Δείτε το Μονόγραμμα για τον Μάριο Βίττι

Δείτε το Μονόγραμμα για τον Μάριο Βίττι
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η εκπομπή αφιέρωμα στον κορυφαίο Ιταλό νεοελληνιστή που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών.

15 Φεβρουαρίου 2023

Σπουδαίος μελετητής της ελληνικής γλώσσας, στενός φίλος του Οδυσσέα Ελύτη, του Μίκη Θεοδωράκη και πολλών άλλων λογοτεχνών και καλλιτεχνών, είχε δημοσιεύσει στην Ιταλία το πολυμεταφρασμένο εμβληματικό έργο του "Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας".
Γεννήθηκε το 1926 στην Κωνσταντινούπολη με ελληνική καταγωγή από τη μητέρα του. Σπούδασε στη Ρώμη και σταδιοδρόμησε ως καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας. Για τη συμβολή του στις νεοελληνικές σπουδές τιμήθηκε με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του Παρισιού και της Λευκωσίας.
Σ' αυτόν οφείλουμε μια σειρά από αποκαλυπτικά κείμενα του Ανδρέα Κάλβου, το εντελώς άγνωστο θρησκευτικό δράμα «Ευγένα» του 1646 του Θοδ. Μοντσελέζε, το έργο ανωνύμου «Η στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι» που εκδόθηκε το 1870 στη Βραΐλα και άλλα πολλά.
Στην Ελλάδα εκδόθηκαν τα βιβλία του με την αλληλογραφία του Α. Κάλβου (Πηγές για τη Βιογραφία του Κάλβου, 1963). Άλλα έργα του ενδεικτικά: «Ιδεολογική λειτουργία της ελληνικής ηθογραφίας» (1974), «Η γενιά του Τριάντα: ιδεολογία και μορφή» (1977), «Εισαγωγή στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη» (1978), «Ο Κάλβος και η εποχή του» (1995), «Οδυσσέας Ελύτης – κριτική μελέτη» (1974), κ.ά.

Ο κορυφαίος νεοελληνιστής αυτοβιογραφείται στην εκπομπή Μονόγραμμα το 2008, παραγωγής Γιώργου Σγουράκη. Σκηνοθεσία: Ηρώ Σγουράκη

Δείτε το αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ στο ERTFLIX