ΓΙΑ ΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ MAIL ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

ΓΙΑ ΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ MAIL ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τι συμβαίνει στα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης

27 Αυγούστου 2010Ένα πολύ ενδιαφέρον mail, άκρως κατατοπιστικό, μου έστειλε ο αναγνώστης μας Κώστας Σκαλιστής σχετικά με τα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης. Διαβάστε το:

Γεια σας κ. Κανελλόπουλε,
Μένω στη Θεσσαλονίκη και καθώς ζητήσατε τη γνώμη των ακροατών της πόλης, σας παραθέτω την άποψή μου.
Η ιστορία του ραδιοφώνου της Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Εκτός του ότι το πρώτο ραδιόφωνο σε όλα τα Βαλκάνια εξέπεμψε από τη Θεσσαλονίκη (το ράδιο-Τσιγγιρίδης), τις δεκαετίες 70 και 80, όταν δεν υπήρχε ακόμα ιδιωτική ραδιοφωνία, οι ραδιοπειρατές της Θεσσαλονίκης ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς, δημιουργώντας, όντας τότε πολύ νέοι, ένα ακροατήριο που τους ακολουθεί συνέχεια. Πολλά από τα μεγάλα ονόματα του σημερινού ραδιοφώνου ήταν ραδιοπειρατές, όπως ο Κανάκης, ο Κομνηνός και πολλοί άλλοι.

Όσον αφορά το σήμερα, πράγματι οι Θεσσαλονικείς δεν ακούνε αθηναϊκά ραδιόφωνα, και κατά τη γνώμη μου, ορθώς πράττουν. Πρώτα από όλα, η Θεσσαλονίκη έχει σχεδόν 60 ραδιόφωνα, πολύ περισσότερα σε αριθμό από αυτά της Αθήνας (59 βρήκα πριν 2 μέρες με το bandscan του κινητού μου). Αναρωτιέμαι αν υπάρχει άλλη Ευρωπαϊκη πόλη με τόσα ραδιόφωνα. H δυνατότητα επιλογής επομένως είναι δεδομένη, σε αντίθεση με την υπόλοιπη περιφέρεια.

Στα ενημερωτικά ραδιόφωνα, το Ράδιο θεσσαλονίκη έχει την πρωτοκαθεδρία εδώ και 2 δεκαετίες. Είναι ο μόνος σταθμός που έχει 24ωρο ζωντανό πρόγραμμα, οπότε ειδικά τη νύχτα που οι άλλοι σταθμοί παίζουν μόνο μουσική, είναι σαφώς προτιμητέος για παρέα στους ξενύχτηδες. Όταν συμβεί κάτι τη νύχτα, όπως π.χ ο σεισμός προ μηνός περίπου, όλοι ανοίγουνε ράδιο-θεσσαλονίκη.

Πολύ καλύτερος κατά τη γνώμη μου είναι ο κρατικός 102 της ΕΡΤ-3, ο οποίος ακούγεται σε πολλά μέρη της Β. Ελλάδας (τον άκουγα φαντάρος στον Έβρο), αν και τώρα με τις απολύσεις των συμβασιούχων δεν ξέρω τι πρόγραμμα θα παρουσιάσει από το Σεπτέμβριο.

O Fm-100, δημοτικός, έχει ένα σχετικά καλό επίπεδο ενημέρωσης σε αντίθεση με την tv-100 που έχει καταντήσει προπαγανδιστικό μέσο της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Ο Real-fm 107.1, έχει αρκετές ώρες δικό του τοπικό τπρόγραμμα. Τα μεγάλα ονόματα, Χατζηνικολάου-Τράγκας ακούγονται, αλλά πολλές από τις υπόλοιπες ώρες καλύπτονται από τοπικούς παραγωγούς. Προσπάθησα πρόσφατα να ακούσω το Μάνο Τσιλιμίδη, αλλά στην ώρα του ακουγόταν κάποιος άλλος.

O Flash 99.4 παλαιότερα είχε αρκετές εκπομπές από τοπικούς παραγωγούς, τώρα όμως πρέπει να έχει μείνει μόνο το ritmo-latino, μια εξαιρετική εκπομπή για τη μουσική της Λατινικής Αμερικής.

Τέλος, O Ιmagine 89.7, όταν ξεκίνησε ακουγόταν πολύ φρέσκος με ενημέρωση το πρωί και ωραίες μουσικές μέχρι αργά το βράδυ. Είχε φτάσει στην πρώτη τριάδα στις ακροαματικότητες. Ακούγεται ακόμα με ευχαρίστηση, καθώς πολλά "ονόματα" έχουν εκπομπές εδώ : Κανάκης, Σερβετάς, Στάθης Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Μιχαλόπουλος κ.α.

Στα μουσικά ραδιόφωνα, υπάρχουν άπειρες επιλογές, οπότε δε νομίζω να υπάρχει κανένας λόγος να προτιμήσει κάποιος κάποιον Αθηναϊκό σταθμό.

Για τους λαϊκούς σταθμούς δεν έχω άποψη, υπάρχει πάντως πληθώρα ραδιοφώνων: Κοσμοράδιο, Πανόραμα, Ραδιοκύματα, Λαϊκός, Παλμός και άλλοι που ίσως μου διαφεύγουν.

Στο έντεχνο υπάρχουν ο Μύθος 93.4, σταθερή αξία, αν και το πρόγραμμά του υποβαθμίζεται συνεχώς ελλείψη παραγωγών, και ο Έκφραση 92.4, ο οποίος στις αρχές τις δεκαετίας ήταν από τους πρώτους συνολικά, αλλά κατάντησε και αυτός με 3 ώρες μόνο ζωντανής εκπομπής το πρωί. Επίσης και ο 90.4, το αδερφάκι του 902 με τοπικό πρόγραμμα, που όταν δεν κάνει πολιτική προπαγάνδα ακούγεται με ενδιαφέρον.

Στο Ροκ ο 105,5 Rock είναι σταθερή αξία με πρόγραμμα από τις 6 το πρωί μέχρι μετά τα μεσάνυχτα, ο Rock-Radio 104.7 του Βακάρου, λίγο πιο εμπορικός, και ο 89 Rainbow, που ενώ παίζει ωραίες μουσικές, εδώ και ένα χρόνο περίπου ανήκει στον ίδιο όμιλο με τον Αγγελιοφόρο, και γίνεται κουραστικός διαφημίζοντας την εφημερίδα και το site της.

Στο mainstream κυριαρχεί εδώ και χρόνια ο Star-fm, με εκπομπές όλη την ημέρα. Αν και δεν ακούω τέτοια μουσική, μου κάνει εντύπωση πώς στις ακροαματικότητες είναι πλέον κάτω από τον Plus Radio 102.6, ο οποίος, αν και παίζει την ίδια περίπου μουσική δεν έχει ούτε έναν άνθρωπο πίσω από τα μικρόφωνα (σημεία των καιρών;).

Υπάρχουν πολλοί ακόμα σταθμοί που δεν έχουν συγκεκριμένο ύφος. Κατ' αρχάς ο εξαιρετικός 9.58 με εκπομπές και ενημέρωση για θέατρο σινεμά, βιβλίο και πάντα πολύ καλές μουσικές επιλογές. Για όσους δεν καίγονται για τις πολιτικές εξελίξεις, είναι η καλύτερη επιλογή. Στο ίδιο στυλ περίπου είναι και ο δημοτικός 100.6 Λόγου και Τέχνης, και αξίζει να του δοθεί προσοχή, αν και έχει ως μεγάλο μειονέκτημα το πολύ κακό σήμα εντός πόλης.

Άξιος αναφοράς ο Republic 100.3, που όταν ξεκίνησε έκανε πολύ ψηλά νούμερα, αλλά στη συνέχεια έγινε αρκετές φορές αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των συντελεστών του και κατάντησε, αν και με πλήρες πρόγραμμα, σχεδόν αδιάφορος.

Yπάρχει μια ομάδα ραδιοφώνων, που θα τα αποκαλούσα ερωτικά ραδιόφωνα, καθώς παίζουν συνεχώς τραγούδια αγάπης και είναι περήφανα για αυτό. Ακόμα και το όνομά τους το αποδεικνύει: Heart-fm 93.1, Ερωτικός 94.8,  Σ'αγαπώ 96.1. Ορισμένες φορές ακούγονται, άλλες πάλι είναι προς αποφυγή.

Στα αθλητικά ραδιόφωνα δεν έχω σαφή άποψη. Αν δε μου ξεφεύγει κάποιος, υπάρχουν το Metropolis 95.5, o Aris FM 92.8, o Libero 107.4, τα Aθλητικά Nέα 98.7 και ο Εxtra Sport 103. Κάποια από αυτά έχουνε εκπομπές μέχρι αργά τη νύχτα και είναι καλή παρέα καθώς πολλές φορές η κουβέντα ξεφεύγει απο τα αμιγώς αθλητικά. Δυστυχώς σε γενικές γραμμές τα ραδιόφωνα είναι οπαδικά, οπότε απευθύνονται μόνο στους οπαδούς, ούτε καν στους φιλάθλους. Πάντως έχω πετύχει αρκετές ενδιαφέρουσες εκπομπές, όπως αυτή του Μάριου Ασλαμά στο libero.

Μετά από όλα αυτά, και αν αντέξατε να διαβάσετε μέχρι εδώ, είναι νομίζω σαφές για ποιο λόγο δεν πετυχαίνουν τα ραδιόφωνα της Αθήνας στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει τεράστιος αριθμός ραδιοφώνων για όλες τις προτιμήσεις, αρκετά έχουν όλή την ημέρα εκπομπές, επίσης αρκετά από αυτά έχουν εδραιωθεί με το πέρασμα του χρόνου και έχουν αποκτήσει σταθερό κοινό, επομένως ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και κάθε νέα είσοδος εξαιρετικά ριψοκίνδυνη.

Πάντως για να κλείσω, από τη Θεσσαλονίκη λείπουν κάποια ραδιόφωνα που υπάρχουν στην Αθήνα. Χαρακτηριστικά αναφέρω τον Εν Λευκώ 87.7. Ο πολύπαθος 88.5 ήτανε κάπως στο στυλ του εν Λευκώ, αλλά τα τελευταία χρόνια απαξιώθηκε τελείως (ο κ. Καραμπεάζης τα ξέρει από πρώτο χέρι) και πριν μερικούς μήνες έκλεισε οριστικά. Προσωπικά πολύ θα ήθελα να ακούσω και τον Kosmos 93,6 στη Θεσσαλονίκη. Είναι το είδος μουσικής που λείπει από τα fm της πόλης, αλλά φαντάζομαι το γεγονός ότι είναι κρατικός το καθιστά μάλλον ανέφικτο. Και ο "105.5 στο Κόκκινο" σαν πολιτικό ραδιόφωνο που εμπίπτει στις προτιμήσεις μου θα μου άρεσε να εξέπεμπε στη Θεσσαλονίκη, αν και αμφιβάλλω αν θα τον άκουγε κανείς.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας