Η τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του Freddie Mercury (βίντεο)

Η τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του Freddie Mercury  (βίντεο)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ήταν για τη συνεργασία του με την Montserrat Caballe.

30 Μαρτίου 2023

 

Του Ηλία Σελιμά

Ο τραγουδιστής των Queen, Freddie Mercury, έδωσε τη τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη το 1987, την ίδια χρονιά που διαγνώστηκε με AIDS, γεγονός που δεν είχε αποκαλυφθεί τότε στο κοινό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία οργανώθηκε από τον αυστριακό σκηνοθέτη Rudi Dolezal, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το ντοκιμαντέρ του Mercury «Lover of Life, Singer of Songs», ο εμβληματικός frontman των Queen δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για την έναρξη της σόλο καριέρας του και τη συνεργασία του με τη σεβαστή θρύλο της όπερας Montserrat Caballe.

Στη συνέντευξη, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της περιοδείας προώθησης του single του τραγουδιστή The Great Pretender, ο Mercury εμφανίζεται ξεκάθαρα ψύχραιμος, αν και κάπως συγκρατημένος, καθώς ακουμπάει σε ένα τζουκμπόξ ενώ καπνίζει ένα τσιγάρο. Στην αρχή του σχετικού βίντεο, ο Dolezal ρωτά τον τραγουδιστή σε τι δούλευε πρόσφατα. Ο Mecrury απαντά με ενθουσιασμό: «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες δουλεύω με αυτή την καταπληκτική γυναίκα, είναι μια μεγάλη σταρ της όπερας, την λένε Montserrat Caballe, κατάγεται από τη Βαρκελώνη. Τηλεφώνησε πριν από λίγες εβδομάδες για να μου πει ότι θα ήθελε να τραγουδήσει μαζί μου. Έτσι, φυσικά, σωριάστηκα στο πάτωμα και σκέφτηκα 'Θεέ μου'. Μα την αγαπώ εδώ και χρόνια».

Μαζί, ο Mercury και η Cabelle, θα κάνουν ντουέτο στο single Barcelona του 1987, το οποίο συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο άλμπουμ της συνεργασίας τους, που κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα. Το ομώνυμο κομμάτι γράφτηκε για να γίνει ο ύμνος έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 στην ισπανική πρωτεύουσα, ωστόσο λόγω του θανάτου του Mercury το 1991, η ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού τους στη διοργάνωση δυστυχώς δεν έγινε ποτέ. Το δίδυμο ωστόσο ερμήνευσε το κομμάτι μαζί το 1988 για να καλωσορίσουν την Ολυμπιακή σημαία, αποτελώντας επίσης την τελευταία ζωντανή εμφάνιση του Mercury.

Συζητώντας για το πώς πήρε σάρκα και οστά η συνεργασία των ονείρων του, ο Mercury συνεχίζει: «Πήγα στη Βαρκελώνη σε μια τηλεοπτική εκπομπή και είπα ότι είναι η καλύτερη τραγουδίστρια στον κόσμο και θα ήθελα πολύ να τραγουδήσω μαζί της και πρέπει να το είδε. Τηλεφώνησε στο γραφείο και είπε ότι θα ήθελε να κάνουμε πράγματα. Είναι καταπληκτικό. Τώρα ασχολούμαι με την όπερα. Ξέχνα το ροκ εν ρολ... Είναι μια τέτοια πρόκληση, δεν είχα σκεφτεί ποτέ να γράψω τέτοια τραγούδια».

Και προσθέτει: «Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο. Είμαι σίγουρος ότι οι κριτικοί της όπερας θα το κατακρίνουν, αλλά είναι ωραία πρόκληση αυτή τη στιγμή στη ζωή μου».

Σε άλλο σημείο, ο Mercury περιγράφει λεπτομερώς την ιστορία πίσω από το νέο του single, The Great Pretender, μια διασκευή που αρχικά ερμήνευσε το rock 'n' roll φωνητικό συγκρότημα The Platters. Σχετικά με το πως τον τράβηξε το συγκεκριμένο τραγούδι, ο τραγουδιστής δηλώνει ότι ταίριαζε πολύ στη φωνή του.

«Τα περισσότερα από τα πράγματα που κάνω είναι σαν να υποκρίνομαι. Δηλαδή βγαίνεις στη σκηνή και προσποιούμαι ότι είμαι ένας macho άντρας και όλα αυτά. Στα βίντεο μου περνάς από όλους τους χαρακτήρες και υποκρίνεσαι ούτως ή άλλως» εξηγεί. «Οπότε είναι ένας πολύ καλός τίτλος για αυτό που κάνω και ταίριαζε σε αυτό που έκανα. Το νόημα στο τραγούδι είναι ότι προσποιείται για την αγάπη, αλλά εγώ το πάω ένα στάδιο παραπέρα... Ο τρόπος που το βλέπω είναι ότι όλα αυτά είναι προσποίηση. Είναι διασκεδαστικό».