Ο αγώνας ενάντια στον ναζισμό δεν είναι ούτε μια εύκολη ούτε μια τελειωμένη υπόθεση.

Ο αγώνας ενάντια στον ναζισμό δεν είναι ούτε μια εύκολη ούτε μια τελειωμένη υπόθεση.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Του Θωμά Σίδερη

20 Ιανουαρίου 2023

 

Η ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ, στα τόσα χρόνια που μεταδίδεται από την Ελληνική Ραδιοφωνία, έχει υλοποιήσει αμέτρητα ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ ενάντια στον ρατσισμό, στον φασισμό, στον ναζισμό, φέροντας πολλές φορές στο φως πρωτογενείς προφορικές μαρτυρίες και τεκμήρια.

Οι μαρτυρίες του Ισαάκ Μιζάν, της Εσθήρ Κοέν, της Νίνας Νεγρίν, του Βίκτωρα Βενουζίου, των παιδιών από το Λίντιτσε, οι εκπομπές σε συνεργασία με την Πολωνική Ραδιοφωνία και το Πανεπιστήμιο Καρόλου στην Πράγα, οι εκπομπές για τα μαρτυρικά χωριά Δίστομο, Κομμένο, Λιγκιάδες, Καλάβρυτα, Βιάννο.

Μια εκπομπή ενάντια στον ναζισμό ήταν και το ντοκιμαντέρ για το λεγόμενο Τάγμα Αζόφ, που οι κάθε λογής ακροκεντρώοι, θιασώτες μιας "σοβαρότερης Χρυσής Αυγής", ανέγνωσαν σκοπίμως ως εκπομπή ενάντια στον πολύπαθο Ουκρανικό λαό, αγνοώντας επιδεικτικά τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα όλων, μα όλων, των ντοκιμαντέρ της Αφύλαχτης Διάβασης.

Ο αγώνας ενάντια στον ναζισμό δεν είναι ούτε μια εύκολη ούτε μια τελειωμένη υπόθεση. Κι αυτό το βλέπουμε στην Ιταλία σήμερα αλλά και στη Σουηδία και στην Πολωνία και αλλού.

Ο νομικός Δημήτρης Ζώτος ανέφερε στο σημερινό ντοκιμαντέρ της εκπομπής ότι το πρώτο βήμα για να σπάσεις την αλυσίδα του ναζισμού είναι να νικήσεις τον φόβο.

Οι δύο μάρτυρες στα Πετράλωνα νίκησαν τον φόβο, μίλησαν και μόνο έτσι η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στοιχειοθετήθηκε ως ρατσιστικό έγκλημα και όχι ως μια λογομαχία που κατέληξε σε έγκλημα, όπως ανέφερε και το αρχικό βούλευμα.

Δέκα χρόνια μετά, η γειτονιά των Πετραλώνων πλημμύρισε ξανά από κόσμο. Το 2013 η τότε κυβέρνηση μιλούσε για "καθαρές" γειτονιές από μετανάστες, σήμερα μπορούμε να μιλάμε πια για καθαρές γειτονιές από φασίστες.
Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τέρμα. Ο πολύς δρόμος είναι ακόμα μπροστά μας.

Και ένα υστερόγραφο: Τόσο για το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τη δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων στο Πέραμα όσο και για το ντοκιμαντέρ για τον Σαχζάτ Λουκμάν η Φωνή της Ελλάδας δεν εξέδωσε το σχετικό δελτίο τύπου παρότι είχα στείλει εγκαίρως τα στοιχεία, κείμενα και φωτογραφίες. Τυχαίο;

Πηγή φωτογραφίας: ΚΕΕΡΦΑ