Ενα Δεύτερο Πρόγραμμα γεμάτο με Λουκιανό Κηλαηδόνη

Ενα Δεύτερο Πρόγραμμα γεμάτο με Λουκιανό Κηλαηδόνη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, ημέρα που συμπληρώνονται έξι χρόνια από το θάνατό του.

06 Φεβρουαρίου 2023

Θα έχει εκπομπές αφιερωμένες στον σπουδαίο Λουκιανό, αλλά και μία αποκλειστικότητα: σε πρώτη μετάδοση το τραγούδι «Ο καουμπόης με τ’ άσπρα μαλλιά», ένα τραγούδι αφιερωμένο στον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τη μουσική του οποίου έχει γράψει ο Χρήστος Καλογριδάκης, τους στίχους η Στεργιάνα Τζέγκα, ενώ ερμηνεύουν η Αλκυόνη Θηλυκού και ο Χρήστος Καλογριδάκης.

09:00-10:00 «Ας ξαναγνωρίσουμε τον Λουκιανό», με την Άντρη Βασιλειάδου. Μέσα από τα δικά του λόγια.

10:00-12:00 «Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης σε ρόλο ραδιοφωνικού παραγωγού». Ακούμε δύο ωριαίες εκπομπές του 1994 από το Αρχείο του Δεύτερου, με τραγούδια από πολλούς σταθμούς της μουσικής πορείας του, αφηγήσεις από πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, αλλά και μουσικές επιλογές επηρεασμένες από το ταξίδι αυτό και όχι μόνο.

12:00-14:00 Ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, με τον Μιχάλη Γελασάκη. Τα άγνωστα παιδικά χρόνια του, η γνωριμία με τον πατέρα του στο τμήμα μεταγωγών για πρώτη φορά σε ηλικία εννέα ετών. Η επιμονή της οικογένειας να γίνει αρχιτέκτονας, η πρώτη εργασία σε κρουαζιερόπλοια με την ειδικότητα «οδηγός ανελκυστήρος». Τα πρώτα τραγούδια με τον νεαρό Γιώργο Νταλάρα, οι μεγάλοι δίσκοι, το «Ελεύθερο Θέατρο», η μουσική για τον «Θίασο» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η πρώτη συναυλία στον Λυκαβηττό, το θρυλικό πάρτι στη Βουλιαγμένη και οι μεγάλες ραδιοφωνικές επιτυχίες του…

16:00-17:00 Το ελληνικό ελαφρό τραγούδι με τη ματιά και τη φωνή του Λουκιανού Κηλαηδόνη, σε επιμέλεια Σιδερή Πρίντεζη. Παλιά ελαφρά ελληνικά τραγούδια που αγάπησε ο Λουκιανός σε αυθεντικές εκτελέσεις και άλλα που ο ίδιος επανέφερε στη δισκογραφία, μαζί με την άποψη και τα σχόλιά του για το συγκεκριμένο είδος.

20:00-21:00 Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ως «πολιτικό ον» μέσα από τα τραγούδια του, σε επιμέλεια Έλενας Διάκου.

21:00-22:00 Από τον «Θίασο» στο «Αχ! Πατρίδα μου γλυκιά». Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης αφηγείται την ιστορία τού ελληνικού τραγουδιού με το δικό του τρόπο. Έξι χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή, ο Γιώργος Τσάμπρας θυμάται, μεταξύ άλλων, τον τρόπο που ο Λουκιανός Κηλαηδόνης αφηγήθηκε, μέσα από τις επιλογές του, την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού

22:00-23:00 Ο Κώστας Θωμαΐδης μοιράζεται προσωπικές μνήμες από τα χρόνια που ο Λουκιανός είχε τα λαϊκά του τραγούδια, τα Μικροαστικά, τα Απλά Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας και τις παραστάσεις του Ελεύθερου Θεάτρου.

23:00 Συναυλία με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη.
Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μεταδίδεται η συναυλία που είχε δώσει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης στο άλσος της Αγίας Παρασκευής στις 27 Αυγούστου 1999. Στην περιγραφή ήταν ο Θέμης Ροδαμίτης.

Επιμέλεια επαναλήψεων: Σιδερής Πρίντεζης.