Η punk οραματίστρια Vivienne Westwood

Η punk οραματίστρια Vivienne Westwood
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πέθανε στα 81 της χρόνια

31 Δεκεμβρίου 2022

 

Του Ηλία Σελιμά

Η Vivienne Westwood, η οποία έντυσε τους Sex Pistols και πρωτοστάτησε στις τάσεις της μόδας του βρετανικού πανκ, πέθανε σε ηλικία 81 ετών στις 29 Δεκεμβρίου.

"Η Vivienne Westwood πέθανε σήμερα, ειρηνικά και περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της, στο Κλάπαμ του νότιου Λονδίνου", ανέφερε ένα tweet από τον επίσημο λογαριασμό της. "Ο κόσμος χρειάζεται ανθρώπους σαν τη Vivienne για να κάνουν μια αλλαγή προς το καλύτερο". Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Έγινε γνωστή αφού άνοιξε το κατάστημα μόδας SEX στο Λονδίνο μαζί με τον Malcolm McLaren, ο οποίος αργότερα ανέλαβε τους Pistols. Ενώ μια πλειάδα μουσικών στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80 φορούσαν τα σχέδιά της, είχαν πελάτες επίσης στο κατάστημα τους Chrissy Hynde, Glen Matlock και Toyah Willcox. Τα επόμενα χρόνια τα ρούχα της φορέθηκαν από είδωλα του Χόλυγουντ και βασιλικά πρόσωπα, ενώ συνέχισε να ωθεί τη βιομηχανία της μόδας προς πιο βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα.

"Αγοράστε λιγότερα, επιλέξτε καλά, κάντε το να κρατήσει", ανέφερε μια δήλωση αποστολής στον επίσημο ιστότοπό της. "Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια αντίφαση μεταξύ του ακτιβισμού μας και της βιομηχανίας στην οποία ανήκουμε. Η μόδα δημιουργεί προϊόντα που πολύ συχνά είναι προϊόντα μιας χρήσης και τα οποία -μέσω της δημιουργίας, της διανομής και της ενδεχόμενης απόρριψής τους- μπορεί να έχουν δυσανάλογα αρνητικές επιπτώσεις στον πλανήτη μας, την άγρια φύση και τους ανθρώπους του. Το ξέρουμε αυτό και ξέρουμε ότι πρέπει να το κάνουμε καλύτερα. Είμαστε υπερήφανοι για τις αλλαγές που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να κάνουμε".

Γεννημένη σε ένα χωριό της βορειοδυτικής Αγγλίας το 1941, η Vivienne Isabel Swire ανακάλυψε από νωρίς την ικανότητά της να δουλεύει με τα χέρια της. Ακολούθησε καριέρα στη μόδα με την υποστήριξη της οικογένειάς της, αλλά μόλις γνώρισε τον McLaren συνειδητοποίησε το μέγεθος της δημιουργικότητάς της. Ενώ ίδρυσε τη δομή της μόδας του πανκ και του νέου κύματος, διατηρούσε πάντα μια σφοδρή υποστήριξη της κοινωνικής αλλαγής - παρά την εναλλακτική άποψη του McLaren που αυτοπροσδιορίζεται ως "απατεώνας". Έγινε Dame Westwood μετά τη βράβευσή της με O.B.E. το 2006 για τις υπηρεσίες της στη μόδα και την υποδύθηκε η Talulah Riley στη μίνι σειρά Pistol του 2022.

Σε μια συνέντευξη τουs το 2018 δήλωσε : "Νομίζω ότι όλοι οι ακτιβιστές παρακινούνται από το ίδιο πράγμα. Είναι απλά αυτό που είσαι. Η ανθρώπινη φυλή, νοιάζεται πραγματικά για τους άλλους ανθρώπους που υποφέρουν, έτσι δεν είναι; Βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Διαφορετικοί άνθρωποι προφανώς αισθάνονται υπεύθυνοι σε διαφορετικό βαθμό. Αλλά πάντα ένιωθα ότι, αν δεν το κάνει κανείς άλλος, πρέπει να το κάνω εγώ".

Υποστήριξε: "Δεν είναι αλήθεια αυτή η παλιά ιδέα που είχε ο Μάλκολμ και άλλοι άνθρωποι, ότι όταν είσαι νέος είσαι γεμάτος φωτιά, επαναστατικότητα και ενθουσιασμό και όταν γερνάς γίνεσαι άχρηστος. Όχι, το αντίθετο είναι αλήθεια. Όσο μεγαλώνεις, η ζωή σου γίνεται πιο πλούσια. Είναι απίστευτο. ... Υποθέτω ότι είμαι πανκ επειδή είμαι μαχητής. Γεννιέσαι με τον χαρακτήρα που έχεις και πάντα θα αγωνίζομαι. Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς".