Jeff Beck 1944-2023

Jeff Beck 1944-2023
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αφιέρωμα, σήμερα, στο Κανάλι Ένα 90.4

12 Ιανουαρίου 2023

Ο Jeff Beck, ο ροκ κιθαρίστας που συχνά θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών, πέθανε σε ηλικία 78 ετών. «Εκ μέρους της οικογένειάς του, με βαθιά θλίψη μοιραζόμαστε την είδηση του θανάτου του Jeff Beck», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Αφού προσβλήθηκε ξαφνικά από βακτηριακή μηνιγγίτιδα, απεβίωσε ειρηνικά χθες. Η οικογένειά του ζητάει διακριτικότητα, ενώ επεξεργάζεται αυτή την τεράστια απώλεια». Η εκπρόσωπός του, Melissa Dragich, επιβεβαίωσε την είδηση.

Ο Beck έγινε διάσημος τη δεκαετία του '60 όταν αντικατέστησε τον Eric Clapton στους Yardbirds. Έφυγε ένα χρόνο αργότερα για να δημιουργήσει το δικό του συγκρότημα The Jeff Beck Group, στο οποίο συμμετείχαν ο Rod Stewart και ο Ron Wood. Εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 1992 ως μέλος των Yardbirds και ξανά το 2009 ως σόλο καλλιτέχνης. Ο Beck τιμήθηκε με οκτώ Grammy, κέρδισε το πρώτο του το 1985 για την καλύτερη ροκ ορχηστρική ερμηνεία για το "Escape", κάτι που επανέλαβε άλλες πέντε φορές σε αυτή την κατηγορία.

Πέρυσι, ο Beck περιόδευσε με τον Johnny Depp, αφού ηχογράφησαν μαζί ένα άλμπουμ διασκευών με τίτλο "18".

Μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα τραγούδια του Beck περιλαμβάνουν το "Heart Full of Soul", ένα single του 1965 από τους Yardbirds, το "I Ain't Superstitious" από το ντεμπούτο σόλο άλμπουμ του 1968 με το The Jeff Beck Group, το "Truth", και το "Freeway Jam" από το δεύτερο άλμπουμ του, "Blow by Blow" το 1975.

Αντιδρώντας στον θάνατο του Beck, ο Stewart έγραψε στο Twitter ότι ο Beck "ήταν ένας από τους λίγους κιθαρίστες που όταν έπαιζε ζωντανά με άκουγε πραγματικά να τραγουδάω και ανταποκρινόταν. "Jeff, ήσουν ο καλύτερος, φίλε μου", ανέφερε.

Ένας άλλος πρώην συμπαίκτης του Beck, ο Wood, τίμησε επίσης τη μνήμη του την Τετάρτη, γράφοντας στο Twitter ότι θα του λείψει πολύ. "Θέλω να τον ευχαριστήσω για όλες τις πρώτες μέρες που περάσαμε μαζί στο Jeff Beck Group, κατακτώντας την Αμερική", έγραψε. "Μουσικά, σπάγαμε όλους τους κανόνες, ήταν φανταστικό, πρωτοποριακό rock 'n' roll"!

Ο μπασίστας των KISS, Gene Simmons, χαρακτήρισε το θάνατο του Beck "σπαρακτικό". "Κανείς δεν έπαιζε κιθάρα όπως ο Jeff", έγραψε ο Simmons στο Twitter. "Παρακαλώ αποκτήστε τα δύο πρώτα άλμπουμ του Jeff Beck Group και δείτε το μεγαλείο. RIP".

################

Σήμερα από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 5, στο Κανάλι 1 90,4, τιμούν τον Jeff Beck. Τα χρόνια της δεκαετίας του 60, στην αρχή παίζοντας διασκευές του Buddy Holly και Gene Vincent, την αντικατάσταση του Eric Clapton στους Yardbirds, την γνωριμία με τον Rod Stewart και το Jeff Beck Group, την συμμετοχή του σε πολλές συνεργασίες Jon Bon Jovi, Donovan, Roger Waters, John Mclaughlin, Hans Zimmer μέχρι και πρόσφατα την συνεργασία του με τον ηθοποιό Johnny Depp.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Νίκος Ξανθάκος 

################

Και η Kafka, απόψε στις 9, στο Nostos 100.6 θα έχει αφιέρωμα στον Jeff Beck.