Τηλεοπτικά παραλειπόμενα από το debate

Τηλεοπτικά παραλειπόμενα από το debate
Ακολουθήστε μας στο Google news

Και κάποια πρωτοσέλιδα εφημερίδων

11 Μαΐου 2023

 

* Ούτε ένας δεν συμφωνούσε και χθες με το πλαίσιο με το οποίο πραγματοποιήθηκε το debate. Ούτε οι πολιτικοί αρχηγοί, ούτε και οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν. Τους φαινόταν πιεστικό, άνευ νοήματος, χωρίς δυνατότητα κινήσεων. Ούτε καν μία ελεύθερη ερώτηση δεν επέτρεψαν τα κόμματα να γίνει. Αφού όλοι λοιπόν διαφωνούν, γιατί το κάνουν έτσι και δεν το αλλάζουν; Απάντηση δεν υπάρχει, μην το ψάχνετε.

* Η ΕΡΤ έστησε από νωρίς υπερπαραγωγή. Χρησιμοποίησαν συνολικά 26 κάμερες μέσα αλλά και έξω από το Ραδιομέγαρο, μαζί με πλάνα από ένα drone, ενώ το debate φιλοξενήθηκε σε ένα νέο και ομολογουμένως υπερσύγχρονο Ertnews Studio που διαμορφώθηκε ειδικά για την περίσταση. Εννοείται δε πως από το πρωί επικρατούσε πανικός στην ΕΡΤ. Ηταν όλα στην... πένα, καθαρά και τακτοποιημένα, θύμιζε στρατόπεδο που περίμενε επίσκεψη στρατηγού. Και από τις 4 το απόγευμα και μετά κυκλοφορούσες στην ΕΡΤ μόνο αν είχες ειδική διαπίστευση. Για λόγους ασφαλείας φυσικά.

* Πρώτα έφτασαν οι δημοσιογράφοι του debate στην ΕΡΤ και μετά οι πολιτικοί. Στην είσοδο τους περίμεναν δημοσιογράφοι και κάμερες για μια γρήγορη δήλωση. Ολοι αναλώθηκαν στα τυπικά εκτός από τον Δημήτρη Κουτσούμπα που εξήγησε γιατί εμφανίστηκε με γραβάτα: «Είναι βράδυ, είμαστε μαζεμένοι, να είμαστε και λίγο σουλουπωμένοι», είπε. Ωραίος! Μια και είπαμε για γραβάτες, όλοι εμφανίστηκαν... σουλουπωμένοι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, εκτός από τους Τσίπρα και Βαρουφάκη που εμφανίστηκαν χωρίς γραβάτα.

* Ολα τα πανελλαδικά ιδιωτικά κανάλια, εκτός από την ΕΡΤ2 και το Μακεδονία, είχαν αποφασίσει να δείξουν ολόκληρο το debate. Φουλ το τρίωρο. Το ίδιο συνέβαινε και στα αθηναϊκά ραδιόφωνα, που το μετέδιδαν ζωντανά, εκτός από τα Παραπολιτικά 90.1. Εξαίρεση αποτελούσε και το Mega που έδειχνε Champions League, αγώνα στις 10 και pre game στο παρά τέταρτο.

 

 

* Υπήρχε κι ένα παράδοξο στο χθεσινό debate. Δύο από τους έξι δημοσιογράφους είναι ταυτόχρονα και σύζυγοι στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Η Σία Κοσιώνη είναι σύζυγος του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη, και η Μάρα Ζαχαρέα σύζυγος του βουλευτή της Ν.Δ. Θοδωρή Ρουσόπουλου. Αυτό από μόνο του, όπως καταλαβαίνετε, είναι ζήτημα. Και γενικώς από τη στιγμή που παρουσιάζουν κεντρικά δελτία αλλά και πολύ περισσότερο στο debate.

* Και κάτι τελευταίο: έξι κανάλια, έξι δημοσιογράφοι, έξι αρχηγοί, 666 δηλαδή! Πιστεύω σημαδιακό.

 
Από την Εφημερίδα των Συντακτών