Παύλος Παυλίδης: Πέρα από τη θάλασσα

Παύλος Παυλίδης: Πέρα από τη θάλασσα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δισκοκριτική

21 Ιανουαρίου 2023

 

★★★★☆

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Εδώ έχουμε ένα πολύ σημαντικό έργο, από όποια πλευρά κι αν το δεις. Ο Παύλος Παυλίδης διασκευάζει Γιάννη Μαρκόπουλο, σε έναν δίσκο που κυκλοφορεί από την United We Fly. Το διασκευάζει βέβαια δεν είναι η σωστή λέξη· ο Παυλίδης «γκρεμίζει» τα τραγούδια του Μαρκόπουλου και τα «ξαναχτίζει» από την αρχή.

Και όχι μόνο στη μουσική τους, αλλά και στους στίχους τους! Αυτό δεν νομίζω να το έχω δει ποτέ ξανά. Να παίρνεις μερικούς στίχους από ένα κομμάτι, να αφήνεις κάποιους άλλους απέξω και όχι μόνο αυτό, αλλά να προσθέτεις και δικούς σου. Και να αλλάζεις και κάποιες λέξεις βάζοντας άλλες που σου ταιριάζουν καλύτερα! Πολύ συναρπαστικό για όλους εμάς τους ακροατές. Και τι τραγούδια διάλεξε ο Παύλος; Ιδού: «Πέρα από τη θάλασσα», «Οχι δεν πρέπει», «Η Ρόζα η ναζιάρα», «Γκρεμισμένα σπίτια», «Τα λόγια και τα χρόνια», «Μαλαματένια λόγια», «Μιλώ για τα παιδιά μου», «Κάτω στης Μαργαρίτας τ’ αλωνάκι» κ.ά. Εμβληματικά.

Ξεχάστε λοιπόν ό,τι γνωρίζατε γι’ αυτά, εδώ έχουμε μία άλλη πρόταση, ηλεκτρονική, σύγχρονη, άκρως ενδιαφέρουσα. Με τα πλήκτρα και τις λούπες να παίρνουν τα ηνία. Πολλούς θα τους ξενίσει ο ήχος, εντάξει, αλλά και πολλούς, μικρότερους σε ηλικία, θαυμαστές του Παύλου θα τους φέρει σε επαφή με το έργο ενός σπουδαίου συνθέτη.

Δύο τραγούδια μόνο δεν πείραξε στον πυρήνα τους ο Παύλος: «Τα λόγια και τα χρόνια» και το «Μαλαματένια λόγια» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου. Δεν θα μπορούσε άλλωστε, είναι τραγούδια που κυλούν στο αίμα μας. Γι’ αυτό και είναι οι δύο πιο αδύναμες στιγμές του άλμπουμ. Δεν πείραξε και τον Ελύτη εννοείται.

Συμμετέχει κουαρτέτο εγχόρδων και το πολυφωνικό σχήμα Διώνη. Η παραγωγή έγινε από τον Χρήστο Λαϊνά και τον ίδιο τον Παύλο. To εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Στέφανος Ρόκος.

Είπαμε, είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, από όποια πλευρά κι αν το δεις.