Ο Fred White, ντράμερ των Earth Wind and Fire, πέθανε στα 67 του χρόνια

Ο Fred White, ντράμερ των Earth Wind and Fire, πέθανε στα 67 του χρόνια
Ακολουθήστε μας στο Google news

Έπαιξε σε επιτυχίες όπως τα September, Shining Star και Let s Groove.

04 Ιανουαρίου 2023

 

Του Ηλία Σελιμά

Ο θάνατος του White επιβεβαιώθηκε σε μια ανάρτηση στο Instagram από τον αδελφό του, Verdine White, ο οποίος έπαιζε μπάσο στο συγκρότημα μαζί με τον ετεροθαλή αδελφό τους, τραγουδιστή Maurice White, ο οποίος πέθανε το 2016.

"Η οικογένειά μας είναι θλιμμένη σήμερα με την απώλεια ενός καταπληκτικού και ταλαντούχου μέλους της οικογένειας", έγραψε ο Verdine White. "Ενώνεται με τους αδελφούς μας Maurice, Monte και Ronald στον ουρανό και τώρα παίζει ντραμς με τους αγγέλους!"

Γεννημένος στο Σικάγο το 1955, ο Frederick Eugene Adams άρχισε να παίζει ντραμς όταν ήταν 9 ετών, αφού ο αδελφός του Monte του έφτιαξε ένα ζευγάρι drum sticks. "Ήμουν πραγματικά ενθουσιασμένος από το γεγονός ότι είχε αφιερώσει χρόνο για να τα φτιάξει, οπότε έπαιζα με αυτά για περίπου ενάμιση χρόνο πριν φτάσουν στο μέγεθος μολυβιού", θυμήθηκε αργότερα στο Modern Drummer. "Πραγματικά, αυτό που συνέβη ήταν ότι καθόμουν και παρακολουθούσα τον εαυτό μου να εξασκείται και η κίνηση των drum sticks σχεδόν με υπνώτιζε. Έγινε κάτι που ήθελα να συνεχίσω να κάνω".

Μέχρι να γίνει έφηβος, ο Fred, ο οποίος άλλαξε το επώνυμό του για να ταιριάζει με αυτό του Maurice, έπαιζε σε τοπικά κλαμπ. Εμφανίστηκε επίσης σε πολλά κλασικά άλμπουμ στις αρχές της δεκαετίας του '70, όπως το Extension of a Man του Donny Hathaway (1973) και το Feats Don't Fail Me Now των Little Feat (1974), προτού ενωθεί με τα αδέρφια του στους Earth, Wind & Fire λίγο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ τους Open Our Eyes το 1974. Το πρώτο LP του συγκροτήματος με τη συμβολή του έφτασε το επόμενο έτος, το 1975: That's the Way of the World, το οποίο έφτασε στο Νο. 1 του Billboard 200 chart και περιλάμβανε το Νο. 1 hit "Shining Star".

Όταν ο Fred White μπήκε για πρώτη φορά στους Earth, Wind & Fire, μοιράστηκε τα ντραμς με τον Ralph Johnson, ένα σχήμα που αργότερα εγκαταλείφθηκε για να παίξει μόνο ο White τα ντραμς.

"Ο Fred ήταν ο τοίχος από τούβλα", έγραψε ο Maurice White στα απομνημονεύματά του το 2016, My Life With Earth, Wind & Fire. "Έδινε ένα στιβαρό ρυθμό και ένα στερεό συναίσθημα, ανεκτίμητες ιδιότητες σε έναν ντράμερ. Ήταν ένα από τα καλύτερα πράγματα που είχαμε".

Το 1978, το πιο γνωστό τραγούδι του συγκροτήματος, το "September", ανέβηκε στην κορυφή των charts: Νο. 1 στην κατάταξη Billboard Hot Soul Songs, Νο. 8 στο κύριο chart και Νο. 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το τελευταίο άλμπουμ των Earth, Wind & Fire στο οποίο εμφανίστηκε ο Fred White ήταν το Electric Universe του 1983. Το συγκρότημα έμεινε σε παύση την επόμενη χρονιά και ο Fred δεν επέστρεψε όταν επανασυνδέθηκε το 1987. Συμπεριλήφθηκε όταν το συγκρότημα εισήχθη στο Rock & Roll Hall of Fame το 2000.

"Αυτό το θεμέλιο του οικογενειακού groove, χτίστηκε πάνω στον Maurice, τον Verdine και τον Freddy", μοιράστηκε στο Twitter ο τραγουδιστής των Earth, Wind & Fire, Philip Bailey, μετά την είδηση του θανάτου του White. "Δεν χρειάστηκε ποτέ να πούμε πολλά ... το groove ήταν μέσα στο αίμα του".