Δεν είμαι έτοιμος να τα παρατήσω ακόμα

Δεν είμαι έτοιμος να τα παρατήσω ακόμα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Phil Ehart των Kansas για τα 50 χρόνια του συγκροτήματος

24 Δεκεμβρίου 2022

Του Ηλία Σελιμά

Αν αναφέρω το όνομα Kansas, σας έρχονται αμέσως στο μυαλό μεγάλες επιτυχίες όπως τα "Carry on Wayward Son", "Point of Know Return" και "Dust in the Wind". Αλλά αναμφισβήτητα το σημαντικότερο τραγούδι τους είναι ίσως άγνωστο σε πολλούς: αυτό δεν είναι άλλο από το "Can I Tell You", το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στο ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος το 1974.

"Αυτό ήταν το τραγούδι που μας εξασφάλισε το δισκογραφικό μας συμβόλαιο [με την Kirshner Records]", λέει ο ντράμερ των Kansas Phil Ehart. "Ο Don Kirshner άκουσε αυτό το τραγούδι στην demo κασέτα μας και είπε: "Γι' αυτό θέλω να σας υπογράψω δισκογραφικό συμβόλαιο"".

Δεκαετίες αργότερα, οι Kansas - η σημερινή σύνθεση των οποίων αποτελείται από τα ιδρυτικά μέλη Ehart και τον κιθαρίστα Richard Williams, καθώς και τον μπασίστα Billy Greer, τον βιολιστή David Ragsdale, τον τραγουδιστή Ronnie Platt και τον πληκτρά Tom Brislin - ηχογράφησαν μια νέα εκδοχή του "Can I Tell You". Εμφανίζεται στην τελευταία τους κυκλοφορία, Another Fork in the Road, μια συλλογή τριών CD για την καριέρα τους που κυκλοφόρησε στις 16 Δεκεμβρίου και γιορτάζει την 50ή επέτειο από τη δημιουργία του συγκροτήματος. "Αυτό ήταν κάτι που εγώ και ο Rich μέσες άκρες συζητήσαμε", λέει ο Ehart για την αναθεώρηση του τραγουδιού.

"Είπα, 'Θα ήταν ωραίο να ξαναηχογραφήσουμε κάτι που ηχογραφήσαμε πριν από 50 χρόνια, αλλά ας το ξαναηχογραφήσουμε με τη σημερινή μπάντα'. Ήμασταν περίπου 19 ετών όταν ηχογραφούσαμε αυτό το κομμάτι. Και το πράγμα απλά τραβάει. Θέλω να πω, είναι πραγματικά καλό. Σκεφτήκαμε, 'Ελπίζουμε ο ντράμερ να μπορεί να μας ακολουθήσει'. Λοιπόν, για να δούμε, αυτός είμαι εγώ. Ήταν πραγματικό επίτευγμα να πάω εκεί, μέσα από τόσα χρόνια και να παίξω στον ίδιο ρυθμό. Είμαστε πολύ, πολύ ευχαριστημένοι με αυτό".

Η νέα εκδοχή του "Can I Tell You" ανοίγει το Another Fork in the Road, το οποίο βοήθησαν να επιμεληθούν οι Ehart και Williams. Η ανθολογία που περιέχει μουσική από το ντεμπούτο τους το 1974 μέχρι το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, το The Absence of Presence του 2020, ήταν μια ιδέα της σημερινής δισκογραφικής εταιρείας του συγκροτήματος Inside Out. Περιέχει όχι μόνο επιτυχίες και αγαπημένα κομμάτια των οπαδών, αλλά και με τραγούδια από μεταγενέστερα άλμπουμ όπως τα Vinyl Confessions (1982), Drastic Measures (1983), Freaks of Nature (1995), Always Never the Same (1998) και Somewhere to Elsewhere (2000).

"Είπα, 'Κοιτάξτε, θέλουμε να το κάνετε αυτό'", θυμάται ο Ehart στο Inside Out. "Και κάπως έμειναν λίγο μετέωροι ως προς το, "Τι κάνουμε τώρα;" "Ο Richard και εγώ θέλουμε να διαλέξετε εσείς τα τραγούδια. Είστε οπαδοί. Βάλτε εκεί ό,τι σας αρέσει". Και έτσι έκαναν. Ο Richard και εγώ ξετρελαθήκαμε από τη δουλειά που έκαναν. Πήραν όλα αυτά τα τραγούδια και μετά έπρεπε να τους χορηγήσουν άδεια χρήσης. Οπότε υπήρχε πολλή δουλειά. Και μετά ασχολήθηκαν με το εξώφυλλο. Είμαστε πολύ περήφανοι γι' αυτό και τους είμαστε εξαιρετικά, εξαιρετικά ευγνώμονες που έκαναν κάτι τέτοιο".

Όπως ταιριάζει, η νέα ανθολογία είναι αφιερωμένη στον αρχικό βιολιστή και συντραγουδιστή του συγκροτήματος Robby Steinhardt, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 71 ετών. "Όταν πέθανε ο Robby, ήταν δύσκολο", λέει ο Ehart. "Θα έχει πάντα μια ιδιαίτερη σημασία για όλους μας. Και ήμασταν πολύ περήφανοι που του αφιερώσαμε το άλμπουμ. Θεωρήσαμε ότι ήταν το σωστό πράγμα που έπρεπε να κάνουμε".

Οι Kansas σχηματίστηκαν το 1973 και αρχικά αποτελούνταν από τους Ehart, Williams, Steinhardt, τον τραγουδιστή/πλήκτρα Steve Walsh, τον κιθαρίστα Kerry Livgren και τον μπασίστα Dave Hope. Ο Ehart θυμάται ακόμα με αγάπη όταν το συγκρότημα από την Topeka, Kan., έκανε το ντεμπούτο άλμπουμ του για την Kirshner Records στο Record Plant της Νέας Υόρκης το 1973. "Ο Don Kirshner µας έφερε στο πρόγραµµά του [Don Kirshner's Rock Concert]. Βγήκαμε στο δρόμο με τους Queen και ξεκινήσαμε", θυμάται ο ίδιος. "Πήγαμε στη Νέα Υόρκη και δεν είχαμε καν road manager. Ήταν μόνο τα παιδιά της μπάντας. Την επόμενη μέρα ήμασταν στο στούντιο ηχογράφησης. Ήμασταν εκεί μέσα με τους Aerosmith, και η Yoko Ono και ο John Lennon ηχογραφούσαν εκεί μέσα. Εδώ είμαστε εμείς, απλοί χωριάτες από το Kansas. Ήταν σουρεαλιστικό. Όλοι επιβιώσαμε και γυρίσαμε σπίτι μέχρι να βγούμε στο δρόμο για πολύ καιρό. Και μετά κάναμε άλλη μια μεγάλη περιοδεία με τους Queen. Έτσι ήμασταν πολύ τυχεροί που βρεθήκαμε με σπουδαίες μπάντες και βγήκαμε εκεί έξω".

Ήταν το τρίτο άλμπουμ των Kansas, το Leftoverture του 1976, που έφερε το συγκρότημα στο mainstream, χάρη στην επιτυχία του hit single "Carry on Wayward Son". Το επόμενο άλμπουμ του, το Point of Know Return του 1977, περιείχε άλλο ένα διαχρονικό κλασικό άλμπουμ των Kansas, την εμβληματική μπαλάντα "Dust in the Wind". (Τόσο το "Carry on Wayward Son" όσο και το "Dust in the Wind" περιλαμβάνονται στο Another Fork in the Road ως ζωντανές εκδόσεις). Αυτά και άλλα κλασικά τραγούδια όπως τα "Song for America", "Icarus - Borne on Wings of Steel" και "Play the Game Tonight" παραμένουν βασικά συναυλιακά κομμάτια και πιθανότατα θα εμφανιστούν στην επετειακή περιοδεία του συγκροτήματος για τα 50 χρόνια του χρόνου.

"Ο Rich και εγώ δουλεύουμε πάνω στη set list αυτή τη στιγμή", λέει ο Ehart, "προσπαθώντας να κάνουμε κάτι που να μην είναι τα ίδια και τα ίδια. Αλλά με την ίδια έννοια, πρέπει να έχεις το ίδιο παλιό, το ίδιο παλιό. Πρέπει να έχεις το 'Dust in the Wind', το 'Point of Know Return', το 'The Wall'. Αλλά θα υπάρχουν και πολλά παλιότερα κομμάτια εκεί μέσα. Θα υπάρχουν και πολλά νεότερα που δεν έχουμε παίξει τόσο πολύ. Οπότε δεν θα απέχει πολύ από το Another Fork in the Road. Θα ακολουθήσει κατά κάποιο τρόπο αυτή την κατευθυντήρια γραμμή ως προς το τι παίζουμε και τι έχουμε στο setlist μας. Υπάρχει πολύ υλικό εκεί και θα το εκμεταλλευτούμε όλο".

Κοιτάζοντας πίσω στα 50 χρόνια Kansas, η μουσική των οποίων εξακολουθεί να παίζεται στο ραδιόφωνο και σε πλατφόρμες streaming, καθώς και να εμφανίζεται σε ταινίες και στην τηλεόραση, ο Ehart εκφράζει ευγνωμοσύνη. Αλλά, προσθέτει, "δεν είμαστε έτοιμοι να τα παρατήσουμε ακόμα. Θέλουμε να συνεχίσουμε την πορεία της μπάντας. Και έχουμε σπουδαίους μουσικούς στη μπάντα, όλα καλά παιδιά. Περνάμε υπέροχα εκεί έξω και είναι διασκεδαστικό"