Στέλιος Χατζημιχαήλ: «Πολλές σκηνές μέσα από το βιβλίο τις έχω εμπνευστεί από τραγούδια»

Στέλιος Χατζημιχαήλ: «Πολλές σκηνές μέσα από το βιβλίο τις έχω εμπνευστεί από τραγούδια»
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Το Μετά», το νέο βιβλίο του γνωστού ραδιοφωνικού παραγωγού.

15 Απριλίου 2023

 

Συνέντευξη στον Ηλία Σελιμά

Δεν πιστεύω πως έχω να πω πολλά πράγματα για το ποιος είναι ο Στέλιος Χατζημιχαήλ. Άλλωστε 40 χρόνια ραδιοφωνικής πορείας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Το μόνο που μπορώ να συμπληρώσω είναι πως τα μονοπάτια μας συναντήθηκαν για πρώτη φορά στον τότε Cool fm πίσω στο 1998, και από τότε τον θεωρώ δάσκαλο και συνοδοιπόρο. Ένας άνθρωπος του ραδιοφώνου ή όπως αλλιώς λένε άνθρωπος που ξέρει από ραδιόφωνο. Οι εκπομπές του σχολείο χειρισμού λόγου και παρουσίασης μιας ραδιοφωνικής εκπομπής. Να λοιπόν που ξανασυναντιόμαστε, με τον Στέλιο να βρίσκεται σε ένα καινούργιο μονοπάτι. Αυτό της συγγραφής. «Το Μετά» όπως είναι και ο τίτλος του νέου του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μωβ και μας εξιστορεί της πορεία της Ελένης που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε κάποια συνοικία του Πειραιά. Παρά τις αντιρρήσεις των δικών της, γίνεται ηθοποιός και τραγουδίστρια.

Μετά από 40 χρόνια ραδιοφωνικής πορείας ποιο ήταν το γεγονός εκείνο που άνοιξε αυτό το νέο μονοπάτι της συγγραφής;

Αυτά που μάθαινα κάθε μέρα ή όλα αυτά τα χρόνια, άκουγα και κυρίως ζούσα, αυτά που μου εκμυστηρεύτηκαν κάποιοι για κάποιους άλλους, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι ήταν κουτσομπολιά, το αντίθετο μάλιστα. Ήταν άνθρωποι που τους εκτιμούσα και τους εμπιστευόμουν. Ήταν ωραία πράγματα που έζησα μαζί τους και αυτά ήθελα να βγάλω. Στην αρχή δεν ήξερα με ποιο τρόπο να τα βγάλω και να τα κοινοποιήσω, ώσπου ξαφνικά όλες αυτές οι εικόνες έγιναν ένα μυθιστόρημα στο μυαλό μου, και το παρουσίασα. Αν και η ιστορία όπως θα διαπιστώσετε είναι άλλη, μία κοπέλα που μπαίνει στον χώρο του θεάτρου και του τραγουδιού, που ζει όλα αυτά.

Τίτλος, «Το Μετά»;

«Το Μετά» ίσως να είναι και το δικό μου μετά από το ραδιόφωνο, άλλα είναι και αυτό που ζούμε σε κάποιες καταστάσεις. Πρέπει να διαβάσεις το βιβλίο μέχρι το τέλος για να καταλάβεις ότι τελικά αυτό θα έπρεπε να είναι το τέλος… Και όχι μόνο για την ηρωίδα. Στην αρχή είχα σκεφτεί σαν τίτλο το «Ζήτημα αξιοπρέπειας» γιατί είχα σκοπό να δώσω άλλο φινάλε, αλλά όπως ξέρεις πολύ καλά αγαπώ τα happy endings. Γιατί λοιπόν μετά από αυτά που περνά η ηρωίδα να μην τελειώνουν όλα όμορφα;

Τι στοιχεία μπορείς να μας δώσεις για την πλοκή;

Οι γονείς της ηρωίδας έχουν πια πεθάνει και τους βλέπει στον ύπνο της να της λένε: «Αυτό είναι το μετά από εμάς. Εμείς σε είχαμε στην αγκαλιά μας αλλά τώρα αυτό είναι το δικό σου μετά για να ζήσεις». Το βιβλίο ξεκινάει και κλείνει με μια δημοσιογράφο. Αυτή που είχα στο μυαλό μου ήταν η Έφη Αλεβίζου. Αυτή λοιπόν η δημοσιογράφος κάνει τη βιογραφία μιας σταρ, που έκανε μικρή και αξιοπρεπή καριέρα στην Ελλάδα στο θέατρο και την τηλεόραση ώσπου αποφάσισε να φύγει στην Αμερική, (φυσικά για να μάθετε τους λόγους θα πρέπει να διαβάσετε το βιβλίο), όπου εκεί έγινε μεγάλη πρωταγωνίστρια και τραγουδίστρια. Στην επιστροφή της από την Αμερική η Έφη Αλεβίζου της κάνει την συνέντευξη με απώτερο σκοπό να γίνει η βιογραφία της. Από εκεί που νομίζουμε ότι φτάσαμε κάπου, υφίσταται το ερώτημα: Ποιο θα είναι το μετά; Γιατί η ζωή συνεχίζεται… Το μετά δεν είναι μόνο το ζητούμενο του βιβλίου αλλά και της ζωής μας. Θα σου πω ένα απλό πράγμα. Τελείωσα με το ραδιόφωνο και τώρα τι κάνουμε; Ποιο είναι το μετά για μένα; Και όσον αφορά το κάθε μέρα της ζωής, ποιο θα είναι το μετά από ένα διαζύγιο, από έναν έρωτα… Ποιο είναι αυτό το μετά; Αυτό είναι που με απασχολεί και αυτό πέρασα και στο βιβλίο.

Πόσο σχετίζεται το βιβλίο με την ραδιοφωνική σου πορεία;

Και πολύ και καθόλου θα έλεγα. Πολλές σκηνές μέσα από το βιβλίο τις έχω εμπνευστεί από τραγούδια. Και όσο κι αν σου φανεί περίεργο, όχι μόνο από ελληνικά. Παρόλα αυτά όμως δεν λείπουν και οι αναφορές σε Έλληνες δημιουργούς όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο οποίος μάλιστα το 1962 είχε βραβευτεί σαν ένας από τους μεγαλύτερους τζαζίστες παγκοσμίως. Αναφέρεται όμως και σε κάποια τραγούδια ελληνικά, η ηρωίδα έχει μεγάλη αδυναμία στην Βίκυ Μοσχολιού, όπως και εγώ, εν γένει όμως αναφέρονται και αποτελούν πηγή έμπνευσης τραγούδια που με οδηγούσαν σε κάποια μονοπάτια. Αυτό όπως καταλαβαίνεις οφείλεται στην πορεία μου στο ραδιόφωνο. Σε πολλά σημεία βέβαια η ραδιοφωνική μου πορεία αντικατοπτρίζεται μέσα στο βιβλίο. Εγώ δεν έζησα όλα αυτά τα σπουδαία πράγματα που ζει η ηρωίδα μου. Πρώτα απ’ όλα αναφέρονται μέσα σε αυτό πάρα πολλοί γνωστοί με διαφορετικά ονόματα φυσικά, και ο λόγος που έγινε αυτό είναι απλά ο σεβασμός στην μνήμη τους. Ήταν άνθρωποι που εκτίμησα στο χώρο. Άνθρωποι του θεάτρου αλλά και της μουσικής όπως η Παξινού, η Καρέζη, η Λαμπέτη... Υπάρχουν πολλοί γνωστοί μέσα στο βιβλίο, και το μόνο που μένει στους αναγνώστες και αναγνώστριες είναι να τους ανακαλύψουν.

Αν το βιβλίο ήταν σύνθημα γραμμένο σε τοίχο ποιο θα ήταν αυτό;

Μετά τον Γολγοθά έρχεται η Ανάσταση. Έχουμε περάσει πολλά σαν λαός τόσο σε πολιτικό άλλα όσο και κοινωνικό κυρίως επίπεδο που το μετά, είναι επιτακτική ανάγκη όποιο κι αν είναι αυτό. Ξέρεις κάτι; Εμένα μου αρέσουν τα παραμύθια, και μάλιστα τα παραμύθια με καλό τέλος και έτσι θέλω να είναι και η ζωή. Αλλά δεν είναι δυστυχώς.

Τελικά τι μπορεί να είναι επιτυχία στη ζωή;

Ο σεβασμός σε αυτό που νιώθεις μέσα σου. Όταν κάτι σε κυριεύει και βρίσκει ανταπόκριση, χαίρεσαι όχι περισσότερο γιατί βρήκε ανταπόκριση, αλλά γιατί είναι αυτό που νιώθεις εσύ. Την ομορφιά που νιώθεις μέσα σου. Το ιδανικό βέβαια είναι αυτό να το μοιράζεσαι. Κάποια στιγμή είχα κάνει μια εκπομπή με τα δικά μου αγαπημένα τραγούδια. Όταν λοιπόν συζήτησα με κάποια ηθοποιό του θεάτρου για το τι ανταπόκριση θα βρει ένα τέτοιο ραδιοφωνικό θέμα μου είπε: «Από την στιγμή που θα καταθέσεις αλήθεια να ξέρεις ότι την αλήθεια σου θα την νιώσει ο κόσμος». Έτσι λοιπόν κι εγώ σου λέω πως επιτυχία είναι να καταθέτεις αλήθεια και να αγγίζεις κάποιες ψυχές. Όπως αναφέρω σε κάποιο σημείο του βιβλίου μέσω της ηρωίδας μου, της λένε σε κάποια στιγμή: «Αν δεν συγκινηθείς εσύ, δεν θα συγκινήσεις κανέναν». Κι έτσι είναι τελικά. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα, χωρίς όμως να σημαίνει αυτό ότι τα αγνοούμε.

Τι γνώμη έχεις για τη νέα εποχή της καταιγιστικής πληροφορίας;

Είναι εργαλείο αναμφισβήτητα, αρκεί να μην πέσεις στην παγίδα του να κάνεις μόνο αυτό. Ο σκοπός ενός δημιουργού είναι να δημιουργήσει, να παρουσιάσει. Όπως λένε σε ένα σημείο στην ηρωίδα μου στο βιβλίο: «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι μόνο τίμια, πρέπει να φαίνεται και τίμια». Οπότε ναι, ό,τι δημιουργείς πρέπει να το βγάζεις προς τα έξω, αλλά να μην γίνει αυτοσκοπός κάτι τέτοιο.

Θυμάσαι την στιγμή που αποφάσισες να γράψεις το βιβλίο;

Ήταν αφού είχα σταματήσει από το ραδιόφωνο λόγω σύνταξης, και είχα συνειδητοποιήσει ότι δεν ήθελα να συμμετέχω πια σε ένα ραδιόφωνο με τον τρόπο που γίνεται σήμερα. Τότε λοιπόν μίλησα με κάποια συγγενή μου και συζητώντας για το μετά της όλης κατάστασης, μου είπε: «Εσένα δεν σε φοβάμαι, εσένα σου αρέσει να γράφεις. Ξέρω πως θα ξεκινήσεις να γράφεις». βασιζόμενη στο γεγονός ότι κάποτε είχα γράψει ένα βιβλίο για την οικογένειά μου, που φωτοτύπησα και μοίρασα μέσα στην οικογένεια. Στην αρχή δεν το συνειδητοποίησα ούτε εγώ η αλήθεια είναι, αλλά προέκυψε επί της ουσίας μετά από αυτή τη προτροπή. Ξαφνικά σκέψεις που υπήρχαν από το παρελθόν βρήκαν σκοπό. Ξεπερνώντας αρχικά τις δυσκολίες του ότι ξαφνικά έπρεπε να γράφω κανονικά και όχι απλά να κρατάω σημειώσεις όπως έκανα όταν είχα εκπομπή,άρχισα σιγά σιγά να γράφω. Έτσι… χωρίς να το καταλάβω. Ξαφνικά όλα άρχισαν να ρέουν αυθόρμητα.

Πολλά είναι τα βιβλία που μεταφέρονται στην μικρή οθόνη σαν σήριαλ. Υπάρχει περίπτωση να δούμε την ηρωίδα σου στην τηλεόραση;

Δεν σου κρύβω πως μία από τις πρώτες κουβέντες του εκδότη μου όταν διάβασε το βιβλίο, ήταν αυτή. «Αυτό το βιβλίο θα έχει συνέχεια». Έχουν γίνει κάποιες επαφές, και το καλό είναι πως οι πρώτες απόψεις επί του θέματος είναι θετικές.

Πως έφτασες στις Μωβ Εκδόσεις;

Όταν τελείωσα το βιβλίο το έδωσα σε δικούς μου ανθρώπους, για να πάρω αυτό που λέμε πρώτες εντυπώσεις, και μετά από τις εύστοχες παρατηρήσεις τους, έκανα τις απαραίτητες διορθώσεις. Με παρότρυνση τους λοιπόν το έστειλα σε τρεις εκδοτικούς οίκους με πρώτο τις Μωβ Εκδόσεις. Οι Μωβ Εκδόσεις ήταν οι πρώτοι που μου απάντησαν θετικά και αφού ήμουν ευχαριστημένος από την κουβέντα και τις προοπτικές που είδα συμφώνησα το εκδοτικό σπίτι της ηρωίδας μου να είναι οι Μωβ Εκδόσεις.

Ποιο ήταν το πρώτο τραγούδι όταν ξεκίνησες να γράφεις;

Ήταν το And I Love You So, με τον Perry Como, ένα τραγούδι που αφιερώνει ο άντρας της ζωής της στην ηρωίδα του βιβλίου, καθώς όσα λένε οι στίχοι είναι όσα νιώθει αυτός για αυτήν. Είναι το αγαπημένο μου τραγούδι στην εκτέλεση του Perry Como.

Υπάρχουν σχέδια για την συνέχεια;

Αν και οι περισσότεροι με παροτρύνουν για κάτι τέτοιο αυτό που εγώ μπορώ να σου πω είναι πως επί της παρούσης νιώθω πως δεν μπορώ να φύγω από την οικογένεια που δημιούργησα στο βιβλίο. Σκέψεις βέβαια υπάρχουν, αλλά δεν ξέρω ακόμα.

 ________________________

Το βιβλίο σύντομα θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα ενημερωμένα κεντρικά βιβλιοπωλεία.

Παραγγελίες στο [email protected], στο 210 961 5114 ή με μήνυμα στο facebook.