Ένα podcast στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που αξίζει να ακούσετε
06 Μαρτίου 2023Από τις 2 έως τις 12 Μαρτίου, ακροατές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν δωρεάν, μέσα από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, όλα τα podcasts που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, τα οποία πραγματοποιούν παγκόσμια πρεμιέρα. Επιπλέον, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τα ακούσει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Podcast Room, στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α – Λιμάνι Θεσσαλονίκης), για όλη τη διάρκεια του 25ου ΦΝΘ.
Εμείς σας προτείνουμε το «Από το θαύμα στο τραύμα» που είναι δύο δικών μας ανθρώπων, του Αντώνη Παπαβομβολάκη και του Κωνσταντίνου Βρεττού. Μιλάνε τρεις μητέρες που έχασαν τις κόρες τους. Η Κούλα Αρμουτίδου (μητέρα Ελένης), η Ελένη Κρεμαστιώτη (μητέρα Εραττώς) και η Αλεξάνδρα Μάκου (μητέρα Γαρυφαλλιάς).
Η έμφυλη βία και η γυναικοκτονία αποτελούσαν για αρκετές δεκαετίες άγνωστες λέξεις στην χώρα μας. Η Ελένη Τοπαλούδη, νεαρή φοιτήτρια, υπήρξε θύμα κακοποίησης, βιασμού και γυναικοκτονίας. «Το τραύμα που άφησε πίσω της είναι αγιάτρευτος καημός. Είναι επώδυνο αυτό που ζω. Η καρδιά μου και το σώμα αιμορραγεί» αναφέρει η Κούλα Αρμουτίδου. Σχεδόν 4 χρόνια μετά την δολοφονία της κόρης της, η Ελένη Κρεμαστιώτη, μητέρα της Εραττώς, ψάχνει να βρει απαντήσεις. Από τον Ιούλιο του 2021, η θέση της Γαρυφαλλιάς στα τραπέζια της οικογένειας της, παραμένει κενή, και το δωμάτιο της βρίσκεται σε τάξη, με τη μητέρα της να αναπολεί τις στιγμές αταξίας. Η Αλεξάνδρα Μάκου, θέλει να δει μέσα από τον θάνατο της κόρης της, την γέννηση ενός κόσμου σεβασμού και αλληλεγγύης.
Δημιουργός: Κωνσταντίνος Βρεττός. Παραγωγή: Αντώνης Παπαβομβολάκης - Music Row Studios. Σενάριο: Κωνσταντίνος Βρεττός, Αντώνης Παπαβομβολάκης. Πρωτότυπη μουσική: Αντώνης Παπαβομβολάκης (διασκευή του τραγουδιού «Ελένη Τοπαλούδη» του Φοίβου Δεληβοριά). Ηχοληψία: Αντώνης Παπαβομβολάκης. Μοντάζ: Αντώνης Παπαβομβολάκης. Αφήγηση: Κωνσταντίνος Βρεττός. Ελλάδα, 2023, 30΄