Το The Dark Side of the Moon των Pink Floyd γίνεται 50 ετών

Το The Dark Side of the Moon των Pink Floyd γίνεται 50 ετών
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1973

08 Ιανουαρίου 2023

 

Του Ηλία Σελιμά

Ένα από τα πιο αναγνωρισμένα άλμπουμ στην rock μουσική, το The Dark Side of the Moon των Pink Floyd, γιορτάζει την 50ή επέτειό του το 2023. Και παρόλο που δεν έχει γίνει ακόμη η επίσημη ανακοίνωση μιας διευρυμένης "ηχητικής" έκδοσης για να γιορτάσει την περίσταση, ο εκδότης του επίσημου αναμνηστικού βιβλίου διέρρευσε την είδηση ενός "πολυτελούς box set". Το βιβλίο, Pink Floyd: The Dark Side Of The Moon: The Official 50th Anniversary Book, φτάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο την 1η Μαρτίου, μέσω του εκδοτικού οίκου Thames & Hudson, στην επέτειο της αρχικής ημερομηνίας κυκλοφορίας του άλμπουμ. Η αμερικανική έκδοση έχει προγραμματιστεί για τις 7 Μαρτίου. Ως συγγραφείς της αναφέρονται οι Pink Floyd, η φωτογράφος Jill Furmanovsky και ο επί σειρά ετών καλλιτεχνικός διευθυντής των Floyd Aubrey Powell.

Από την ανακοίνωση του εκδότη: «Η συσκευασία σε μέγεθος άλμπουμ περιλαμβάνει σπάνιες και ανέκδοτες φωτογραφίες από τα παρασκήνια και επί σκηνής και αποκαλύπτει την οπτική σύλληψη του αρχικού εμβληματικού artwork του άλμπουμ. Σχεδιασμένο από την Pentagram με υψηλές προδιαγραφές, αυτό το επίσημο βιβλίο τιμά το συγκρότημα και το άλμπουμ».

Η μεγάλη είδηση της νέας έκδοσης έγινε με μια φράση κάπως "ω, παρεμπιπτόντως" στην ανακοίνωση του βιβλίου: «[Τον Μάρτιο] θα κυκλοφορήσει επίσης ένα πολυτελές box set που θα περιέχει την επανέκδοση του άλμπουμ μαζί με πολλά συναφή μουσικά αντικείμενα». Δύο ημέρες μετά την πρώτη εμφάνιση αυτής της ιστορίας στις 3 Ιανουαρίου, οι Pink Floyd δημοσίευσαν ένα teaser βίντεο στις σελίδες τους στο Facebook και το Instagram.

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στα EMI Studios (που από τότε μετονομάστηκαν σε Abbey Road Studios) το 1972 και το 1973. Μία εβδομάδα κι αυτό ήταν όλο. Το άλμπουμ-ορόσημο των Pink Floyd, που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1973, βρέθηκε στην κορυφή του αμερικανικού πίνακα πωλήσεων του Billboard στις 28 Απριλίου, για να μην επιστρέψει ποτέ ξανά στο #1. (Ανέβηκε στο #2 στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου φέρεται να έγινε το έβδομο σε πωλήσεις άλμπουμ όλων των εποχών). Αρκετά ειρωνικό για ένα από τα άλμπουμ με τις καλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, με παγκόσμιες πωλήσεις περίπου 45 εκατομμυρίων αντιτύπων.

Τώρα όσον αφορά το βιβλίο αυτό παρουσιάζει σπάνιες και ανέκδοτες φωτογραφίες από τα παρασκήνια και επί σκηνής του συγκροτήματος κατά τη διάρκεια των περιοδειών του άλμπουμ από το 1972 έως το 1975. 129 ειλικρινείς ασπρόμαυρες φωτογραφίες των Storm Thorgerson, Furmanovsky, Powell και Peter Christopherson καταγράφουν τα sound checks, τις συναυλίες και τα after shows. Μια κριτική της συναυλίας στο Γουέμπλεϊ τον Οκτώβριο του 1972, που δημοσιεύτηκε αρχικά στο Melody Maker, παρέχει μια εικόνα μιας από τις πιο διάσημες εμφανίσεις των Floyd, ενώ υπάρχει και πλήρης κατάλογος των ημερομηνιών της περιοδείας.

Το βιβλίο αποκαλύπτει επίσης την έμπνευση και υλοποίηση του εμβληματικού εξώφυλλου του άλμπουμ.

Ο Furmanovsky έχει φωτογραφίσει μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στον κόσμο, όπως οι Rolling Stones, ο Bob Dylan και οι Oasis. Έκανε το όνομά της ως η επίσημη φωτογράφος των Pink Floyd κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του The Dark Side Of The Moon και κατά τη διάρκεια της περιοδείας του άλμπουμ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Aubrey 'Po' Powell ίδρυσε το 1968 μαζί με τον Storm Thorgerson το γραφείο σχεδιασμού Hipgnosis, δημιουργώντας τα επόμενα 15 χρόνια μερικά από τα πιο εμβληματικά εξώφυλλα δίσκων για καλλιτέχνες όπως οι Pink Floyd, οι Led Zeppelin, ο Paul McCartney και οι Genesis. Ο Powell είναι σήμερα καλλιτεχνικός διευθυντής των Pink Floyd, υπεύθυνος για το σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης που έσπασε τα ρεκόρ, "Pink Floyd: Their Mortal Remains", η οποία έκανε πρεμιέρα για πέντε μήνες το 2017 στο V&A στο Λονδίνο. Η έκθεση βρίσκεται στο Μόντρεαλ μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2023.

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pink Floyd (@pinkfloyd)