβώς χρόνο θα δίνουν σε κάθε κόμμα, μια και «δεν απαιτείται αυστηρώς μαθηματική κατανομή του χρόνου προβολής των κομμάτων βάσει της κοινοβουλευτικής τους δύναμης».

Από την Εφημερίδα των Συντακτών