Βγήκε σε streaming το ντοκιμαντέρ για την Donna Summer, «Love To Love You»

Βγήκε σε streaming το ντοκιμαντέρ για την Donna Summer, «Love To Love You»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η «βασίλισσα της ντίσκο» είναι το θέμα ενός νέου ντοκιμαντέρ στο HBO.

22 Μαΐου 2023

 

Του Ηλία Σελιμά

Η ταινία, Love To Love You, Donna Summer, από την HBO Documentary Films, σκηνοθετείται από τον βραβευμένο με Όσκαρ και Emmy σκηνοθέτη Roger Ross Williams (Life Animated, The Apollo του HBO) και την κόρη της Summer, Brooklyn Sudano. Το ντοκιμαντέρ, που περιγράφεται ως ένα «απροσδόκητο και οικείο πορτρέτο», έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2023. Εγινε και το τηλεοπτικό του ντεμπούτο στις 20 Μαΐου στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας στο HBO και είναι διαθέσιμο για streaming στο HBO Max.

Η Summer ήταν στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή όταν συνεργάστηκε με τους παραγωγούς Giorgio Moroder και Pete Bellotte, και είχε την πρώτη της επιτυχία με το ερωτικό διεθνές hit, "Love to Love You Baby", το 1975 για την Casablanca Records του Neil Bogart. (Η πλήρης, 17λεπτη εκδοχή του ομώνυμου κομματιού καταλάμβανε ολόκληρη την πρώτη πλευρά του άλμπουμ). Έπειτα από μερικές παλινωδίες, επέστρεψε στην κορυφή των charts με το "I Feel Love". Περισσότερες επιτυχίες έφτασαν τα επόμενα χρόνια: "Last Dance", η συγκλονιστική διασκευή του τραγουδιού του Jimmy Webb, "MacArthur Park" και "Heaven Knows".

Στην κριτική του, το Variety έγραψε: «Η γυναίκα που έκανε το "I Feel Love" ύμνο, σε απογειώνει σε ένα μέρος όπου δεν μπορείς να μην το νιώσεις κι εσύ».

Όταν κυκλοφόρησε στις 25 Απριλίου 1979 το δισκάκι της ντίσκο ντίβας, Bad Girls, η μόνη έκπληξη ήταν γιατί χρειάστηκαν σχεδόν δύο μήνες για να φτάσει στο #1, κάτι που έγινε για την πρώτη από τις έξι εβδομάδες στις 16 Ιουνίου. Οι τρεις τεράστιες pop και dance floor επιτυχίες του περιλαμβάνουν το σπουδαίο #2 "Dim All the Lights" και ένα ζευγάρι #1: το ομώνυμο κομμάτι και το "Hot Stuff".

Από την ανακοίνωση της 3ης Φεβρουαρίου: «Διαμορφωμένο από τους προβληματισμούς της ίδιας της Summer, τις αναμνήσεις στενών συγγενών, φίλων και συναδέλφων και γεμάτο με τους ήχους των τραγουδιών της, το Love To Love You, Donna Summer είναι μια λεπτομερής ματιά στην εμβληματική καλλιτέχνιδα που την οδηγεί από την πρωτοποριακή μουσική σκηνή της Γερμανίας, στη λάμψη και τα λαμπερά φώτα των dance clubs της Νέας Υόρκης, στην παγκόσμια αναγνώριση, με τη φωνή και την καλλιτεχνική της δημιουργία να γίνονται το καθοριστικό soundtrack μιας εποχής. Ένα βαθιά προσωπικό πορτρέτο της Summer εντός και εκτός σκηνής, η ταινία περιλαμβάνει πλήθος φωτογραφιών και βίντεο που δεν έχουν ξαναβγεί ποτέ -συχνά γυρισμένα από την ίδια τη Summer- σαν ένα παράθυρο στο εκπληκτικό φάσμα της καλλιτεχνικής της δημιουργίας, από τη σύνθεση τραγουδιών μέχρι τη ζωγραφική, ενώ εξερευνά τα σκαμπανεβάσματα μιας ζωής που έζησε στην παγκόσμια σκηνή».