Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στη Φωνή της Ελλάδας

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στη Φωνή της Ελλάδας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ειδικές εκπομπές για τον εορτασμό της ημέρας μνήμης.

09 Φεβρουαρίου 2023

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η οποία θεσπίστηκε προς τιμήν του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού, η Φωνή της Ελλάδας θα βγάλει στον αέρα πλήθος ειδικών εκπομπών. Παρακάτω το σχετικό πρόγραμμα σε ώρες Ελλάδας (μπορείτε να την ακούσετε στο ERTecho):

08.00 Πέτρος Δίπλας / Δημήτρης Κοντογιάννης
Στην εκπομπή «Η παγκόσμια φωνή μας» είναι καλεσμένος ο Ιταλός ελληνιστής Francesco Colafemmina.

09.00 Χρήστος Παγώνης
Στην εκπομπή μιλούν ο γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και καθηγητής, Γιάννης Χρυσουλάκη.

10.00 Προκόπης Αγγελόπουλος
Καλεσμένος στην εκπομπή «Πάρε τον χρόνο σου» είναι ο Θεμιστοκλής Παπαδόπουλος, γλωσσολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Η γλωσσική πολιτική της νεότερης Ελλάδας».

12.00 Φούλη Ζαβιτσάνου
Στην εκπομπή «Αποτύπωμα» της «Φωνής της Ελλάδας» συναντά τον Φοίβο Παναγιωτίδη, καθηγητή Θεωρητικής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου και συγγραφέα των βιβλίων «Μίλα μου για γλώσσα» και «Μέσα από τις λέξεις».

13.00 Θανάση Χούπη
Ο καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Νάπολης και της Καλαβρίας και λεξικογράφος Γιάννης Κορίνθιος είναι καλεσμένος στην εκπομπή «Έλληνες παντού». Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδέα του κ. Κορίνθιου ήταν η θεσμοθέτηση μιας Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

15.00 Μαρία Κουτσιμπύρη
Στην εκπομπή «Τα ξωτικά της παράδοσης», είναι προσκεκλημένη η Φωτεινή Τυράσκη, συγγραφέας και γραφίστρια, που έχει δημιουργήσει οπτικοακουστικό υλικό για την υποστήριξη του Κώδικα της Ελληνικής Γλώσσας.

17.00 Γιάννης Παπουτσάκης
Ένα αφιέρωμα στον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν οι ακροατές στην εκπομπή «Ταξιδεύοντας με φως ελληνικό». Παράλληλα, θα διαβαστούν ποιήματα του Ελύτη, του Σεφέρη, του Βρεττάκου, της Αρβελέρ και του Γκάτσου, στα οποία παρουσιάζεται η αγάπη τους για τη γλώσσα μας και αναδεικνύεται η σημασία της για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

19.00 Άγγελος Σταθόπουλος
Ένα αφιέρωμα στη γοητεία της ελληνικής γλώσσας, σε λέξεις του ελληνικού αλφαβήτου που χαρακτηρίζονται για τη δύναμη και την ομορφιά τους, στην εκπομπή «Της ψυχής μου το χώμα» με καλεσμένο τον καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορο Χαραλαμπάκη.

20.00 Αντώνης Καραγιαννάκης
Η εκπομπή «Καλές θάλασσες» θ’ αναφερθεί σε ποιήματα και διηγήματα που έχουν σχέση με τα καράβια και τους ναυτικούς, τα λιμάνια και τη θάλασσα.