Γιατί ένα ντοκιμαντέρ για το μουσικό ραδιόφωνο τώρα;

 Γιατί ένα ντοκιμαντέρ για το μουσικό ραδιόφωνο τώρα;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πάμε λίγο πίσω στο χρόνο.

23 Φεβρουαρίου 2023

Της Όλγας Λασκαράτου

30 χρόνια πριν μπαίνω στο ραδιόφωνο, αρχικά στην δισκοθήκη και μετά στις μουσικές επιμέλειες, στον ΣΚΑΪ τότε επί Σοφίας Μιχαλίτση. Μετά αρχίζω μουσικές εκπομπές εκεί και στον Μελωδία. 12 χρόνια πριν ο Μελωδία, ο μοναδικός μέχρι τότε ρ/σ χωρίς playlist τελικά το υιοθετεί. Τότε φεύγω. Και από τότε αρχίζει μια μικρή οδύσσεια που γέννησε toradiofono.gr κι όταν αυτό διαλύθηκε σκέφτηκα να αποχαιρετήσω για πάντα το ραδιόφωνο.

Συμπτωματικά με προσέγγισε ο Χρήστος Τόλης να συζητήσουμε κάποιες ιδέες για ντοκιμαντέρ. Ιδέα δεν είχα από εικόνα αλλά ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ είχα κάνει. Η μόνη επιθυμία μου ήταν να κάνουμε κάτι για το ραδιόφωνο γιατί ένιωθα πως είχε ήδη περάσει σε άλλη εποχή κι ήταν χρήσιμο να καταγραφεί. Χρήσιμο για όποιον θελήσει να μάθει τι μέσο ήταν το ραδιόφωνο κάποτε και τι μέσο είναι τώρα και πως η αλλαγή της εποχής του ραδιοφώνου στο playlist επηρέασε την ακρόαση της μουσικής αλλά και τη δημιουργία και την επικοινωνία της πληροφορίας γύρω από την μουσική και το τραγούδι.

Συναντήθηκα με συναδέλφους μου, με πρώην διευθυντές σταθμών, με καλλιτέχνες, με δημοσιογράφους, με ανθρώπους επικοινωνίας και διοργάνωσης συναυλιών αλλά και με γιατρούς και μίλησα μαζί τους για το ραδιοφωνικό τοπίο του καιρού μας και για τα αποτελέσματα του playlist στην μουσική πραγματικότητα. Τα γυρίσματα κράτησαν ενάμιση χρόνο. Όταν τελείωσαν ξαναβρέθηκα τελικά στο ραδιόφωνο, στα Παραπολιτικά 90.1 τότε και μετά ήρθαν οι καραντίνες που μας αναστάτωσαν σε όλα τα επίπεδα.

Έτσι πέρασε αρκετός καιρός με ζυμώσεις μέσα στην ομάδα που φτιάξαμε για το ντοκιμαντέρ. Άνθρωποι ήρθαν κι έφυγαν. Παραγωγή δεν υπήρχε επομένως είναι κάτι εντελώς χειροποίητο με την έννοια του ότι ο καθένας μας έβαλε την τέχνη του, σήκωσε μανίκια χωρίς να έχουμε κανέναν από πίσω να μας στηρίζει. Αυτό όμως εμπόδισε συχνά τη δημιουργική διαδικασία και την καθυστέρησε αρκετά. Τελικά καταφέραμε να το ολοκληρώσουμε και ανυπομονούμε να σας το παρουσιάσουμε. Το «Μια φωνή μέσα στη νύχτα» θα προβάλλεται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από το τμήμα Πλατφόρμα, δηλαδή διαδικτυακά μπορείτε να κλείσετε θέση (έχουν περιορισμένο αριθμό οι θέσεις) και να το δείτε από την πλατφόρμα του φεστιβάλ.

Εύχομαι αυτό το φιλμ να δώσει μια απάντηση σε όσους κατά καιρούς με ρωτάνε: γιατί όταν αλλάζω ραδιόφωνο παίζει το ίδιο τραγούδι;