Ανασκόπηση του 2022: Συλλογές, επανεκδόσεις, box-set

Ανασκόπηση του 2022: Συλλογές, επανεκδόσεις, box-set
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πολύ ωραία για δώρα!

26 Δεκεμβρίου 2022

 

Του Ηλία Σελιμά

Είναι πάλι αυτή η εποχή του χρόνου που κάνουμε μια αναδρομή στη μουσική από την εποχή του κλασικού ροκ, μέσα από το πρίσμα των box set, επανεκδόσεων και συλλογών εστιάζοντας στα σετ που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, όταν ορισμένα από αυτά είναι απλές "Super Deluxe Editions" κλασικών άλμπουμ, άλλα πλούσια box sets που περιέχουν έως και 50 (!) CD ή LP βινυλίου, μερικά από τα οποία περιλαμβάνουν επίσης βιβλία με σκληρό εξώφυλλο και άλλα καλούδια. Πολλά από αυτά έχουν τόνους ακυκλοφόρητων ηχογραφήσεων, συμπεριλαμβανομένων outtakes, demos και τα παρόμοια, μερικά περιλαμβάνουν ζωντανές ηχογραφήσεις - όλα τους αξίζουν, κατά τη γνώμη μας, να τα προσθέσετε στη συλλογή σας.

Η λίστα είναι ταξινομημένη αλφαβητικά ανά καλλιτέχνη, από τους Beach Boys μέχρι τον Zappa - και όπως θα διαπιστώσετε δεν υπάρχει κατάταξη, γιατί κάτι τέτοιο όπως καταλαβαίνετε θα ήταν άδικο.

The Beach Boys-Sail on Sailor-1972 (Super Deluxe Edition)

Αυτό το πακέτο έξι CD (το οποίο κυκλοφορεί και σε συσκευασία βινυλίου πέντε LP+7-ιντσών EP) επικεντρώνεται στα άλμπουμ Carl and the Passions-"So Tough" (1972) και Holland (1973). Περιλαμβάνει ένα σωρό ακυκλοφόρητα outtakes, ζωντανές ηχογραφήσεις, ραδιοφωνικά promos, εναλλακτικές εκδόσεις, εναλλακτικές μίξεις, απομονωμένα backing tracks και a cappella εκδοχές, που προέρχονται από τις συνεδρίες των άλμπουμ. Συνολικά, περιέχει 105 κομμάτια, 80 από τα οποία είναι ακυκλοφόρητα στο παρελθόν.

The Beatles-Revolver

Εκτός από την αρχική μονοφωνική μίξη και μια νέα στερεοφωνική μίξη, οι οπαδοί μπορούν να ακούσουν 28 πρώιμες λήψεις και τρία home demos (αυτές οι πρώιμες λήψεις περιλαμβάνουν τα "Tomorrow Never Knows", "Yellow Submarine", "And Your Bird Can Sing", "Got To Get You Into My Life" και άλλα). Οι νέες συλλογές περιλαμβάνουν επίσης διάφορες λήψεις των "Paperback Writer" και "Rain" που ηχογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια των αρχικών ηχογραφήσεων.

Blondie-Against the Odds: 1974-1982

Το πολυαναμενόμενο box set περιέχει οκτώ CD και έχει χρόνο αναπαραγωγής λίγο κάτω από επτά ώρες. Περιλαμβάνει 123 κομμάτια και περιλαμβάνει remixed, remastered εκδόσεις και των έξι LPs της κορυφαίας περιόδου των Blondie, το καθένα με αντίγραφο του αρχικού εικονογραφημένου εσωφύλλου και το καθένα εμπλουτισμένο με bonus αριθμούς, καθώς και δύο δίσκους με επιπλέον υλικό. Περίπου τρεις δωδεκάδες από τα κομμάτια του box δεν έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν.

David Bowie-Brilliant Adventure (1992-2001) + Divine Symmetry

Μια γεμάτη χρονιά για τους λάτρεις του Bowie σίγουρα. Η ταινία Moonage Daydream απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και στο μέτωπο του ήχου συνέβησαν πολλά. Το Brilliant Adventure (1992-2001) περιλαμβάνει ένα βιβλίο 128 σελίδων με σκληρό εξώφυλλο και remastered εκδόσεις των άλμπουμ Black Tie White Noise (1993), The Buddha of Suburbia (1993), 1. Outside (1995), Earthling (1997) και '...Hours' (1999). Τους δίσκους αυτούς συνοδεύει ένας τόνος bonus υλικού. Αργότερα μέσα στη χρονιά ήρθε το Divine Symmetry, μια συλλογή από ηχογραφήσεις που έκανε στους 12 μήνες που προηγήθηκαν της κυκλοφορίας του άλμπουμ Hunky Dory τον Δεκέμβριο του 1971, που κυκλοφόρησε ως boxed set τεσσάρων CD/ενός Blu-Ray. Η συλλογή περιλαμβάνει home demos, ραδιοφωνικές εκπομπές του BBC και ζωντανές ηχογραφήσεις καθώς και ηχογραφήσεις στο στούντιο, με 48 ακυκλοφόρητα κομμάτια/demos και νέες εναλλακτικές μίξεις των κομματιών του Hunky Dory.

Creedence Clearwater Revival-At the Royal Albert Hall

Η χαμένη από καιρό ηχογράφηση παρουσιάζει την εμφάνιση του συγκροτήματος το 1970 στο σύνολό της, παίζοντας αγαπημένα κλασικά ροκ τραγούδια όπως τα "Fortunate Son", "Proud Mary" και "Midnight Special". Μια συνοδευτική ταινία, το Travelin' Band: Creedence Clearwater Revival at the Royal Albert Hall, ταξιδεύει τους θεατές από τα πρώτα χρόνια του συγκροτήματος μαζί στο El Cerrito της Καλιφόρνια, μέχρι τη ραγδαία άνοδό τους στη φήμη. Διαθέτει πλούσιο και αθέατο υλικό, ενώ περιλαμβάνει επίσης ολόκληρη τη συναυλία στο Λονδίνο.

Grateful Dead-Dave's Picks 42: Winterland, San Francisco, CA 2/23/74 + In and Out of the Garden: Madison Square Garden, '81, '82, '83 + Lyceum 1972: The Complete Recordings

Όπως αρμόζει στην πιο ηχογραφημένη ροκ μπάντα στη ιστορία, υπήρχε μια συνεχής ροή πολυπόθητου υλικού που έβγαινε από τα θησαυροφυλάκια των GD. Η συνεχιζόμενη σειρά Dave's Picks, η οποία ξεπερνά πλέον τους 40 τίτλους, περιελάμβανε μια ιδιαίτερα καυτή συναυλία από το Σαν Φρανσίσκο από τις αρχές του 1974, μια χρονιά που αργότερα θα έβλεπε το συγκρότημα να γυρίζει την πρώτη του συναυλιακή ταινία, προτού ξεκινήσει ένα ετήσιο διάλειμμα. Επιπλέον, το In and Out of the Garden, όπως διαφημίζεται, επικεντρώνεται στη σειρά συναυλιών του συγκροτήματος στην ιστορική αρένα της Νέας Υόρκης -17 CDs συνολικά. Και τέλος, υπάρχει και το Lyceum '72: The Complete Recordings, 24 δίσκοι αυτή τη φορά, που προέρχονται από τις συναυλίες του Λονδίνου από την περιοδεία που επιλέχθηκε για να δημιουργηθεί το αγαπημένο άλμπουμ Europe '72 πολύ παλιά.

Elton John-Madman Across the Water (50th Anniversary Deluxe Edition)

Η διευρυμένη έκδοση του δίσκου του 1971 περιλαμβάνει σπάνια live, demos και outtakes σε ένα Super Deluxe Box Set τριών CD και ενός Blu-Ray. Διατίθεται επίσης σε τέσσερα LP, ένα LP περιορισμένης έκδοσης έγχρωμου βινυλίου και δύο CD. Όλες οι μορφές περιέχουν το remaster του 2016 του Bob Ludwig για το κύριο άλμπουμ. Υπάρχουν 18 προηγουμένως ακυκλοφόρητα κομμάτια σε όλο το Super Deluxe box set τριών-CD/ενός-Blu-ray, το οποίο περιέχει επίσης σπάνιο, αποκατεστημένο υλικό από την εποχή, demo του άλμπουμ για πιάνο και τον ήχο της συναυλίας BBC Sounds For Saturday, που μεταδόθηκε το 1972.

The Kinks-Muswell Hillbillies/Everybody's in Show-Biz

Το box set για την 50ή επέτειο περιλαμβάνει τέσσερα CD - ένα για καθένα από τα δύο αυθεντικά άλμπουμ, καθώς και ένα με 11 νέα remixes από τον Ray Davies και ένα με ένα "tour montage" που περιλαμβάνει ακυκλοφόρητες εκδόσεις, καθώς και όλο το παραπάνω περιεχόμενο σε έξι έγχρωμα LP βινυλίου. Περιλαμβάνονται επίσης ένα βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο, Blu-ray και πολλά άλλα.

Little Feat-Waiting for Columbus (Super Deluxe Edition)

Η σημαντικά διευρυμένη συλλογή γιορτάζει την 45η επέτειο της αρχικής συλλογής δύο LP, που θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα σπουδαιότερα live άλμπουμ που έγιναν ποτέ. Το box περιλαμβάνει τις πλήρεις συναυλίες που δεν είχαν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα και ηχογραφήθηκαν στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, στο Manchester Free Trade Hall (29/7/77), στο Λονδίνο στο Rainbow (2/8/77) και στην Ουάσινγκτον, στο Lisner Auditorium (10/8/77).

Tom Petty and the Heartbreakers-Live at the Fillmore 1997

Η συλλογή είναι διαθέσιμη σε πολυτελή έκδοση τεσσάρων CD ή έξι LP, καθώς και σε δύο CD και τρία LP. Έξι από τις συναυλίες ηχογραφήθηκαν επαγγελματικά και οι εκδόσεις περιέχουν πολλές ακυκλοφόρητες εμφανίσεις. Η έκδοση τεσσάρων CD περιλαμβάνει 58 κομμάτια, 35 εκ των οποίων είναι διασκευές. Μεγάλο μέρος του γνωστού ρεπερτορίου του συγκροτήματος, όπως τα "American Girl", "You Don't Know How It Feels" και "Runnin' Down a Dream", περιλαμβάνεται, με συχνά διασκευασμένες και ξεχωριστές εκδοχές. Οι διασκευές περιλαμβάνουν κλασικά κομμάτια από τους Rolling Stones, τον Chuck Berry, τους Byrds και πολλούς άλλους.

Pink Floyd-Pulse-Restored and Re-Edited

Η νέα έκδοση της έκδοσης του 1995 κυκλοφορεί σε ένα πολυτελές box set με δύο Blu-Ray ή δύο DVD. Τα πολυτελή πακέτα περιλαμβάνουν μουσικά βίντεο, κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, υλικό από πρόβες και πολλά άλλα, μαζί με ένα 60σέλιδο βιβλιαράκι. Το άλμπουμ περιλαμβάνει το The Dark Side of the Moon σε πλήρη ζωντανή εκτέλεση. Μια έκδοση δύο CD περιλαμβάνει μόνο τον ήχο.

Queen-The Miracle Sessions

Η deluxe έκδοση αναβιώνει το 13ο άλμπουμ του συγκροτήματος, The Miracle. Η νέα κυκλοφορία διατίθεται ως box set οκτώ δίσκων με LP βινυλίου/πέντε CD/DVD/Blu-ray, καθώς και σε άλλες διαμορφώσεις. Περιέχει αυθεντικές ηχογραφήσεις, demos και πρόχειρα κομμάτια, καθώς και έξι ακυκλοφόρητα κομμάτια - καθώς και προσωπική ηχογράφηση του συγκροτήματος κατά τη διάρκεια της δουλειάς στο στούντιο.

The Rolling Stones-Licked Live in NYC + El Mocambo 1977

Δύο live για τους οπαδούς των Stones φέτος. Πρώτα είναι το Licked Live in NYC, το οποίο αποτυπώνει μια εμφάνιση του 2003 στο Madison Square Garden και είναι διαθέσιμο σε τρία LP ή σε σετ δύο CD, το οποίο μπορείτε να αγοράσετε με ή χωρίς συνοδευτικό DVD ή Blu-ray. Η συναυλία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2003 ως ειδικό αφιέρωμα του HBO και ως μέρος ενός πακέτου που ονομάζεται Four Flicks, έχει αποκατασταθεί, έχει υποστεί remastering και έχει επεκταθεί με προηγουμένως ακυκλοφόρητες εκτελέσεις των "Start Me Up", "Tumbling Dice", "Gimme Shelter" και "Sympathy for the Devil". Και το El Mocambo 1977 είναι η πρώτη επίσημη κυκλοφορία μιας από τις δύο πλήρεις εμφανίσεις του συγκροτήματος στο κλαμπ του Τορόντο. (Τέσσερα κομμάτια από τις συναυλίες συμπεριλήφθηκαν στο Love You Live του 1977 και αποτέλεσαν ένα από τα κορυφαία κομμάτια της εν λόγω έκδοσης). Αυτό το σετ δύο CD διαθέτει μια νέα μίξη του Bob Clearmountain και περιλαμβάνει ολόκληρο το σετ του συγκροτήματος στις 5 Μαρτίου καθώς και τρία τραγούδια από την εμφάνισή τους την προηγούμενη νύχτα.

Al Stewart-The Admiralty Lights: Complete Studio, Live and Rare 1964-2009

Το box των 50 CD - ναι, σωστά διαβάσατε - ζυγίζει πάνω από 11 κιλά και είναι περιορισμένο σε 2000 αντίτυπα παγκοσμίως. Το πολυτελές σετ περιλαμβάνει την πλήρη αρχική σειρά των 21 στούντιο άλμπουμ του Stewart, τα οποία έχουν υποστεί remastering από τις αρχικές μεταφορές των tapes, έχουν τοποθετηθεί σε αυθεντικά εξώφυλλα και παρουσιάζονται σε πολυτελή περιβλήματα τύπου LP. Περιλαμβάνονται επίσης 18 δίσκοι με πρωτόγνωρες ζωντανές ηχογραφήσεις συναυλιών από το 1970 έως το 2009, τρεις δίσκοι με σπάνιες εμφανίσεις στο BBC από το 1965-1972 και οκτώ δίσκοι με "Demos, Outtakes and Rarities", που προσφέρουν μια σπάνια εσωτερική ματιά στον κόσμο του Stewart. Και... ένα σκληρόδετο επιτραπέζιο βιβλίο 160 σελίδων.

Frankie Valli and the Four Seasons-Working Our Way Back to You

Αυτό το τεράστιο box set περιλαμβάνει 44 CD (και ένα LP), ζυγίζει περιπου 12 κιλά και περιλαμβάνει και ένα βιβλιο με σκληρό εξώφυλλο. Το σετ έχει συγκεντρωθεί με την πλήρη συνεργασία και υποστήριξη του Frankie Valli και του μέλους του συγκροτήματος Bob Gaudio. Η συλλογή καταγράφει κάθε βήμα του Valli μέσα από μια καριέρα 195 singles και 31 στούντιο άλμπουμ. Το υλικό περιλαμβάνει ένα σύνολο από ακυκλοφόρητες μουσικές επιλογές, σπάνιους θησαυρούς και μίξεις που δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και καιρό, συμπεριλαμβανομένων των πολυπόθητων κομματιών που έκανε το γκρουπ για τη Motown.

Neil Young-Toast + Dorothy Chandler Pavilion 1971 + Harvest (50th Anniversary Super Deluxe Edition)

Ο πάντα παραγωγικός Neil Young συνεχίζει να ανοίγει το NYA (Neil Young Archives) στους θαυμαστές του. Το Toast είναι ένα μέχρι πρότινος "χαμένο" άλμπουμ που ηχογραφήθηκε με τους Crazy Horse το 2000-2001 αλλά εγκαταλείφθηκε πριν κυκλοφορήσει. Περιλαμβάνει διαφορετικές εκδοχές τεσσάρων τραγουδιών που περιλαμβάνονταν στο Are You Passionate και τρία τραγούδια που δεν είχαν κυκλοφορήσει στο παρελθόν. Το Dorothy Chandler Pavilion 1971 είναι ένα άλλο πρώιμο live set. Το σόλο ακουστικό σόου περιλαμβάνει τραγούδια που ήταν τόσο καινούργια όσο και κάποια που χρονολογούνται από την εποχή των Buffalo Springfield. Τέλος, υπάρχει μια επετειακή αναβάθμιση για τα 50 χρόνια του αγαπημένου άλμπουμ Harvest του Young, το οποίο διατίθεται ως single σετ δύο LP/δύο DVD-7″ και ως σετ τριών CD/δύο DVD. Συμπίπτει με την κυκλοφορία μιας ταινίας, Neil Young: Harvest Time, που γυρίστηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 1971, με υλικό που δεν έχει προβληθεί ποτέ πριν.

Frank Zappa-The Mothers 1971

Παρουσιάζοντας μια σειρά από ιστορικές συναυλίες του 1971 από τον Frank Zappa και τους Mothers, συμπεριλαμβανομένων των συναυλιών στο Fillmore East της Νέας Υόρκης και στο Rainbow Theatre του Λονδίνου, το σετ 100 τραγουδιών, διάρκειας σχεδόν 10 ωρών, συγκεντρώνει κάθε νότα από τις τέσσερις συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Fillmore East στις 5-6 Ιουνίου 1971, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του encore των John Lennon και Yoko Ono. Περιλαμβάνεται επίσης ολόκληρη η παράσταση στο Rainbow Theatre του Λονδίνου, στις 10 Δεκεμβρίου 1971, ένα γεγονός που παραλίγο να τερματίσει την καριέρα και τη ζωή του Zappa.

Ο κατάλογος ατελείωτος όπως καταλαβαίνετε οπότε μην παραλείψετε αυτά, που κυκλοφόρησαν επίσης το 2022.

Aerosmith—1971: The Road Starts Hear
Cheap Trick—Live at the Whisky 1977
Eric Clapton—Nothing But the Blues
Leonard Cohen—Hallelujah & Songs from His Albums
The Everly Brothers—Hey Doll Baby
Jimi Hendrix Experience—Los Angeles Forum—April 26, 1969
Norah Jones—Come Away With Me (20th Anniversary Deluxe Edition)
Janis Joplin & Jorma Kaukonen—The Legendary Typewriter Tape: 6/25/64 Jorma’s House
Christine McVie—Songbird
John Mellencamp—Scarecrow (Super Deluxe Edition)
The Monkees—Headquarters (Super Deluxe Edition)
Willie Nelson—Live at Budokan
NRBQ and the Whole Wheat Horns—Park West 83
Lou Reed—Words & Music, May 1965
Keith Richards—Main Offender (30th Anniversary Deluxe Edition)
Rush—Moving Pictures (40th Anniversary Deluxe Edition)
The Smithereens—The Lost Album
Mavis Staples/Levon Helm—Carry Me Home